Дружина львівського футболіста звинувачує лікарів у народженні мертвої дитини

фото: vk.com

фото: vk.com

Події
18 жовтня 2016 11:09

Ще кілька днів тому 23-річна львів'янка Тетяна Стронціцька і її чоловік Олег, син відомого львівського футболіста, воротаря "Карпат" в 1992 - 2002 роках Богдана Стронціцького, готувалися до народження довгоочікуваної дочки. Придбали всі необхідні для дитини речі, купили плаття для хрестин, вибрали ім'я ... Це вже була друга вагітність Тетяни. На жаль, перший раз у жінки стався викидень на 5-му тижні - через застуду. Завагітнівши ще раз, Таня, фельдшер на "швидкій", намагалася берегти себе. Вся вагітність у жінки протікала без проблем. Судячи з її медичній картки, результати аналізів і обстежень були в нормі.


Фатальна таблетка


Але 4 жовтня в пологовому відділенні Львівської комунальної лікарні №3 Тетяна народила мертву дівчинку. Виявилося, малятко загинула в утробі матері ще кілька днів тому. Рідні в усьому звинувачують медиків, які вчасно не надали допомогу, а саме - акушера-гінеколога Оксану Колодій, у якої Таня спостерігалася.

Дитина була досить великою, тому лікарі, які проводили ультразвукове обстеження, радили готуватися до кесаревого розтину. Але доктор Колодій чомусь навіть чути про таку операцію не хотіла, запевняла, що її пацієнтка народить сама.

Тетяна повинна була народити 25 вересня, до цього перебувала на збереженні в пологовому будинку. Але дитина не поспішала з'явитися на світ. Лише через пару днів у Тані почала боліти спина і живіт. Вона відразу ж пішла на ультразвукове обстеження, яке показало, що навколоплідні води дуже густі і їх недостатньо для плоду. Тобто, необхідно було негайно народжувати, так як життя дитини була під загрозою.

- Таня відразу ж звернулася до свого лікаря Оксани Колодій, просила стимулювати пологи, на що та відповіла, що готова викликати їй родову діяльність хоч зараз, але якщо проб'є води, то дитина народиться інвалідом, мовляв, вибирай сама, - розповів "КП" в Україні "убитий горем батько жінки Ігор Майко.

Тетяна пролежала в лікарні ще три дні. А пізно ввечері підійшла до свого лікаря і поскаржилася на сильні болі в животі. Доктор Колодій в цей час була зайнята іншими породіллями, тому порадила пацієнтці гарненько виспатися, і дала знеболююче і препарат "Гиніпрал", який пригнічує родову діяльність

- Лікар тоді попередила, що може бути тахікардія, - згадує Тетяна Стронціцька. - Після прийому таблетки так і сталося. Дитина почала в животі бушувати, на що мені відповіли, що це він так реагує на моє самопочуття, немає причин хвилюватися. Я заснула. А на ранок вже менше стала чути рух малюка. Пам'ятаю, ще палатна сестра заспокоювала, що все добре і серцебиття є. А коли розповіла їй про нічну ситуаціїю вона запитала, чому я випила "Гінепрал" без ще одного додаткового препарату "Аспаркам". Виходить, цю таблетку не можна було приймати без додаткових  ліків.

Але про це лікар своїй пацієнтці не сказала. Рідні Тані підозрюють, що медик просто забула видати додаткові ліки.


Поховали в платті, купленому на хрестини


Того ж ранку перелякана жінка сама побігла на КТГ (кардіотокографія), і почула вирок - її дитина мертва в утробі.

- Дочка зателефонувала мені і кричала в трубку, що малятко мертве, - згадує Ігор Майко. - Я відразу ж приїхав в пологовий будинок. Таня сиділа в палаті, обіймаючи свій живіт, не плакала, не говорила, а дивилася в одну точку. Поруч був завідувач поліклінікою і лікар Колодій, яка попросила, щоб її залишили в спокої з розпитуваннями. А потім сказала нам, що співчуває, але буде захищатися, тому що у неї самої двоє дітей.

Тетяна два дні ходила з мертвим плодом в утробі. Виникла загроза життю жінки і рідні зажадали негайно стимулювати пологи. Вага дівчинки був майже чотири кілограми. Зараз причини смерті дитини з'ясовують судмедексперти.

Доктор Оксана Колодій продовжує працювати в пологовому будинку. Лікар відмовляється коментувати цей трагічний випадок, але впевнена в своїй правоті. Колегу підтримують і інші медпрацівники пологового будинку.

- Назвіть хоча б одного лікаря, у якого не було нещасних випадків! -  кажуть медики пологового будинку. - Найбільше позитивних відгуків від пацієнтів саме у Оксани Колодій, в деяких сім'ях завдяки їй з'явилася вже по 6-8 дітей. Якби вона була поганим медиком, невже у неї було б стільки пацієнток, які прийшли за порадою друзів і знайомих?

Сама Тетяна і її чоловік Олег зараз намагаються знайти в собі сили жити далі. І щодня їздять на кладовище до своєї довгоочікуваної дочки. Маленьку Поліну поховали в тому самому платтячку, купленому для хрестин.


ОФІЦІЙНО


 Відкрито кримінальне провадження за ч. 1 статті 140 КК України (невиконання або неналежне виконання медичним працівником своїх професійних обов'язків, що спричинило тяжкі наслідки для хворого), - розповіла керівник прес-служби Національної поліції Львівщини Світлана Добровольська. - Призначено судово-медичну експертизу, яка повинна з'ясувати причину смерті плоду в утробі матері.

Читайте ще новини Львова:

На Прикарпатті студентка привезла зі Львова труп своєї та викинула на смітник

У Львові в немовляти діагностували туберкульозний менінгіт

Львівська сім'я довела провину медиків у смерті своєї дитини (відео)

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах