Як львів'яни борються зі шкільними поборами (відео)

фото з сайту zmi.ck.ua

фото з сайту zmi.ck.ua

Події
29 вересня 2016 17:06

Ситі по горло постійними зборами коштів у школах батьки самостійно шукають способи боротьби із цим явищем.

 "Ми самостійно собі обрали голову, вибрали правління – був свій скарбник, секретар.  Зараз маємо батьківський комітет, який співпрацює зі школою"   говорить мати учениці.

Та звинувачувати у поборах лише вчителів неправильно. На думку голови Батьківської ради Львівщини Олени Пономарів, у цьому є доля вини і самих батьків.

 "Одні платили мовчки, одні мовчки вимагали, треті спостерігали. Винні завжди дві сторони у будь-яких вимаганнях, у будь-яких хабарах: хто дає, і той, хто бере", – додає пані Олена.

У той же час, без допомоги школам буде важко вижити.

"Станом на сьогодні держава дає нам кошти тільки на обов’язкові видатки –на зарплату, на часткову оплату комунальних послуг, і практично дуже мізерну суму на утримання навчальних закладів. Решту ми дофінансовуємо із місцевого бюджету", – говорить в. о. керівника управління освіти Львівської міськради Зоряна Довганик.

Невтішні прогнози щодо фінансування і на наступний рік

"У проекті бюджету на 2017 рік передбачено кошти тільки на фонд оплати праці педагогічним працівникам і все", – коментує директор департаменту гуманітарної політики Львівської міськради Галина Слічна.

Тож допомагати чи ні школі – воля батьків, ніхто не має права змушувати здавати гроші. Та, щоб кошти пішли за призначенням, батьки самі повинні контролювати їх.

"Кожен навчальний заклад має спецрахунок, на який має поступити гроші від батьків, цільового призначення. Вони потрапляють на той рахунок і тільки можуть використовуватись на той навчальний заклад" – додає голова Батьківської Ради Львівщини Олена Пономарів.

Інший варіант — батьківський комітет. Перевага цієї моделі у тому, що батьки співпрацюють з адміністрацією школи і спільно визначають на що у першу чергу потрібні гроші.

 Кошти збирає і використовує саме батьківський комітет. Звичайно, це має бути прозоро із звітністю. Батьки вирішують, що потрібно дітям, що можуть придбати" – голова фракції "народний контроль" у Львівській міськраді.

Читайте ще новини Львова:

Отримай відповідь: куди можна анонімно поскаржитися на побори у львівських школах

Безкоштовна" школа: яка насправді ціна навчання дитини у Львові

У Львові десять освітян притягнули до відповідальності за побори

 

 

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах