Фестиваль Jazz Bez 2017 у Львові: програма

Новина - Події - Фестиваль Jazz Bez 2017 у Львові: програма

Новина - Події - Фестиваль Jazz Bez 2017 у Львові: програма

Події
25 листопада 2016 16:07

Із 2 по 11 грудня Львів стане центром XVІ міжнародного джазового фестивалю "Jazz Bez", який великим джазовим святом об’єднає 16 міст України та Польщі.

Шістнадцятий "Jazz Bez" обіцяє влаштувати пів сотні концертів, подолати тисячі кілометрів та презентувати безліч відтінків джазу. На фестиваль приїдуть майстри джазу зі США, Куби, Канади, Японії, Італії, Іспанії, Люксембургу, Бельгії, Німеччини, Швеції, Польщі та України.

Цього року джаз лунатиме у Києві, Харкові, Тернополі, Ужгороді, Луцьку, Рівному, Івано-Франківську, Краматорську та польських Перемишлі, Любліні, Білостоку, Познані, Вроцлаві, Варшаві та селі Новиця, де народився український поет Богдан-Ігор Антонич.

Фестиваль розростається просто на очах і в останні дні до джазової федерації вперше приєднався Дрогобич, а у Львові відбудеться бонусний безкоштовний джазовий концерт на Левандівці.

Для львівської джазової публіки ми підготували екскурс фестивалем "Jazz Bez", щоб легше було орієнтуватися у розмаїтті джазових стилів та гуртів.

Майже всі концерти відбуватимуться у Львівській філармонії, окрім додаткових виступів 7 грудня у клубі "Libraria Speak Easy Bar" та 8 грудня на Левандівці у кінотеатрі "Супутник".

2 грудня "Jazz Bez" розпочнеться концертом українсько-польських Karnas-Gnydyn Quartet та іспанський барабанщик Carlos Lopez зі своїм проектом "Letters From Kobenhavn".


Karnas-Gnydyn Quartet (POL -UKR)


Квартет створили український барабанщик Ігор Гнидин з польським вокалістом Гжегожем Карнасом та запросили до нього піаністку Анастасію Литвинюк і контрабасиста Маріуша Прасьнєвкі.

Гжегож Карнас — відомий польський джазовий вокаліст, музичний продюсер, автор текстів, бенд-лідер. Карнас – лауреат багатьох джазових конкурсів, зокрема здобув перші премії Young Jazz Singers Competition Brussels в Бельгії, на Міжнародному конкурсі CREST JAZZ VOCAL у Франції та виступав на престижному London Jazz Festival.

Ігор Гнидин – один з кращих джазових барабанщиків України, засновник українського етно-джазового гурту ShockolaD, львівського джазового середовища "Jazz Club Lviv", "Львівської Школи Джазу та Сучасної Музики". Український координатор відомих джазових варштатів "Cho-Jazz" у Польщі. Ігор отримав одну із найпрестижніших стипендій світу Kennedy Center та був переможцем європейського конкурсу барабанщиків V-Drums.


Carlos Lopez - Letters From Kobenhavn (ESP-SWE-POL)


Carlos Lopez – один з лідерів джазового руху Іспанії, віртуозний барабанщик, яскравий композитор та організатор найбільших іспанських джазових фестивалів. Карлос закінчив Музичний коледж Берклі та виступав у Америці з такими знаними джазменами, як: Benny Green, Gilberto Gil, Bob Mover чи Albert Sanz.

Joel Illerhag — шведський бас-феномен та бенд-лідер, якого вважають одним з найбільш обдарованих джазменів на музичній сцені Скандинавії.

Natanael Ramos — джазовий трубач, композитор та аранжувальник, уродженець Канарських островів. Навчався в таких музикантів, як: Avisahi Cohen, Wynton Marsalis, Branford Marsalis, Javier Colina, David Pastor…

Maciej Kadziela — польський джазовий саксофоніст та композитор. Від 2009 року живе і музикує у Скандинавії. 2011 року здобув Grand Prix на фестивалі "Jazz nad Odra".

Xan Campos — галісійський джазовий піаніст. Навчався у Консерваторії Копенгагену, Амстердамській консерваторії, Джазовому інституті Берліна та Паризькій вищій національній музичній консерваторії музики й танцю.

У суботу, 3 грудня, виступлять контрабасист із Гавани Roland Abreu молоді віртуози із Польщі та України Budniak / Bakovsky INTERMEDIUM QUINTET. У другому відділенні гратиме потужний жіночий джазовий проект Sisters in Jazz, створений відомими музикантками із Японії, США, Італії, Німеччини та Польщі.


Budniak / Bakovsky INTERMEDIUM QUINTET (POL-MDA-UKR)


Piotr Budniak – джазовий барабанщик і композитор. Номінувався на престижну польську музичну премію "Fryderyk". Його власний проект Piotr Budniak Essential Group став одним з кращих джазових гуртів 2015 року у Польщі та впевнено виходить у топ польської джазової сцени.

Тарас Баковський – молодий саксофоніст з Луцька, учень одного з кращих польських саксофоністів Пьотра Барона. Переможець музичних конкурсів в Україні та Польщі. Зараз живе у Нисі та грає із провідними музикантами польської джазової сцени.

Роланд Абреу народився в Гавані. Здобув освіту в одній з найвідоміших музичних консерваторій Куби – Guillermo Tomas Bouffartigues. Виступав у Гавані з Вінтоном Марсалісом та гуртом Kool and the Gang. Співпрацює із такими музикантами, як: Bobby Carcasses та AfroJazz, Michel Herrera та JovenJazz, Jadasni Portillo та Cause, Ernesto Camilo та Klazz Brothers.

У квінтеті також грають відомий український джазовий трубач, родом із Донецька, Дмитро Бондарєв та польський гітарист, що навчається у Австрії, Piotr Lipowicz.


Sisters in Jazz (USA-POL-JAP-SWE-IT)


Потужний джазовий проект творять п’ять відомих музиканток із США, Швеції, Італії, Польщі, та Японії. "Сестри в джазі" знайшли одна одну на фестивалі у Швеції в серпні 2015 року, а зараз завершують свій європейський тур.

Camille Thurman — обдарована американська саксофоністка, флейтистка, вокалістка з діапазоном голосу у 4 октави. Камілла виступає на одній сцені яз і з джазовими, так і з R&B легендами. Двічі вигравала престижний конкурс ASCAP Herb Alpert Young Jazz Composers award.

Izabella Effenberg — одна з небагатьох вібрафоністок Європи. Також грає на рідкісному інструменті — еррей мбіра (африканське фортепіано). Засновниця щорічного фестивалю "Vibraphonissimo" в Нюрнберзі.

Naoko Sakakta — японська джазова піаністка, живе у Швеції. 2009 року отримала нагороду Young Nordic Jazz Comets, а в 2011 – престижну премію року від Шведського радіо. Зі своїм проектом Naoko Sakakta Trio виступала на багатьох джазових фестивалях Норвегії, Німеччини, Чехії, Греції, Марокко.

Federica Michisanti — народилась у Римі. Грати на бас-гітарі почала у двадцятирічному віці, а через вісім років — на контрабасі. Виступала на одній сцені з легендою джазу саксофоністом Lee Konitz. Грає на бас-гітарі разом із Massimo Ranieri та на контрабасі у театральних постановках.

Dorota Piotrowska — відома джазова перкусистка, народилася у Любліні, а зараз мешкає у Нью-Йорку. Навчалася у Консерваторії Амстердаму, Long Island University та The New School у Нью-Йрку. ЇЇ вчителями були Ralph Peterson, Kenny Washington, Gregory Hutchinson i Nasheet Waits. Дорота робить успішну музичну кар’єру та виступає на кращих джазових майданчиках Нью-Йорку.

У неділю, 4 грудня, до Львова на "Jazz Bez" приїдуть переможці цьогорічного культового фестивалю "Jazz nad Odra" гурт Skicki-Skiuk та в дуеті зіграють двоє відомих басистів з Америки та України David Friesen & Andrew Arnautov Project.


David Friesen & Andrew Arnautov Project (USA-UKR)


David Friesen – американський джазовий басист, зірка світового джазу. Фрізен є одним небагатьох басистів у світі, які самостійно можуть утримувати аудиторію під час сольного концерту.

Виступав з такими відомими музикантами, як: Chick Corea, Dizzy Gillespie, Art Farmer, Joe Henderson, Sam Rivers, Michael Brecker, Freddy Hubbard, Clark Terry, Joe Venuti...

Музика Девіда Фрізена пройнята різними стилями джазу, характеризується змішанням народних єврейських і класичних мелодій, ліричною силою і теплом.

Андрій Арнаутов — віртуозний джазовий басист, відомий в українських та американських джазових колах. Ще молодим музикантом Арнаутов брав участь у джем-сейшенах із легендами джазу, поміж ними: Pat Metheny, Dizzy Gillespie та Paul Horn.

1990 року Арнаутов перебрався до США, де грав зі світовими зірками джазу, як трубач Roy Hargrove, вібрафоніст Victor Mendoza, трубач Tom Browne, Archie Shepp, Charlie Bird, Hank Jones...

Свого часу Андрій виступав з кубинською групою "Buenavista Social Club" та викладав музику на Ямайці, де співпрацював з головою "Інституту Боба Марлі" Естором Блеком. Останнім часом живе та музикує у Львові.


Skicki-Skiuk (POL)


Екстравагантна назва проекту Skicki-Skiuk походить від закінчень прізвищ музикантів. Квартет із Вроцлава грає джаз на перетині різних музичних площин, переварюючи на репетиціях різні ідеї у свою музичну мову. Незважаючи на коротку кар’єру, хлопці мають за плечима великий концертний досвід , а критики прогнозують їм велике майбутнє.

Минулого року два великі джазові фестивалі України та Польщі розпочали співпрацю. Вроцлавські музиканти та організатори приїжджали до Львова, а українські джазмени виступали на "Львівському місяці" в рамках Європейської Столиці Культури у Вроцлаві.

7 грудня о 20:00 польсько-український джазовий проект Karnas-Gnydyn Quartet із додатковим концертом виступить у клубі "Libraria Speak Easy Bar", що знаходиться у Вірменському дворику.

8 грудня на Левандівці виступлять український future jazz проект NEW BRAIN TRIO & Michael Balog.

Концерт розпочнеться о 19:00 у кінотеатрі "Супутник" (вул. Повітряна, 20), який відроджується та стає осередком культурного життя району. Влітку тут уже відбувся масштабний мистецький проект "Фестиваль Параджанова", який проходитиме тут щороку. А в конкурсі на Громадський бюджет Львова переміг проект створення на базі "Супутника" студії творчого розвитку для дітей "Брунька".

Організатори "Джаз Безу" спробують відродити тут атмосферу спокою і затишку. Приміщення обігріватиметься булер’янами, а відвідувачі зможуть замовити каву або чай.

Вхід на концерт безкоштовний!

9 грудня на фестивалі звучатиме модерний джаз від Pol Belardi Force з Люксембургу та якісний український future jazz від NEW BRAIN TRIO & Michael Balog.


NEW BRAIN TRIO & Michael Balog (UKR)


NEW BRAIN TRIO – це три високопрофесійні та знані музиканти, які міксують acid jazz, jazz rock та electro swing.

Олег Пашковський – незмінний клавішник гурту Ремонт води, його можна почути в рок-тусовках, у проекті співачки Марини Юрасової (Млада), в джазових проектах саксофоніста Віктора Павелка, а також бас-гітариста Віталія Савенка.

Єгор Гавриленко — відомий в джазових колах бас-гітарист. Перш за все завдяки роботі в проектах Gavr MAHAJAZZ Quartet, тріо SOMA та DOGMA. Учасник українського поп-рок гурту Gouache, колишній учасник українського інді-гурту Гапочка.

Олександр Поляков – український музикант, ударник, співпрацював із такими музикантами, як Джамала, Єва Бушміна, Ігор Закус. Закінчив Київський інститут музики ім. Р. М. Глієра, вчився на естрадному факультеті.

Михайло Балог — український джазовий саксофоніст, імпровізатор, автор експериментальної та медитативної музики. Учасник відомого етно-джазового гурту ShockolaD, співавтор проекту "?????????I?" та багатьох міжнародних колективів. Грав у проектах Ужгородський Біґ Бенд, Tequila, Acoustic Duo з відомим баяністом Золтаном Міґовічем, Eugenia Sacharova Project, Afterlight Project , Triangular Matrix, Michael Balog Project.


Pol Belardi Force (LUX)


Pol Belardi’s Force – сучасний джазовий квартет із Люксембургу. Чотири молоді перспективні джазмени не бояться користуватись своїм чималим музичним бекґраундом, беручи однаково як з класичної та джазової освіти, так і з поп, рок, хіп-хоп та електронної музики.

Результатом є свіже поєднання сучасної імпровізаційної музики, майстерно представленої оригінальними композиціями Пола Белларді, потужним грувом, відмінним звучанням, ліричними мелодіями, продуманим використанням простору та зміною настроїв.

У суботу, 10 грудня, філармонію наповнить джаз із електронікою та імпровізаціями відомого вроцлавських Karasiewicz Power Set та імпровізації міжнародного проекту REDNAXELA, музиканти якого мандрують світом, змінюючи країни та звукові середовища.


Karasiewicz Power Set (POL)


До складу гурту входять досвідчені студійні та естрадні музиканти, які не бояться досліджувати музику та імпровізувати. Стилістика "Karasiewicz Power Set" коливається навколо електричного джазу, завуальованого фанком, блюзом і танцювальними елементами.

Rafal Karasiewicz – піаніст та композитор, активний учасник вроцлавського мистецького середовища. Як музичний керівник та диригент співпрацює із багатьма польськими театрами. Грав із такими світилами, як: Leszek Mozdzer, Krzysztof Herdzin, Krzesimir Debski, Piotr Baron чи TRES TANGUEROS, який віртуозно виконує танго Астора П’яццолли.

Поєднує активну концертну діяльність із викладанням музики у Вроцлавській школі джазу та на варштатах. Дискографія Рафала налічує 12 плит.


REDNAXELA (USA-CAN-DEU-BEL)


Almut Kuhne ? німецька джазова сопрано-вокалістка, композиторка та інтерпретаторка нової музики. Здобула нагороду Берлінського сенату, стала учасницею резиденції MUSIC OMI в передмісті Нью-Йорку. Виступає соло, в дуеті, у маленьких та великих гуртах в Європі, Сполучених Штатах та Мексиці.

Elsa Gregoire ? джазова альт-вокалістка, що народилась в Бельгії, переїхала до Нового Орлеану, а зараз живе в Німеччині. Навчалась грі на скрипці та віолончелі. Співзасновниця колективів Brussels Vocal Project, ELSA та TREMULA. Живе в Берліні, активно займається композиторською та викладацькою діяльністю.

Peter Van Huffel – канадсько-бельгійський саксофоніст і кларнетист. Ван Хоффель є одним із активних учасників сучасної імпровізаційної та експериментальної сцен. Петер виступає у власному хард-рок/фрі-джаз тріо Gorilla Mask, дуеті KRONIX з Алексом Максимівим, нью-йоркському тріо BOOM CRANE , берлінському The Scrambling EX. 2012 року проект Peter Van Huffel & Alex Maksymiw Quartet виступали на "ДжазБезі" та здобули безліч теплих відгуків.

Matthias Muller ? німецький джазовий тромбоніст, відомий в імпровізаційній музиці, а також у сфері театральної музики. Грати на тромбоні почав у віці 10-ти років. Мюллер виступав з турами в країнах Африки, Азії, Північної Америки та багатьох країнах Європи, записав більш ніж 20 плит із власними проектами.

Nathan Bontrager ? знаний віолончеліст та викладач, переїхав зі США до Німеччини. Грає стародавню музику на бароковій віолончелі, експериментальну, імпровізаційну та традиційну музику. Професійно грає на віолончелі, альті, віола да гамба, гітарі, фіделі, бас-гітарі, піаніно, органі та перкусії. Має велику приватну студію в Нью-Гевені а також викладає в Foote School та New Haven Academy.

Jan Leipnitz ? німецький джазовий барабанщик. Після багаторічних подорожей світом знову повернувся до Берліну та грає з найважливішими джазовими музикантами столиці. Критики кажуть: "Коли Джен сідає за барабанну установку відбувається диво".

Алекс Максимів – канадський гітарист українського походження. Народився в Торонто. Упродовж останніх 10 років, Максимів виступав і записувався з багатьма відомими виконавцями: Marcus Strickland, Dick Oatts quartet, Michael Vatcher, Stacy Dillard, Amsterdam Jazz Orchestra, Don Thompson, Kelly Jefferson… Алекс закінчив джазову програму Гумберт-Коледжа в Торонто, здобув магістерський ступінь у Консерваторії Амстердаму.

2009 року Алекс став членом "JazzClub.Lviv", деякий час жив у Львові та грав із багатьма музикантами львівського джазового середовища. Зараз Алекс концертує всім світом, творить свої проекти та виступає як запрошений музикант.

Завершиться фестиваль у неділю 11 грудня. XVI "Jazz Bez" закриють патріархи українського джазу Dzyga Jazz Quaret та зірки світового фрі-джазу американський саксофоніст Ken Vandermark і німецький перкусист Klaus Kugel, які спеціально приїдуть в Україну, щоб спільно із контрабасистом Марком Токарем завершити фестиваль.


Dzyga Jazz Quaret (UKR)


Dzyga Jazz Quaret – патріархи української джазової сцени, які почали грати джаз Львові ще у 60-их минулого століття, незважаючи на тогочасний ідеологічний контроль. Окрім захоплення джазом всі музиканти є ще й висококваліфікованими фахівцями в медицині, фізиці, математиці та малярстві. Саме завдяки такому поєднанню їхня музика — інтелектуальна, із безмежним полем для інтерпретацій та дисонансів, із домішками етнічного мелосу та стрункою харизмою.

Музиканти постійно експериментують. Грають в стилі ф'южн з елементами свінгу та авангарду, часом беруть більш фольклорний напрямок, створюючи незвичні екзотичні мелодії.

Символічним на закритті фестивалі буде і те, що Dzyga Jazz Quaret в теперішньому вигляді засновано в 2001 році на першому фестивалі "Jazz Bez" у Львові з ініціативи директора "Дзиґи" Маркіяна Іващишина.


KEN VANDERMARK - MARK TOKAR - KLAUS KUGEL (USA- UKR -DEU)


Ken Vandermark – видатний американський саксофоніст і кларнетист, одна із найважливіших постатей сучасного джазу. Упродовж останніх 30 років Вандермарк працює над розширенням можливостей імпровізаційної музики. Лідер проектів Vandermark 5, Territory Band, DKV Trio, FME, Spaceways Inc., Sonore, AALY, School Days, Free Fall, Peter Brotzmann Chicago Tentet і безліч інших.

Кен – активний учасник світової джазової спільноти, який пов’язує американські та європейські джазові середовища. У 2007 році Вандермарк, виступив на "Джаз Безі" зі своїм проектом "Resonance" та викликав фурор серед українських шанувальників фрі-джазу.

Марк Токар — знаний котрабасист, один з найяскравіших представників української джазової сцени. Був учасником міжнародного проекту Кена Вандермарка "Resonance". Грав в гуртах Undivided, Five Spot, Four, Varpaj, Yatoku... Також він є лідером міжнародних проектів Leo'm'art, Mark Tokar's Quintet та Avtokar.

Марк Токар грає з такими всесвітньо визнаними джазменами, як: Bobby Few, Perry Robinson, Steve Swell, Michael Zerang, Tim Daisy, Dave Rempis, Roberta Piket (США), Arkadij Shylkloper (Німеччина), Petras Vishniauskas (Литва), Mirchea Tiberian (Румунія), Mikolaj Trzaska, Waclaw Zimpel, Piotr Baron (Польща), Magnus Broo, Per-Ake Holmlander (Швеція) та Mark Sanders (Великобританія).

Klaus Kugel — один з найбільш яскравих та виразних сучасних джазових барабанщиків Європи. Здобув музичну освіту в Мюнхенські джазовій школі. Всесвітнє визнання здобув завдяки спільним проектам з такими музикантами, як: Petras Vysniauskas, Karl Berger, Tomasz Stanko, Charlie Mariano, Kent Carter, Michel Pilz, Glen Moore, Sabir Mateen, Peter Evans, John Lindberg, Louie Belogenis, Matthew Shipp, William Parker, Bobby Few, Roy Campbell, Jemeel Moondoc, Mars Williams...

Упродовж останніх 30 років концертував Європою, країнами Балтики, Канадою, США, Сирією, Японією, Мехіко, Росією, Китаєм, Україною та Ізраїлем.

Окрім концертної програми, у Львівській філармонії,на фестивалі відбудеться наукова конференція "Український джаз на перехресті культур: сучасний стан, тенденції та перспективи". Для українських музикантів майстер-класи приготували легендарний американський басист David Friesen та відомий польський вокаліст, викладач Музичної Академії в Катовіцах Grzegorz Karnas. Як і завжди, вечірні джем-сейшени збиратимуть музикантів та шанувальників джазу у "Дзизі".

Джерело: Захід

Дивись ще: 

Свято наближається: перелік потягів, які Львівська залізниця призначила на новорічні свята

Розгром: як пройшов матч "Шахтар" - "Коньяспор" на "Арені Львів"

Куди краще не їхати: перелік вулиць Львова, які застрягли в заторах

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах