ТОП-5 модних спеціальностей у вишах Львова

Новина - Події - ТОП-5 модних спеціальностей у вишах Львова

Новина - Події - ТОП-5 модних спеціальностей у вишах Львова

Події
21 липня 2016 12:10

Вступна кампанія-2016 проходить під умовним гаслом “Без паніки!”. Адже 11 липня, у перший (!) день прийому документів, не працював сайт, де абітурієнти подавали заяви на вступ. Згодом електронна система реєстрації абітурієнтів таки запрацювала. 

Зараз майбутні студенти активно фіксують бали ЗНО, завантажують у мережу додатки атестатів, проте хтось знову не розуміє системи пріоритетності і чекає трьох хвиль зарахування, декому правило “15 заяв на 5 спеціальностей” не подобається, хтось подав уже 15 заяв, а дехто не може зареєструвати й одної. “Пошта” нагадує про нововведення вступу-2016, а також знайомить iз рейтингом топ-5 спеціальностей у провідних ВНЗ Львова. 

Тим часом два львівські виші у трійці лідерів за кількістю заяв на вступ від абітурієнтів. Станом на 21.00 15 липня до ЛНУ ім. Івана Франка було подано 21 тис. 337 заяв абітурієнтів на вступ, до КНУ ім. Тараса Шевченка – 19 тис. 693 заяви, до НУ “Львівська політехніка” – 13 тис. 154 заяви, інформує Міністерство освіти і науки. 

Також нагадуємо, що прийом документів на вступ до вищих навчальних закладів в електронному вигляді триватиме до 27 липня (18.00). 


ТОП-5 популярних спеціальностей


Львівський національний університет імені Івана Франка є лідером в Україні серед заявок абітурієнтів. Станом на 18 липня абітурієнти подали 1516 заяв на юридичний факультет, а максимально можливий обсяг державного замовлення там 180 місць. 

На другій і третій сходинці факультет іноземних мов: на англо-український переклад 1194 заяви, на філологію (англійська мова і література) – 997, але кількість бюджетних місць ще не відома. 

Міжнародні відносини не менш популярні – 915 осіб мають бажання навчатися на цій спеціальності на денній формі навчання. Журналістика замикає п’ятірку лідерів популярних спеціальностей – зареєструвалося 838 абітурієнтів, бюджетних місць 40, відповідно конкурс – 20,95 осіб на місце.

Національний університет “Львівська політехніка” має свою п’ятірку топ-спеціальностей. Перше місце займає спеціальність комп’ютерні науки, оскільки за перший тиждень абітурієнти зареєстрували 1204 заяви, а максимальний можливий обсяг державних місць – 233. Інженерія програмного забезпечення уже має 1153 вступників, які готові навчатися. У Політехніці спеціальність право на третій позиції: 1038 абітурієнтів подали заяви, а бюджетних місць – 46. Популярною спеціальністю також є комп’ютерна інженерія (771 заява/155 місць). Міжнародні відносини мають неабияку популярність, про що свідчить конкурс 700 вступників на 20 місць державного замовлення.

Львівський національний медичний університет імені Данила Галицького не має широкого вибору спеціальностей, але з кількості заяв зрозуміло, скільки є охочих бути лікарями. На медичний факультет, спеціальність лікар, від початку вступної кампанії зареєстрували 3267 заяв. До слова, ліцензійний обсяг 750 осіб, а максимально можлива кількість державного замовлення – 400 місць. На стоматологічний факультет подалося 1046 абітурієнтів, проте звернемо увагу, що бюджетних місць всього-на-всього чотири (!). Фармацевтичний факультет має упродовж першого тижня вступної кампанії 553 охочих навчатися, проте державного замовлення тут взагалі немає. 

Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С.З. Ґжицького має також рейтинг спеціальностей, які уклала “Пошта”. Очолює топ-5 факультет харчових технологій та біотехнології, зокрема спеціальність біотехнології та біоінженерія: 134 заяви на 11 місць держзамовлення. Спеціальність екологія поступається всього двома заявами, тому станом на 18 липня маємо 132 реєстрації на 20 бюджетних місць. Вивчати менеджмент у цьому університеті хочуть 119 осіб, проте зауважимо, що максимум буде лише дев’ять “державників”. Право має таку ж кількість державних місць, а заяв є 91. Замикає рейтинг спеціальностей технологія виробництва та переробки продукції тваринництва з кількістю зареєстрованих документів – 90, а держава надає 41 місце на цю спеціальність. 

Вищий навчальний зак­лад “Український католицький університет” може похвалитися такою статистикою: гуманітарний факультет спеціалізація філологія має 87 заяв, на спеціальність комп’ютерні науки та інформаційні технології подали документи 84 абітурієнти, а на історію та археологію зареєструвалося 80 осіб. Має популярність факультет наук про здоров’я, оскільки 77 вступників мають бажання навчатися на спеціальності психологія. А 74 абітурієнти є охочими вивчати соціологію. Зауважимо, що УКУ не має держзамовлень, проте діють стипендіальні програми для абітурієнтів із високими балами ЗНО. 


Абітурієнти, пам’ятайте про нововведення!


1. Подаємо документи: лише в електронній формі!

Цього року всі абітурієнти, які вступають до вищих навчальних закладів України на основі результатів ЗНО,  подають документи лише в електронній формі шляхом заповнення у режимі онлайн заяви на сайті ez.osvitavsim.org.ua.

2. Вступ тільки за конкурсом!

Цього року повністю скасували норму про позаконкурсний вступ, а також цільовий прийом. Таким чином, усі учасники вступної кампанії проходитимуть конкурсний відбір. 

Однак за окремим конкурсом (за квотами) цього року вступатимуть: діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, особи з їх числа; особи, яких визнано учасниками бойових дій та які захищали територіальну цілісність України, брали участь у АТО чи забезпечували її проведення. Окремі умови вступу також мають і діти з тимчасово окупованих територій, звертає увагу ОПОРА.

3. Золоте правило: 15 заяв на 5 спеціальностей.

П’ять спеціальностей, проте кількість університетів не обмежується п’ятіркою, як це відбувалось торік. Абітурієнти, як і в попередні роки, подають не більше п’ятнадцяти заяв для участі у конкурсі на навчання за кошти державного бюджету.

4. Новий розподіл державних місць для бакалаврів.

Ще одна новація вступу 2016 – адресність державного замовлення –  державні місця для ВНЗ приноситимуть вступники, які їх вибороли.

5. Конкурсний бал: нова формула обрахунку.

Результати ЗНО – основний критерій відбору до вищих навчальних закладів. Для участі в конкурсному відборі абітурієнт подає результати ЗНО з трьох предметів, обов’язковим серед яких є українська мова та література. Інші два визначає навчальний заклад або обирає вступник із переліку, запропонованого ВНЗ. Абітурієнти подають сертифікати ЗНО лише 2016 року (!).


Вступ не залежить від часу подання заяви!


Опісля інцидентів, коли система електронної реєстрації заяв “завалилася” вже у перший день, ОПОРА закликає: не створювати ажіотаж у перші дні, адже час подання заяви не впливає на можливість бути зарахованим на навчання за кошти державного бюджету. 

Система пріоритетності заяв була запроваджена ще торік, але не всі абітурієнти розуміють її роль (дехто досі очікує трьох хвиль зарахування, а також має помилкову думку, що зарахування буде відбуватися, зважаючи лише на пріоритетність заяви). Тож ОПОРА нагадує вступникам, що під час роботи алгоритму, який буде визначати найбільш прийнятне для абітурієнта місце навчання, враховуватиметься перш за все конкурсний бал вступника. Пріоритетність застосовується тоді, коли абітурієнт може бути за конкурсним балом рекомендований до зарахування у кілька вищих навчальних закладів. Зважаючи на неможливість одночасного навчання, система надасть рекомендацію абітурієнту лише за тією заявою, де вказаний найвищий пріоритет.

До 19 липня включно з 16.00 до 19.00 для приймальних комісій ВНЗ діятиме спеціальне вікно для безперебійної роботи по внесенню даних заяв абітурієнтів до Єдиної державної електронної бази з питань освіти (ЄДЕБО), інформує Міністерство освіти і науки. Як наслідок, можуть виникнути проблеми з доступом до електронної бази даних абітурієнтів, що подають документи до вищих навчальних закладів в електронній формі через ресурс ez.osvitavsim.org.ua. Проте завдяки цьому приймальні комісії зможуть без проблем завантажити дані заяв абітурієнтів, що подають документи в паперовому вигляді.

Сподіваємось, усі охочі встигнуть зареєструватися до 27 липня. І найважливіше – не забувайте про головне правило вступної кампанії: не керуйтеся престижністю факультету, не рахуйте гроші, які будете заробляти, а вибирайте професію до душі. Ідея “сродної праці” Г. Сковороди завжди на часі.


Ольга Стрелюк, активістка Громадянської мережі ОПОРА:


– Цього року основний виклик перед Міністерством освіти та науки – необхідність добре налагодити модуль автоматичного розподілу державного замовлення. Це фактично відбуватиметься за старим алгоритмом, тобто за врахуванням пріоритетності заяв. Але у 2016-ому трохи змінена процедура, оскільки цей новий алгоритм буде реалізовувати принцип “Гроші – за студентом”. Тобто програма буде враховувати, до яких навчальних закладів було подано найбільше заяв, але разом із тим, де є найвищі конкурсні бали, – у ці виші фактично буде йти більше державного замовлення. Для цього потрібно, щоб такий алгоритм розподілу державного замовлення добре спрацював, щоб не було проблем із ЄДЕБО, оскільки діти подають заяви дистанційно і самостійно завантажують додатки до атестатів. Інша проблема – це розуміння процесів вступної кампанії безпосередньо абітурієнтами. Адже вони не вивчають нормативних документів, не завжди проінформовані про правила прийому до конкретного вишу, частина абітурієнтів не знає змін, які запровадили ще наприкінці минулого року: відсутність цільового прийому, позаконкурсного вступу. Це, на жаль, свідчить про низьку правову обізнаність абітурієнтів та їхніх батьків з процедурами вступної кампанії. Абсолютно не поділяю думку тих, хто переконує, що причиною проблеми є зміни в Умовах прийому, які були затверджені напередодні вступної кампанії – це нісенітниця. Жодних змін, які б могли вплинути на функціонування ЄДЕБО, напередодні не приймалося. Основне, що гальмує роботу бази – це завантаження 200 тисячами абітурієнтів додатків до атестату, яких немає в ЄДЕБО. Пов’язано це з тим, що 90% абітурієнтів мають подавати заяви дистанційно, а не в приймальних комісіях. Подвійне навантаження виникає і тому, що заяву спочатку подає абітурієнт, а вищий навчальний заклад її опрацьовує і реєструє. До слова, те, що заяви подаватимуться лише дистанційно, було відомо ще у жовтні 2015 року, коли вперше затверджувалися Умови прийому на 2016 рік. На підготовку було відведено більше, ніж півроку. Подібні проблеми з роботою ЄДЕБО були чотири чи п’ять років тому, на етапі становлення системи. Але через те, що попит на електронний вступ був невеликий, роботу вдавалося налагодити за кілька днів. Однак ключову роль відігравало те, що були зацікавлені особи/структури, які дбали, щоб база запрацювала. Тут йдеться не лише про заробляння грошей, але й про репутаційні втрати та ризики для керівників державного підприємства. На жаль, за останній рік Міністерство не надто переймалося проблемами Інфоресурсу, ба більше, – розбалансувало ситуацію. Спочатку був створений невиправданий ажіотаж щодо права власності та вартості, потім підприємство стало розмінною монетою і фактично було віддане на відкуп стороні, яка торік всіляко намагалася дискредитувати роботу Інфоресурсу. Пригадуєте, як окремі виші звинувачували ЄДЕБО у невиконанні держзамовлення? Досвід попередніх вступних кампаній свідчить, що на другий тиждень подачі документів робота бази стабілізується, а в абітурієнтів виникають проблеми іншого характеру. Думаю, що так буде і цього року.

 

 

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах