З днем народження, Кузьма: сьогодні "Скрябіну" виповнилося б 48 років

Новина - Події - З днем народження, Кузьма: сьогодні "Скрябіну" виповнилося б 48 років

Новина - Події - З днем народження, Кузьма: сьогодні "Скрябіну" виповнилося б 48 років

Події
17 серпня 2016 13:16

Сьогодні, 17 серпня, виповнилося б 48 років Андрію Кузьменку (Кузьмі), лідеру гурту "Скрябін". Життя Кузьми  трагічно обірвалося під час ДТП в лютому 2015-го року. Згадуємо легендарного музиканта:


Біографія

Андрій Кузьменко народився 17 серпня 1968 року в Самборі на Львівщині. Опісля його родина переїхала у Новояворівськ, де він і почав свій творчий шлях.

У дитинстві мріяв стати водієм сміттєвоза. Мати була вчителькою музики, Андрій закінчив музичну школу (клас фортепіано). Закінчив факультет стоматології, йому було це нецікаво, однак довчився на прохання батьків.

Займався спортом, кандидат у майстри спорту з біатлону.

На початку 90-х Анрій одружився зі своєю шкільною любов'ю. 13 вересня 1997 року дружина Світлана народила доньку, яку назвали Марією-Барбарою – на честь польської акторки Барбари Брильської, кумира дитинства Андрія Кузьменка (за його словами, дружина також дуже подібна на Барбару Брильську).

З днем народження, Кузьма: сьогодні "Скрябіну" виповнилося б 48 років фото

З днем народження, Кузьма: сьогодні "Скрябіну" виповнилося б 48 років фото 1

Історія життя Андрія надалі була тісно пов’язана з групою "Скрябін". 2000 року став ведучим власного хіт-параду "Гаряча сімка", який проіснував до 2002 року.

2000 року Кузьма посварився з Ростиславом Домішевським (Рой, Ростик). Промайнула чутка про розпад "Скрябіна". Після того Андрій почав набирати обертів у популярності, а Рой почав займатися переважно адміністративними справами групи. Стосунки між ними охололи.

2002 року з ініціативи Андрія (як він сам сказав у 2005 році на каналі М1), Ростика вигнали з групи, через рік групу покинув Шура (Сергій Гера). "Я повиганяв усіх тих нероб", – сказав потім Кузьма.

З днем народження, Кузьма: сьогодні "Скрябіну" виповнилося б 48 років фото 2

Із 2003 року Андрій Кузьменко працював ведучим програм "Шанс" і "Шиканемо" разом зі співачкою Наталею Могилевською. Відтоді Андрій узяв усі важелі керування проектом "Скрябін" на себе, почав творити зовсім іншу музику, ніж раніше.

2004 року, під час Помаранчевої революції Кузьма агітував за Віктора Януковича: за контрактом з "Інтером", Кузьменко був зобов’язаний брати участь у всіх акціях телеканалу. Через це мав багато звинувачень, від нього відвернулося чимало фанатів. Як зізнався потім Кузьма, йому тоді пригрозили, що матиме проблеми після виборів, якщо не підтримає Януковича. Водночас Віктор Ющенко для нього вже тоді був "абсолютно непозитивним героєм". Музикант назвав цей інцидент досвідом і травмою, після якої його вже "ніхто в житті не перекупить", і що він отримав тоді багато ворогів – "процентів 50 країни".

У 2006 році Кузьменко видав власну книгу-автобіографію "Я, Побєда і Берлін", яку кілька разів перевидавали.

2009 року створив гурт "Пающіє труси", допоміг здобути популярність гурту "Дзідзьо". Того року був членом журі літературної премії "Книга року ВВС".

Наприкінці січня 2014 року записав пісню, присвячену подіям Євромайдану, зауваживши, що він підтримує людей на Майдані, але не опозицію. Протягом 2014 року допомагав військовим і пораненим у зоні АТО на сході України.

У жовтні 2014-го запустив власне інтернет-радіо під назвою "S.R.A.K.A. – Своє Радіо Андрія КузьменкА", де, за його словами, грала музика, яку він слухав у машині.

Напередодні смерті дав досить скандальні інтерв’ю з критикою влади.

2 лютого 2015 року Андрій загинув у автокатастрофі біля села Лозуватка Криворізького району Дніпропетровської області, повертаючись із Кривого Рогу, де напередодні його гурт дав концерт. Як повідомила прес-служба департаменту Державної автомобільної інспекції МВС України, на 86 км траси Кривий Ріг – Кіровоград сталося зіткнення позашляховика Toyota Sequoia, за кермом якого перебував співак, і молоковоза ГАЗ-53. Від отриманих травм Андрій Кузьменко загинув на місці.

З днем народження, Кузьма: сьогодні "Скрябіну" виповнилося б 48 років фото 3

Припускають, що автомобіль співака їхав зі швидкістю 160 кілометрів на годину, хоча місцеві водії кажуть, що на цьому відтинку дороги небезпечно розганятися понад 60 кілометрів.

Андрія відспівували 5 лютого 2015 року в Преображенській церкві Львова. Поховали музиканта в родинному гробівці на цвинтарі у Брюховичах.

20 травня у Київському палаці спорту в Києві, а 21 червня – на "Арені Львів" у Львові було проведено концерти пам’яті Скрябіна. Разом із музикантами гурту "Скрябін" пісні Кузьменка виконували Святослав Вакарчук, Руслана, Сашко Положинський, "ТІК", "Авіатор", Арсен Мірзоян, Тарас Тополя, Марія Бурмака, Світлана Лобода, Ірина Білик, Дзідзьо та інші.


Мама про Кузьму


Моя дорога птаха, мій синочок, народився 17 серпня 1968 року в гарячий полудень у Самборі - були відкриті вікна і сонце заливало родильний зал. Тому з днем народження я завжди вітала його між 13-ою та 14-ою годинами. Моє дитятко спеленали, показали мені та понесли - з того самого моменту я відчула, що моє серце пішло за моїм малесеньким птахою, який заполонив увесь мій світ. 

Ольга Кузьменко "Моя дорога птаха"

З днем народження, Кузьма: сьогодні "Скрябіну" виповнилося б 48 років фото 4


Правила життя Скрябіна 


З днем народження, Кузьма: сьогодні "Скрябіну" виповнилося б 48 років фото 5

З днем народження, Кузьма: сьогодні "Скрябіну" виповнилося б 48 років фото 6

З днем народження, Кузьма: сьогодні "Скрябіну" виповнилося б 48 років фото 7

З днем народження, Кузьма: сьогодні "Скрябіну" виповнилося б 48 років фото 8

З днем народження, Кузьма: сьогодні "Скрябіну" виповнилося б 48 років фото 9

З днем народження, Кузьма: сьогодні "Скрябіну" виповнилося б 48 років фото 10

З днем народження, Кузьма: сьогодні "Скрябіну" виповнилося б 48 років фото 11


Документальний фільм "Скрябін. Постскриптум"



Кліпи Скрябіна


Читайте також: 

Останнє відео Кузьми Скрябіна з'явилося в інтернеті

Батьки Кузьми порозумілись з міською владою щодо вшанування пам’яті сина

На стінах Веринської церкви на Львівщині зобразили Кузьму Скрябіна в образі Іоанна Хрестителя

 

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах