Офіційно: мінімальна зарплатня львів'ян буде 3200 гривень

Новина - Події - Офіційно: мінімальна зарплатня львів'ян буде 3200 гривень

Новина - Події - Офіційно: мінімальна зарплатня львів'ян буде 3200 гривень

Події
07 грудня 2016 13:35

Верховна Рада України прийняла законопроект №5130 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України". Цей документ дозволяє уряду підвищити з 1 січня 2017 року мінімальну зарплату в Україні до 3200 грн.

"За" законопроект проголосували 227 народних депутатів з 226 мінімально необхідних. Законопроект був прийнятий за основу і в цілому.

Як повідомляється в пояснювальній записці, закон визначає умови встановлення мінімальної заробітної плати, а також передбачає новий порядок формування тарифної сітки оплати праці. Зокрема, в бюджетній сфері посадовий оклад встановлюється Кабінетом міністрів, а в приватному секторі підприємства повинні визначати тарифні ставки cамостійно за допомогою колективних договорів. Однак мінімальна тарифна ставка не може бути нижче прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб на перше січня календарного року. Крім того, закон визначає максимальний розмір пенсії на рівні 10 740 гривень.

За даними бухгалтерського порталу “Дебет-кредит”, замість єдиної тарифної системи оплати праці в Україні з’являться різні: тарифна та інші системи, які формуються на оцінках складності виконуваних робіт і кваліфікації працівників.

У бюджетній сфері мінімальна тарифна ставка (посадовий оклад) встановлюватиметься КМУ. У небюджетній сфері підприємства визначатимуть тарифні ставки самостійно у колективних договорах.

При цьому мінімальна тарифна ставка не може бути нижчою за прожитковий мінімум, встановлений для працездатних осіб на 1 січня календарного року.

Заробітну плату або посадові оклади вже не будуть розраховувати на основі мінімальної заробітної плати.

Пропонується  визначати їх у співвідношенні до прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого на 1 січня календарного року.

Встановлено такі гарантії забезпечення мінімальної заробітної плати.

Розмір заробітної плати працівника за повністю виконану місячну (годинну) норму праці не може бути нижчим за розмір мінімальної заробітної плати.

При обчисленні розміру заробітної плати працівника для забезпечення її мінімального розміру не враховуються доплати за роботу в несприятливих умовах праці та підвищеного ризику для здоров’я, за роботу в нічний та надурочний час, роз’їзний характер робіт, премії до святкових і ювілейних дат.

Якщо нарахована заробітна плата працівника, який виконав місячну норму праці, є нижчою від законодавчо встановленого розміру мінімальної заробітної плати, власник або уповноважений ним орган проводить доплату до її рівня, яка виплачується щомісячно одночасно з виплатою зарплати.

Коли розмір заробітної плати у зв’язку з періодичністю виплати її складових є нижчим за розмір мінімальної заробітної плати, проводиться доплата до її рівня.

У разі укладення трудового договору про роботу на умовах неповного робочого часу, а також при невиконанні працівником в повному обсязі місячної/годинної норми праці мінімальна заробітна плата виплачується  пропорційно виконаній нормі праці.

Мінімальна заробітна плата в погодинному розмірі застосовується на підприємствах, в установах, організаціях незалежно від форм власності та у фізичних осіб, які використовують найману працю, у разі застосування погодинної оплати праці.

І головне: з 1.01.2017 р. розмір мінімальної заробітної плати не буде змінюватися залежно від перегляду прожиткового мінімуму працездатних осіб протягом року. Але, як і раніше, розмір мінімальної заробітної плати буде встановлюватися  ВРУ за поданням Кабміну не рідше одного разу на рік у Законі про Державний бюджет України

Дивись ще: 

Карти, гроші, два стволи: на Львівщині чоловіки на "Мерседесі" влаштували стрілянину

Водіям на замітку: трасу Львів-Луцьк замело снігом

Відеофакт: військовий марш у центрі Львова зняли з висоти пташиного польоту

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах