Сьогодні львів'яни відзначають Другий Спас

Новина - Події - Сьогодні львів'яни відзначають Другий Спас

Новина - Події - Сьогодні львів'яни відзначають Другий Спас

Події
20 серпня 2016 11:42

Сьогодні християни східного обряду відзначають Преображення Господнє (в народі – другий Спас)

19 серпня – свято Преображення Господнього, або Спас, одне з 12 найбільших у році релігійних свят, встановлене на честь об’явлення божественної сили Христа Спасителя своїм учням.

Преображення Господнє святкують із ІV століття, на спомин про велику подію в житті Ісуса Христа, коли він, здійснивши половину свого земного служіння й довівши достатньо свою божественність ученням і чудесами, вирішив у незвичайний спосіб показати учням славу свого Божества. Про цю подію розповідається в Євангеліях від Луки та Матвія.

Розповівши своїм учням про таємницю своєї смерті та воскресіння, а також про близькі страждання, Ісус почув від них заперечення. Тоді, докоряючи їм, він узяв трьох апостолів Петра, Якова та Іоана і вирушив з ними на гору Фавор, де під час молитви лице його просяяло, ніби сонце, а одяг зробився білим і блискучим, як світло. З’явилися пророки Мойсей та Ілля й почали розмовляти з Ісусом. Раптом надзвичайна біла хмара накрила всіх. Із хмари почувся голос Бога: "Це є син мій улюблений, на якому моє благовоління; Його слухайте".

У Біблії розповідається, що людина не може побачити Бога й після цього залишитися живою, тому всьому світові Бог з’явився не у своїй Славі – люди не змогли б витримати її, а зробився подібним до людей, утілившись у своєму синові. У момент Преображення Бог дав змогу лише трьом апостолам побачити поєднання у Христові двох природ: сяяння у людському тілі Христа божественного світла. Згідно з християнським віровченням, сяяння Фаворського світла – звістка людству про те, що всяка матерія може бути обожненою.

Сьогодні на Богослужінні священики одягають білі одежі як символ божественного світла, яке побачили апостоли. За традицією до церкви несуть та освячують плоди нового урожаю – яблука, груші, сливи, виноград та мед. Освячення плодів символізує розквіт і плодючість усього створеного у безкінечному царстві життя. У давнину в день Преображення Господнього існував звичай наділяти плодами бідних та вбогих. Святковою стравою на Спаса є печені яблука.

Народні назви цього свята – Другий або Яблучний Спас. Дехто не їсть фруктів до Спаса, поки вони не освячені.

Свячений мед і віск зберігають до наступної весни і використовують для підгодовування бджіл.

Існує повір’я, що свячені на Спаса яблука допомагають при сліпоті. Освячене зілля також використовують: волошки – проти падучої, запою, внутрішнього жару; відвар сон-трави – при безсонні.

За народною міфологією, Спаса – це день поминання мертвих родичів.

За народними прикметами, на Спаса літо зустрічається з осінню, першим холодом. У деяких регіонах України від цього свята вже починалися приморозки, тому й говорили: "Прийшов Спас – держи рукавиці про запас".

Якою буде погода у Львові на вихідні

Як у Львові святкуватимуть День Незалежності 2016: програма заходів

В Олеському замку на Львівщині відбудеться фестиваль меду

gazeta.lviv.ua

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах