Звукова сигналізація, анонімність: як працює "Вікно життя" у Львові

фото з сайту city-adm.lviv.ua

фото з сайту city-adm.lviv.ua

Події
24 березня 2017 14:46

22 березня при Львівській міській дитячій клінічній лікарні, що на вул. Пилипа Орлика, 4, запрацював пункт, де матері можуть анонімно залишити новонароджену дитину. Про принципи дії "Вікна життя" розповів начальник управління охорони здоров’я Львівської міської ради Володимир Зуб.

 

Володимир Зуб повідомив: "Будь-яка жінка у будь-який час може підійти до "Вікна життя", яке завжди відкрите. Коли породіля покладе дитину, спрацює звукова сигналізація на посту у приймальній та в охоронців. Також буде відеосигнал, адже в кімнаті встановлена камера спостереження, яка в режимі онлайн передає зображення.

Також варто зауважити, що жінка, яка приносить дитину, в поле зору відеокамер не потрапляє. Анонімність: Жінки хочуть залишатися невідомими. Саме тому "вікна" облаштовані таким чином, щоб не було персоналу, окремий вхід", – зазначив він.

"При спрацюванні сигналу в кімнаті охорони ми негайно викликаємо  реаніматолога, повідомляємо чергового неонатолога. Реаніматолог зі своїм реанімаційним набором спускається миттєво до "Вікна життя". Далі лікарі оцінюють стан дитини і переносять немовля в реанімацію. Також повідомляють головного чергового по лікарні, який своєю чергою – головного лікаря. Про дитину ми сповіщаємо державні служби, поліцію та Шевченківську району державну адміністрацію", – повідомила медсестра приймального відділення патології Наталія Грушак

Також Наталія Грушак додала: "Дитинку там оглядають, ізолюють у бокс. Стан може буди як важкий, так і  легкий. Вже далі  за результатами огляду, після визначенням віку, стаціонарно назначають обстеження. Якщо дитинка потребує лікування, то їй надають необхідну допомогу. А незабаром передають у будинок дитини.

Володимир Зуб розповів: "Приблизно років 8–9 тому були створені перші "Вікна життя". Зокрема, у перинатальному центрі, пізніше у шпиталі Андрея Шептицького. Наразі ці вікна вже не функціонують. Щодо першого, то там проводяться ремонтні роботи, а в лічниці Шептицького - з інших причин.

Останнім ж часом про необхідність такого "вікна" багато говорила громадськість, депутати. Тому ми прийняли рішення зробити його на базі нашої міської дитячої лікарні.  І хоч протягом останніх 5-6 років ми не можемо пригадати випадків покинутої дитини десь за межами медичного закладу, тим не менш у Львівській області та в інших містах такі епізоди мали місце. Тому ми сьогодні говоримо, про можливість для матері відмовитись від дитини в силу різних життєвих обставин. Тут медперсонал одразу ж надасть необхідну медичну допомогу і дитина перейде під опіку держави".

Про закордонний досвід розповів головний лікар дитячої лікарні у Львові Дмитро Квіт: "Так звані "бейбі–бокси" відкриті при багатопрофільних медичних закладах і функціонують за таким ж принципом, що і наше "Вікно життя". Це ще один крок для побудови у суспільстві поваги до чужого життя.

Володимир Зуб звернувся до жінок із закликом: "Не відмовляйтеся від дітей, адже це дар Божий. Якщо Бог дав, то треба виховувати".

Дивіться ще:

Докерувався: прокуратура звинуватила в корупції директора "Львівавтодору"

За 2 гривні: з понеділка у Львові запускають студентські автобуси

Відкрили кримінальне провадження: у Львові вагітна жінка випала з маршрутки

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах