Не сподівались: до львівського музею повернули викрадені картини

фото з сайту: Музейний простір

фото з сайту: Музейний простір

Події
28 жовтня 2016 16:25

28 жовтня, Львівському історичному музею повернули диптих Розанни та Тиміша Хмельницьких, які були викрадені ще в 1960-х роках. Твори мистецтва планують повернути в експозицію музею, де зараз експонують їхні фотокопії. Але коли це буде – наразі не відомо.

"56 років вони гуляли по руках. З того, що нам відомо, то останнім місцем зберігання було горище старої сільської хати неподалік Олександрії Кіровоградської області. Тому зрозуміло, що картини пошкоджені, вони потребують серйозної реставрації. Буде збиратися реставраційна рада, яка оцінить масштаби пошкоджень. І тоді вже можна буде говорити, коли вони повернуться в експозицію", – зазначив директор музею Роман Чмелик.

У музеї вже з'ясували деякі обставини зникнення картин.

"Наскільки нам стало відомо, це було на відкритті експозиції у 1962 році. Було багато людей, а доглядачкою була старша жінка. Вона не догледіла, як ці картини пропали. Тоді не було ані відеоспостереження, ані охорона не була відповідна. А вони були маленького розміру і стояли на столику. Їх було не так важко викрасти", – розповіла доглядач фондів музею Світлана Хавалко.

Водночас в музеї сумніваються, чи справді ці картини були написані в 17 столітті. Припускають, що вони були виконані з гравюр в 19 столітті.

"За станом збереження, характером письма, характером ґрунтів цим роботам більше ста років. Але я не виключаю, що ці роботи були створені в 19 столітті. Тому що стан збереження дошки і сам підхід – технологічний підхід, написання тих портретів, він все ж таки відрізняється від відомих зразків 17 століття. Тому, припускаю, що вони могли бути написані з графічного матеріалу і з них художник зробив копії. А може десь були оригінали 17 століття, але вони нам не відомі. Тож ми будемо з’ясовувати ці питання у процесі реставрації", ? розповів охоронець фондової групи "Живопис" Львівського історичного музею Сергій Богданов.

Нагадаємо, артефакт із Львівського історичного музею – портрет Розанди – став лотом на інтернет-аукціоні. Тоді ще невідомий користувач виставив на продаж картину XVII століття, яку вкрали з музею в 1962 році. Про цінність експонату власник не здогадувався, назвавши його "знахідкою з горища" та оцінивши в 1 гривню (пізніше він сам розповів, що купив картини у знайомого за 250 грн). Лот викликав бурхливе обговорення, бо, як виглядало з фото, це музейний експонат, адже зберігся інвентарний номер Львівського історичного музею. Працівник цієї установи і виявив в інтернеті картину, цілком випадково.

Після резонансу в соцмережах і не тільки власник картини зв’язався з дирекцією музею. З’ясувалося, що в нього була й друга картина – портрет Тиміша. Відтак він передав картини в СБУ, а вже звідти їх відправили в художній Музей Кропивницького, де вони були виставлені для огляду. Зараз же їх повернули до Львова.

Джерело:zaxid.net

Дивись ще:

Дочекались: у Львові встановили пам'ятник Антоничу

Подаруй собі свято: завтра у Львові "Гарбузова ніч"

Джамала, DZIDZIO, Педан: хто буде розважати львів'ян на відкритті "Victoria Gardens"

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах