Дізнайся: які пам'ятки архітектури реставруватимуть у Львові цьогоріч

фото з сайту Радіо Свобода

фото з сайту Радіо Свобода

Події
23 лютого 2017 17:36

Про роботу над об’єктами, які розпочнуть чи закінчать реставрувати в 2017-му році, розповіла  начальниця управління охорони історичного середовища Львівської міської ради Лілія Онищенко-Швець сьогодні, 23-го лютого, на звіті виконавчих органів ЛМР.

За її словами, управління працювало та працюватиме за трьома основними напрямками – реставрація пам?яток, впорядкування громадських просторів, просвітницькі заходи та робота з мешканцями міста.


Реставрація фасадів


Як зазначила очільниця управління, реставраційні роботи у 2016-му році виконувались передовсім на фасадах. Це фасади на вул. Арсенальській, 3 і 5, вул. Федорова, 29 та на пл. Ринок, 18. Загалом було виконано робіт на суму 2 млн 255 тисяч гривень. Також тривають роботи на кількох особливо "складних" фасадах на вулицях Краківській, 34, Крушельницької, 23, Лесі Українки, 10, Староєврейській, 36 та Чупринки, 69.

"На вул. Краківській, 34 зараз стоїть риштування, в процесі виконання робіт виявились додаткові нюанси, які раніше не були враховані, тому реставрація триває", – зазначила  Лілія Онищенко-Швець.

В управлінні уже підготували проектно-кошторисну документацію (ПКД) для важливих проектів, які планують реставрувати у 2017-му році. З них першочерговими є три об?єкти  –  фасади на проспекті Шевченка, 4, вулиці Саксаганського, 11, а також Підвальній, 9.


Реставрація сакральних споруд


У минулому році проводилися реставраційні роботи на кількох об?єктах – це музей Пінзеля та костел Кларисок. Завершення робіт планується на 2017-й рік. У Гарнізонному храмі св. апостолів Петра і Павла були виконані роботи з реставрації даху південної нави. Продовжувати роботи будуть у цьому році.

Також заплановано роботи та виконана проектно-кошторисна документація на реставрацію церкви св. Параскеви П’ятниці, однієї з найстаріших церков Львова, церкви св. Миколая на вул. Хмельницького, Домініканського костелу (там планується завершення реставрації даху) і храму св. Трійці на вул. Тершаковців.


Реставрація дахів


Йдеться про реставрацію даху на вул. Університетській, 1 (будівля університету), а також про складні роботи з реставрації купола пологового відділення 3-ї міської лікарні (старого єврейського шпиталю).

Розроблена проектно-кошторисна документація на великий об’єкт реставрації даху театру ім. М. Заньковецької (вул. Лесі Українки, 1) та даху на Міцкевича, 6-7, які теж планують виконати цьогоріч.


Реставрація балконів


У 2016-му році реставрували 33 балкони в місті, зараз тривають реставраційні роботи ще 17. Уже є розроблена ПКД для реставрації ще 47-ми балконів. Один з найбільш проблемних, кажуть в управлінні, балкон на вул. Чупринки, 54.


Реставрація скульптур, вікон, брам, вітражів тощо


Проведено дослідження стану та розроблено ПКД криниці з левами на вул. Коперника.

"Ці леви походять з будівлі старої Ратуші. Тут розташовані два, а два є ще на Високому Замку. Проблема цього об’єкту в тому, що особливо сильно насувається ґрунт і стіна є дуже знищена. Самі леви також у поганому стані. Ми плануємо у цьому році виконати всі роботи. Тим паче, що дофінансовувати їх буде спонсор, який сам зголосився", - сказала Лілія Онищенко-Швець.


Реставрація вітражів церкви Преображення Господнього


Центральний вітраж уже відреставрований. В управлінні чекають на відповідні погодні умови, щоб його можна було встановити.

Завдяки програмі реставрації вікон і дверей, яку управління охорони історичного середовища проводить разом із німецьким товариством міжнародної співробітництва "GIZ", у 2016-му році було відреставровано 102 вікна і 16 брам. Сама програма триває з 2011-го року.


Реставрація оборонних мурів


Розпочалися роботи на мурі костелу св. Лазаря. Зроблена також ПКД на консервацію руїн Високого Замку.


Громадські простори


Завершились роботи над "Простором синагог" та Вірменським двориком. Роботи на площі Митній тривають, повністю їх планують завершити у цьому році до Дня міста. 

Джерело: tvoemisto.tv

Дивись ще:

З Радянських на Козацькі: як пройшла декомунізація вулиць на Західній Україні

Масштабний проект: почалося облаштування Бескидського тунелю

Мандрівнику на замітку: цього року "Укрзалізниця" запустить 5 нових швидкісних потягів

 

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах