Масштабний проект: почалося облаштування Бескидського тунелю

фото: Ігор Меліка

фото: Ігор Меліка

Події
23 лютого 2017 10:01

У Бескидському тунелі триває облаштування кінцевого оздоблення, а на підходах до нього розпочалися колійні роботи та монтаж контактної мережі. Укладання колій у самому тунелі розпочнеться в четвертому кварталі 2017 року.

"Будівництво залізничного тунелю на перегоні Бескид – Скотарське – сьогодні це один із наймасштабніших інфраструктурних проектів України. Він реалізується завдяки ресурсам залізниці та залученим інвестиціям. Високий рівень показали і залізничники, задіяні в цьому проекті. Без особистого внеску кожного фахівця не було б такого результату. Тож ми готові і надалі до масштабних проектів. Наступний – реконструкція з електрифікацією дільниці Долинська – Миколаїв. На нього також планується використати залучені кошти міжнародних фінансових організацій", – повідомив голова правління ПАТ "Укрзалізниця" Войцех Балчун.

Наразі залізничники перейшли до виконання робіт першого етапу колійного розвитку станції Бескид, що розпочався з другого півріччя 2016 року. Цей етап включає в себе реконструкцію колії на підходах до тунелю, облаштування контактної мережі й монтаж пристроїв автоматики та зв’язку. У самому тунелі будівельники виконали роботи з облаштування 657 метрів зворотного склепіння (лоткової частини). Завершити весь цикл робіт зі спорудження тунелю за графіком заплановано в четвертому кварталі 2017 року. Увести об’єкт в експлуатацію планується в ІI кварталі 2018 року.

З боку Західного порталу тунелю облаштовано підпірну стінку вздовж залізничних колій, пожежні резервуари та насосну станцію.

Раніше повідомлялося, що завершено роботи з проходки верхнього та нижнього уступів тунелю на всю довжину – 1764 погонні метри, облаштовано та виконано гідроізоляцію 49 ніш, 12 камер, 3 збійок.

Цей двоколійний тунель буде обладнано сучасними приладами робочого та аварійного освітлення, вентиляцією, відеонаглядом, контрольними датчиками визначення рівня шкідливих газів, а також автоматизованою системою управління технологічними процесами, засобами пожежної безпеки.

Реалізація цього масштабного інфраструктурного проекту дозволить збільшити пропускну здатність п'ятого європейського транспортного коридору  (Італія — Словенія — Угорщина — Словаччина — Україна).

Довідка

Спорудження двоколійного Бескидського тунелю триває на гірському перевалі в Карпатах, на перегоні Бескид – Скотарське. Роботи з будівництва нового Бескидського тунелю розпочато 29 жовтня 2013 року. Проходку верхнього уступу тунелю було завершено в січні 2016 року, нижнього – у жовтні 2016 р.

Згідно з основними техніко-економічними показниками проекту, довжина тунелю становитиме 1,764 км, ширина – 10,5 м, висота – 8,5 м. Інженерна споруда пролягатиме на глибині 180 м від поверхні Бескидського хребта. Новий тунель будується на відстані 30 метрів від існуючого.

Для України Бескидський тунель має стратегічне значення, оскільки цим маршрутом перевозяться вантажі до західного кордону країни, а також понад 60% транзитних вантажів у напрямку Західної та Центральної Європи.

Дивись ще:

Невдалий жарт: біля залізничного вокзалу у Львові знайшли тротилову шашку

Мільйон готівкою та джип: декларація новопризначеної чиновниці зі Львова Наталії Бойко

Інструкція: як працює онлайн-мапа черг на кордоні з Польщею

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах