Щеплення у Львові: платити чи чекати

Новина - Події - Щеплення у Львові: платити чи чекати

Новина - Події - Щеплення у Львові: платити чи чекати

Події
18 серпня 2016 16:01

Батьки б’ють на сполох: уже більш ніж два роки в поліклініках бракує вакцин, необхідних для щеплення новонароджених. Попри повідомлення Міністерства охорони здоров’я про постійну доставку вакцин до регіонів, на Львівщині батьки шукають препарати для щеплення дітей проти туберкульозу, правця, дифтерії, кашлюку, поліомієліту…

“Одразу після народження нашого синочка щепили проти гепатиту В, потім чекали на вакцину проти поліомієліту, мали робити кілька місяців тому щеплення проти кашлюку, поліомієліту і правця, але вакцину завезли в нашу поліклініку тільки тепер. БЦЖ робили за домовленістю (знайома була на черзі в своїй поліклініці, але її доньці вже виповнилося більше двох місяців, тому ми стали в чергу замість неї”, – розповідає “Пошті” мама Ірина.

Мати двох дітей Олена, яка до того ж працює у медичній сфері, планує  вакцинувати старшу доньку… в Польщі. “Доньці потрібно було зробити повторне щеплення БЦЖ ще три роки тому, відтоді чекаємо на вакцину. Тому збираємося брати її імунологічну карту і їхати робити щеплення до Польщі. Про ціну ще не дізнавалися, але це, напевно, недешево. Краще б заплатили тут, якби була така вакцина в наявності, але наша країна кинула нас напризволяще!” – обурюється співрозмовниця.

Ще в квітні до України мали привезти вакцину польського виробництва. Нею  українське Міністерство охорони здоров’я збирається замінити російську вакцину, яку перестали закуповувати два роки тому. Вже майже два роки українські діти – без щеплень. Захворюваність на туберкульоз у малюків віком до року, зокрема на Львівщині, зросла вде­сятеро.

Натомість на офіційному сайті МОЗ повідом­ляється, що станом на 8 серпня всі регіони України забезпечені в повному обсязі вакцинами для профілактики гемофільної інфекції та проти сказу. Щеплення проти гепатиту В, а також для профілактики кору, краснухи, паротиту зможуть зробити, згідно з календарем, лише одній п’ятій частині українських дітей. Та й вакциною “Пентаксим” для профілактики кашлюку, дифтерії, правця, поліомієліту, гемофільної інфекції типу b вони забезпечені наполовину… 

Як розповіла Наталія Тімко-Іванченко, головний епідеміолог області, у Львові є французька вакцина “Пентаксим” для щеплення дітей від одного року проти кашлюку, дифтерії, правця, поліомієліту і гемофільної інфекції типу b. 

“В достатній кількості є вакцини проти вірусного гепатиту В, проти сказу. В окремих поліклініках залишились вакцини проти кору, краснухи, паротиту. Коштом місцевого бюджету закупили вакцину для щеплення дітей віком від шести років проти дифтерії і правця. Найближчим часом всіма необхідними вакцинами будемо забезпечені”, – запевняє вона. Але… коли буде той “найближчий час”, епідеміолог сказати не може. В міністерстві інформують, що для проведення щеплень, необхідних дітям на першому році життя, вакцин вистачає. Однак матері в соцмережах чомусь радяться, де вигідніше зробити необхідні щеплення за гроші.

“В приватній клініці мож­на зробити будь-яке щеплення, потрібне дитині, але це дуже дорого. Наприклад, трикомпонентний препарат “Інфанрикс” проти кашлюку, дифтерії, правця можна купити за 560 гривень. А зробити щеплення вакциною БЦЖ в приват­ній клініці раніше коштувало 1000 гривень, проте зараз вакцин там теж немає”, – каже Галина, яка має новонароджене немовля. Зі слів головного епідеміолога Львівщини, на комерційному ринку тепер доступні тільки вакцини проти кашлюку, дифтерії, правця; проти кашлюку, дифтерії, правця і поліомієліту; для профілактики ротавірусної і пневмококової інфекції. 

В приватних клініках нашого міста справді можна зробити будь-яке щеплення за гроші, окрім БЦЖ. Але перед вакцинацією обов’язково треба  порадитися з педіатром та неврологом, а також здати загальний аналіз крові й сечі. 


“Вакцинацію, як і корупцію, мають розглядати на найвищому рівні”


Федір Лапій, головний дитячий імунолог Києва, – про вакцинацію в Україні та відповідальність батьків за життя і здоров’я дітей. 

Журналісти поспілкувались саме зі столичним фахівцем про проблеми зі щепленнями, які зараз на часі, бо він спеціалізується на цій темі з 2000 року, має 20-річний клінічний досвід роботи і брав участь у Всеукраїнській програмі “СтопПоліо”.    

– Ще з 2009 в Україні бракує вакцин відповідно до календаря щеплень. Поясніть, будь ласка, чому?

– Щодо щеплення БЦЖ, то ще два роки тому в нас були вакцини російського виробництва. Зараз вони не можуть пройти реєстрацію. І не тому, що Росія країна-агресор, а тому, що наші законодавчі норми не дозволяють зареєструвати вакцини, які не мають сертифіката якісної практики виробництва (GMP). З 2015 року вакцини для українців закуповують міжнародні організації. Зокрема, в Україні закупили вакцину БЦЖ “ІнтерВакс” канадського виробництва, але вона ще не легалізована. До законодавства України мали прийняти зміни щодо спрощеної реєстрації лікарських препаратів, які зареєстровані, наприклад, у Канаді, США, Японії або Австралії. Але незважаючи на те, що такі зміни були прийняті в травні 2016 року, деякі положення і документи ще треба допрацювати. 

– В медичних закладах існує дефіцит вакцин проти правця, кашлюку, дифтерії…

– Тиждень тому велика партія вакцин АДПМ прибула до України. Думаю, цю вакцину вже почали розвозити по регіонах. А дефіцит таких вакцин, як “Пентаксим” чи “Інфанрикс”, що містять сучасний кашлюковий компонент, є в усьому світі. Україна просто не була готова до цього… 

– Поясніть, будь ласка, чому виникають постійні затримки із постачанням цих препаратів?

– Цивілізовані країни проводять закупівлі вакцин за рамковими угодами. Процес виробництва вакцин триває від півроку до двох, навіть двох з половиною років. Тому конт­ракт із конкретним виробником укладають на три-п’ять років. Річ у тім, що наше законодавство не передбачає використання рамкових угод, бо щороку визначається номенклатура – що саме будуть закуповувати, щороку виділяють кошти, проводять тендери закупівлі  вакцин. Виробники не можуть негайно продати нам мільйон доз, бо ми не давали гарантії, що точно їх купимо в 2016-ому. Вони можуть лише запропонувати нам залишки. Тож потрібно найперше змінити законодавство, адаптувати його до сучасних реалій. Це питання не лише до Міністерства охорони здоров’я, а й до депутатського корпусу. 

– Як вважаєте, чи доцільно давати повне право батькам вирішувати, щепити чи не щепити своїх дітей?

– Так, це сфера відповідальності батьків. Але їхнє рішення не вакцинувати свою дитину прирівнюється до рішення перебігати з нею дорогу на червоне світло. Ми будуємо громадянське суспільство, тому на рішення про вакцинацію має впливати думка громади.   

В нашому законодавстві насправді існують юридичні колізії. Наприклад, стаття 15 Закону України “Про захист населення від інфекційних хвороб” забороняє перебування невакцинованої  дитини в дитячому колективі. Бо держава бере на себе відповідальність проводити вакцинацію, забезпечувати наявність вакцин, але… не забезпечує ними своєчасно і в повному  обсязі. Батьки можуть сказати, що вони готові щепити дитину відповідно до законодавства, щоби відправити її у дитячий колектив, але не мають такої можливості, якщо немає вакцин. Тому це предмет дискусії. До того ж є корупційна складова: часто медпрацівники, отримуючи хабарі від батьків, фальшують записи про вакцинацію. В моїй практиці бували випадки, коли батьки самі писали своїй дитині інформацію про щеплення. Це недбале ставлення до здоров’я дітей та ще й підробка документів, за яку має бути кримінальна відповідальність. 

– А як із цим за кордоном? 

– Наприклад, у Великій Британії  вакцинація необов’язкова, від вас не вимагатимуть довідки про статус вакцинації. Натомість у США все дуже суворо – дитину не допустять до перебування в дитячому колективі, до школи, коледжу, університету, якщо вона не має необхідних щеплень. Ви можете, звичайно, відмовитися, але тоді вам залишається жити у резервації від суспільства. В Бельгії батькам треба обґрунтувати, чому вони відмовляються від вакцинації дітей. Часто це вирішують у суді. 

– Прокоментуйте, будь ласка, слова теперішнього в.о. міністра охорони здоров’я Уляни Супрун про те, що питання вакцинації повинні  розглядати на засіданні РНБО України.

– Про це вже не раз говорили провідні лікарі України, тому що тут важливо не лише підвищити рівні охоплення вакцинацією. Це й питання реєстрації вакцин, їх використання. У час війни необхідно забезпечувати належний захист військових. Питання вакцинації, як і питання корупції, повинні розглядати на найвищому рівні.

Читайте ще новини Львова:

Як у Львові святкуватимуть День Незалежності 2016: програма заходів

На День Незалежності Львовом промчить "зіркова естафета"

У парку Знесіння з’явиться хостел та тренажери під відкритим небом

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах