У парку "Знесіння" почали створювати урбан-сад (фото)

Новина - Події - У парку "Знесіння" почали створювати урбан-сад (фото)

Новина - Події - У парку "Знесіння" почали створювати урбан-сад (фото)

Події
22 вересня 2016 15:25

Активісти зі Львова та Австрії почали готувати урбан-сад, який згодом встановлять у парку "Знесіння". Цим завершився дводенний українсько-австрійський воркшоп та лекторій з урбан-садівництва. 

Майбутній урбан-сад буде розташований поблизу велодоріжки у парку "Знесіння". Це будуть вертикальні грядки з квітами, овочами та виноградом. Активісти вже почали готувати короби для майбутніх вертикальних грядок, а після цього висадять різноманітні рослини. Також в саду облаштують лавки.

У парку "Знесіння" почали створювати урбан-сад (фото) фото

Фото Миросава Пархомика. Активісти зі Львова разом із австрійськими спеціалістами почали підготовку вертикальних грядок для урбан-саду у парку "Знесіння"

"Урбан-сад – це невеликий міський сад з квітами та овочами. Але більшою мірою він несе на собі не функціональне навантаження, а соціальне. Основна ідея полягає в тому, щоб активні мешканці міста, сусіди об’єднувались, садили різні рослини і в результаті могли їх разом скуштувати. Таким чином люди приділяють більше уваги живому спілкуванню та спільній праці", - зазначила координаторка ГО "За ЕКОрозвиток" Діана Попфалуші.

У парку "Знесіння" почали створювати урбан-сад (фото) фото 1

У парку "Знесіння" почали створювати урбан-сад (фото) фото 2

План майбутнього урбан-саду у парку "Знесіння": 1 фото - вертикальні грядки та лавки, 2 фото - арки з люциніями та ряди винограду

Львівським активістам у втіленні проекту допомагають австрійські фахівці з урбан-садівництва.

"Коли ми 10 років тому створювали такі урбан-сади в австрійських містах, з нас сміялись, мовляв це не приживеться, - розповіла координаторка австрійської організації "Garden-Polilog" Кордола Фьотч. - Проте зараз це стало популярним місцем зустрічей сусідів та знайомих. Люди, які раніше жили окремо кожен у своїх проблемах та ніколи не зустрічались, тепер мають спільні інтереси – колективна праця та пікніки з продуктами цієї праці".

Урбан-сад у парку "Знесіння" створюють за рахунок Інституту міста в межах проекту "Громади в дії". Вартість проекту – 40 тис. грн. За ці гроші вже закупили дошки для вертикальних грядок, грунт, саджанці, матеріали для лавок, а також згодом надрукують брошури про урбан-садівництво та придбають саджанці. Доїзд та проживання у Львові австрійських експертів з урбан-садівництва оплачує Австрійське бюро академічних обмінів.

Зараз активісти монтують каркас майбутніх грядок. В жовтні, коли остаточно погодять їх розташування з міською радою та дирекцією парку та підготують всі необхідні документи, будуть висаджувати ті культури, що можуть перезимувати. А вже навесні - всі інші рослини.

Загалом у парку "Знесіння" встановлять 10 вертикальних грядок з овочами та квітами, 4 лавки та 3 арки з гліциніями (квіти, що в'ються). Також окремо висадять виноград. 

У парку "Знесіння" почали створювати урбан-сад (фото) фото 3

Приблизно так виглядатимуть вертикальні грядки у парку "Знесіння"

До слова, вертикальні грядки часто використовують не лише у міських садах, а й у невеликих присадибних ділянках та теплицях. Це дозволяє більш ефективно використовувати площу для насаджень.

Джерело: Захід

Читайте ще новини Львова:

В суботу у Львові зміниться рух транспорту: де саме

Львів у смітті: користувачі соцмереж продовжують шокувати знімками антисанітарії

На Львівщині затримали психопата, який вбив дівчину та з'їв її очі (відео)

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах