Alfa Jazz Fest:10 найвідоміших учасників (відео)

фото з сайту museumshevchenko.org.ua

фото з сайту museumshevchenko.org.ua

Події
23 червня 2016 18:05

З 24 по 27 червня 2016 року у Львові відбудеться шостий міжнародний джазовий фестиваль Alfa Jazz Fest. Традиційно на трьох сценах в центрі Львова виступатимуть кращі джазові виконавці США, Європи та України.

Програма кожної сцени - це концерти виконавців, які сьогодні творять джазову історію в Україні, Європі та США. ZAXID.NET обрав десятку найвідоміших музикантів, які відвідають Львів цими днями. Проте програма цими іменами аж ніяк не обмежена.


Пет Метіні


Пет Метіні почав грати на гітарі у 12 років, а вже в 15 працював з найкращими музикантами рідного міста (Канзас Сіті). У період 1974-1977 виступає в групі віброфоніста Гері Бертона. У 1977 році засновує The Pat Metheny Group.

З виходом першого альбому "Bright Size Life" (1975), Метіні заново відкрив звучання традиційної джазової гітари для нового покоління слухачів. Протягом свого життя Пет постійно розвиває звуковий потенціал свого інструменту і техніку імпровізації. Також активно бере участь в історичному розвитку інструменту і вплинув на появу нових різновидів гітар.

Метіні був найпершим джазовим музикантом, який всерйоз поставився до появи синтезаторів, а також новатором, що розробив кілька нових видів гітари, включаючи акустичну гітару-сопрано, 42-струнну гітару Pikasso, джазову гітару Ibanez РМ-100 і ще цілий ряд штучних експериментальних інструментів.

Пет Метіні – володар величезної кількості нагород і премій. У нього три золотих альбоми: "Still Life (Talking)", "Letter from Home", "Secret Story"; 20 премій Греммі в 12 різних категоріях. The Pat Metheny Group виграла безпрецедентну кількість Греммі підряд за сім альбомів.

Метіні з 1974 року він дає в середньому 120-240 концертів на рік.


Бренфорд Марсаліс


Бренфорд Марсаліс – знаменитий американський джазовий та класичний саксофоніст і композитор. Старший син Елліса Марсаліса. Елліс Марсаліс - легендарний джазовий піаніст, а четверо з шести його синів стали також відомими джазменами. Один з братів Бренфорд, блискучий трубач Вінтон Марсаліс  - неофіційний  "міністр джазу США", названий так через свою посаду арт-директора знаменитої програми Jazz at Lincoln.

Що стосується Бренфорда, то його називають одним з найвпливовіших майстрів саксофонної гри в джазі за останні 30 років.

Бренфорд Марсаліс – володар трьох премій Греммі, лідер власного квартету The Branford Marsalis Quartet.

Крім того, Бренфорд добре відомий і як класичний музикант.


Курт Елінг


Курт Елінг – американський вокаліст, композитор та автор текстів. На рахунку музиканта одна премія Греммі і безліч номінацій. Курт Елінг – провідний джазовий вокаліст свого покоління, що має вражаючий вокальний діапазон у 4 октави.

До музики його вперше долучив батько, який був капельмейстером лютеранського хору.


Даян Рівз


Даян Рівз – знаменита джазова вокалістка, яка володіє вражаючою майстерністю імпровізації. Саме це дозволяє їй легко переходити від одного джазового стилю до іншого. Відома своєю універсальністю, тому елементи R&B і поп-музики в її творчості не рідкість. У Даян Рівз п'ять премій Греммі і вона єдина вокалістка, яка отримала три нагороди за альбоми, що вийшли поспіль.

Вона також отримала Греммі за кращий джазовий саундтрек до драми Good Night, and Good Luck Джорджа Клуні.

Останній реліз Рівз альбом Beautiful Life отримав Греммі в 2015 році, як кращий джазовий вокальний альбом.

На рахунку вокалістки кілька виступів в Білому домі.

На Alfa Jazz Fest 2016 Даян Рівз виступить з Пітером Мартіном, Ромеро Лубамбо, Реджинальдо Вілом і Терріоном Галлі.


Артуро Сандоваль


Артуро Сандоваль народився на Кубі. У 1970-х роках разом з саксофоністом Пакіто Ді Рівера та піаністом Чучо Валдесом став співзасновником Irakere – історично важливої кубинської джазової групи.

Сандоваль виступав з багатьма великими музикантами, але найважливішою стала співпраця з Діззі Гіллеспі, давнім апологетом афро-кубинської музики, якого Сандоваль називає своїм духовним батьком.

Під час туру з Оркестром Об'єднаних Націй, який отримав Греммі, в 1990 році, Сандоваль попросив політичного притулку. Завдяки протекції від Гіллеспі він отримав можливість оселитися в Маямі і став професором Florida International University.

Перший "американський" альбом "Flight To Freedom" був виданий компанією GRP в 1991-му, а в даний час на рахунку майстра 25 альбомів, записаних для найбільших звукозаписних компаній світу, а також музика до декількох кінофільмів.

Історія непростого життя знаменитого трубача викладена в художньому фільмі For Love or Country: The Arturo Sandoval Story, де роль Артуро виконав Енді Гарсія.

На рахунку Сандоваля 10 премій Греммі та 17 номінацій на премію. У 2013 році Артуро отримав Presidential Medal of Freedom особисто з рук президента США Барака Обами.


Есперанса Сполдінг


Есперанса Сполдінг – американська джазова контрабасистка, бас-гітаристка та співачка, яка об'єднує в своїй творчості багато жанрів. Досягнувши успіху, Есперанса, як сміливий експериментатор, прагне, щоб її кожна нова робота відрізнялася від попередньої, не боїться змінюватися, виходити за рамки жанрів як інструментальний виконавець, вокалістка та композитор.

Есперанса Сполдінг – володарка чотирьох премій Греммі, одна з яких була отримана в номінації "найкращий новий артист". Вона виступала під час 84-ї церемонії "Оскар", на церемонії вручення Нобелівської премії та на концерті в Білому Домі.


Ларс Даніельсон


Ларс Даніельсон – шведський контрабасист, бас-гітарист, віолончеліст, композитор і аранжувальник. До свого захоплення джазом і перш ніж переключитися на контрабас, Ларс студіював у консерваторії Ґетеборга класичну віолончель.

Найвідоміший як лідер власного квартету. Також був членом Trilok Gurtu Band. Як лідер випустив на лейблі ACT вісім альбомів.

У Львові Ларс Даніельсон презентує програму Liberetto 2 у форматі квартету.


Мішель Каміло


Знаменитий піаніст і композитор Мішель Каміло народився в Домініканській республіці у музичній родині. У 5 років він написав свою першу пісню. 13 років навчався в Національній консерваторії, в 16 став членом Національного симфонічного оркестру.

Джаз уперше почув у 14 років. Гра легендарного Арта Тейтума  в ефірі однієї з місцевих радіостанцій вразила молодого музиканта, і він вирішив присвятити життя цій музиці. Відтоді творчість Мішеля Каміло, як і його відомих колег-музикантів з островів Карибського басейну — Пакіто Ді Рівери й Артуро Сандоваля, просякнута любов’ю до джазу. Музика Каміло народжується під впливом класичної освіти й латиноамериканських джерел.

Бажання розширити свої музичні горизонти навели Мішеля на думку про переїзд до США, що він і зробив 1979 року.

1985 року Каміло випустив перший альбом і виступив у легендарному Карнегі-холі. 1988-го відбувся його дебют на мейджор-лейблі Sony. З того часу музикант об’їздив увесь світ із концертами й записав понад 20 альбомів.

Мішель відомий не лише як піаніст і композитор, а і як автор музики до кіно, викладач, класичний диригент. Його твори увійшли до репертуару багатьох відомих виконавців. Серед здобутків Каміло — премія Греммі, три Латинські Греммі (Best Latin Jazz Album тощо.


Джамала


Джамала стане першою українською виконавицею, яка виступить на головній сцені Alfa Jazz Fest імені Едді Рознера. Виступ співачки відбудеться 28 червня на головній сцені і буде приурочений до Дня Конституції України. Спеціально для фестивалю Джамала підготувала унікальну програму, яка отримала назву The Soul of Jamala.

Виступ співачки буде складатися з двох відділень. У першому – Джамала в супроводі джазового квартету виконає авторські композиції різних років, джазові стандарти та кримськотатарські народні пісні, а в другому - пісні з нового альбому "Подих" (2015).

Програма The Soul Of Jamala  буде виконана єдиний раз на Alfa Jazz Fest – 2016. Крім постійної групи, яка виступає зі співачкою, в концерті візьмуть участь такі відомі джазові музиканти, як Юхим Чупахін (рояль), Денис Мороз (контрабас, губна гармоніка), Сергій Балалаєв (ударні), Дмитро Бондарєв (труба, флюгельгорн), Орхан Агабейлі (перкусія), Шевкет Зморка (акордеон), Руслан Болатов (рояль) і Армен Костандян (дудук) Нагадаємо, що цього року Джамала виграла пісенний конкурс "Євробачення" із піснею "1944".


Вадим Неселовський


Вадим Неселовський - відомий український піаніст. Виріс в Одесі, закінчив Одеську консерваторію, в 17 років виїхав до Німеччини. За кілька років Неселовський вирушив до США, щоб продовжити освіту в Berklee College of Music. Тут він настільки вразив віце-президента коледжу Гері Бертона (Gary Burton), що той запросив Вадима до свого квінтету Next Generation. 2009 року Вадим став першим українським викладачем у Berklee College of Music. 2010-го Неселовський переміг у міжнародному конкурсі джазових композиторів імені Телоніуса Монка (Thelonious Monk International Jazz Composers Competition).

У Львові Вадим Неселовський презентує авторську програму з Академічним молодіжним симфонічним оркестром "ІNSO-Львів".

Читайте ще новини Львова:

Безкоштовний Alfa Jazz Fest: де послухати джаз задарма

Завтра у Львові стартує гастрономічний фестиваль: програма

Українська вболівальниця стала зіркою Інтернету

 

 

 

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах