З'явилася петиція про скасування малого прикордонного руху з Польщею

фото з сайту rbc.ua

фото з сайту rbc.ua

Події
06 липня 2016 13:46

На сайті президента України зареєстрували петицію про скасування угоди між Польщею і Україною про малий прикордонний рух.

Петиція у вівторок, 5 липня, зареєстрував Віталій Вікторович Онофрійчук.

"Шановний пане Президенте, прошу розглянути можливість скасування угоди про малий прикордонний рух між Україною та Польщею у світлі останніх подій, що відбулись на кордоні у Львівській області. Наші громадяни своїми діям, а саме повною правовою необізнаністю, а також нехтуванням елементарних норм моралі, створюють абсолютно негативний імідж Україні, а також піддають сумніву наші з Вами європерспективи, лобізмом лише власних інтересів, нехтуючи загальнонаціональними", - зазначив Онофрійчук в обґрунтуванні до своєї петиції.

Станом на 6 липня петиція зібрала124 підписи. Для того, щоб президент розглянув електронне звернення, його мають підписати 25 тис. громадян. Для цього у них є 92 дні.

З понеділка, 4 липня Польща призупинила дію малого прикордонного руху з Україною та Росією від понеділка, 4 липня. Це пов’язано із проведенням у Варшаві Саміту НАТО 8-9 липня та Світовими днями молоді, які триватимуть із 26 липня до 2 серпня у Кракові за участю Папи Римського. У зв’язку з проведенням цих двох подій та потребою у посилених заходах безпеки влада Польщі відновила паспортний контроль на своїх кордонах та призупинила дію малого прикордонного руху.

У відповідь жителі 30-кілометрової прикордонної зони у Львівській області перекрили дороги до чотирьох міжнародних пунктів пропуску, заблокувавши рух в обох напрямках.

Після доби блокування протестувальників вдалось переконати, що їх акція безперспективна і люди зняли блокаду.

Малий прикордонний рух (МПР) між Польщею та Україною діє від 2009 року та охоплює 30-кілометрову зону по обидва боки від кордону. Українці, які живуть у цій зоні мають право на отримання карти МПР у дипломатичних установах Польщі. Така карта дозволяє відвідувати прикордонну 30-кілометрову зону у Польщі без закордонного паспорта і візи. Картка чинна упродовж двох років (другу картку видають вже на п’ять років) і дозволяє будь-яку кількість поїдок та перебування у Польщі упродовж 90 днів щороку.

Читайте ще новини Львова:

Призупинено малий прикордонний рух

Почали діяти нові правила малого прикордонного руху між Україною та Польщею

Пункти пропуску на польському кордоні розблоковані 

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах