Готуй свічки: Кабмін запровадив надзвичайний стан в енергетиці

фото з сайту zaxid.net

фото з сайту zaxid.net

Події
16 лютого 2017 09:45

Кабінет міністрів України підтримав постанову про запровадження надзвичайного стану в енергетиці України через блокаду на Донбасі. Відповідне рішення було ухвалене на екстренному засідані Кабміну у середу, 15 лютого.

"Проблема створена абсолютно штучно, внаслідок перекриття колій в АТО сьогодні заблоковано постачання українського вугілля, бо воно добувається із українських надр, до ТЕЦ і ТЕРЦ, які виробляють електроенергію і тепло", – сказав на засіданні прем’єр-міністр Володимир Гройсман, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

За його словами, такі перекриття можуть привезти до відключення електроенергії, і тепла по Україні.

"Такі дії є абсолютно неприпустимі, постачання необхідного вугілля має бути розблоковано. Для цього ми і зібрали уряд, щоб прийняти рішення про запровадження надзвичайних заходів в енергетичній системі нашої країни. Цей дифіцит вугілля створено абсолютно штучно", – сказав прем'єр.

"Блокада сьогодні це злочин, саме в частині вугілля, все інше я не беруся судити", – додав Гройсман.

Крім того він звернувся до Ради національної безпеки і оборони України з проханням розглянути питання блокади поставок вугілля з непідконтрольної території Донбасу.

"Компетенція уряду полягає в тому, щоб ми підтримували господарську частину цього питання і заходи, які ми передбачили, нададуть нам можливість мінімізувати негативний вплив, але оскільки це блокування сьогодні відбувається на території, на якій проводиться антитерористична операція - це вже виходить за межі компетенції уряду. Це питання Ради національної безпеки і оборони, тому що тут є питання національної безпеки. Тому я звернувся до РНБО з проханням детально розглянути всі аспекти впливу цього блокування на життя громадян", – сказав Гройсман.

За його словами, РНБО має затвердити заходи всіх необхідних служб, для того, щоб це питання було вирішено.

На Донбасі перекриті три залізничні гілки, що призвело до зупинки поставок антрацитового вугілля, на якому працює половина українських ТЕС. Міненерго заявило, що через брак вугілля віялові відключення в Україні можуть початися через два тижні, і винесло на розгляд уряду розпорядження про оголошення надзвичайного стану в енергосистемі.

Раніше прем’єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що вугілля з непідконтрольних територій на Донбасі Україні потрібне, оскільки припинення його постачання може призвести до проблем з електроенергією на нашій території.

Зазначимо, що раніше в.о. керівника "Укренерго" Всеволод Ковальчук заявив, що за умови введення надзвичайного стану в енергетиці антрацитового вугілля вистачить в Україні на 40 діб.

Дивись ще:

Будь в курсі: де у Львові сьогодні немає світла та коли включать 

Допомагати легко: у Львові створюють сайт для допомоги дітям з вадами серця

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах