Будь в курсi: у якому випадку ЄС може призупинити дію безвізового режиму з Україною

фото з сайту dw.com/uk

фото з сайту dw.com/uk

Події
07 квiтня 2017 13:05

У день голосування за надання безвізового режиму для України євродепутати розповіли, як вони оцінюють реформи в Україні, які Києву необхідно було здійснити для отримання "безвізу", і що буде, якщо реформи загальмують.

І в Україні, і в ЄС лунають певні побоювання, що надання "безвізу" позбавить Брюссель важливого важеля впливу на українську владу для спонукання її здійснювати реформи, передає DW.

Проте, депутати ЄП застерігають, що у разі згортання реформ Євросоюз матиме можливість позбавити українців права безвізових подорожей країнами Шенгенської зони. 

Зокрема, євродепутат від Польщі Даріуш Розаті переконаний: у разі, якщо реформи загальмують, Брюссель знайде важелі впливу на Київ. "Якщо щось відбудеться і реформи зупиняться, тоді буде завжди можливість для перегляду цього процесу і для вжиття відповідних заходів. В екстремальному випадку, який, на мою думку, мало можливий, візовий режим може бути призупинений. Ми маємо відповідний механізм, який обумовлений в угоді про візову лібералізацію", - пояснює Розаті.

Водночас він наголошує, що українською владою "був здійснений важливий прогрес на фронті реформ", проте визнає, що в Європейському Союзі і в Україні є багато людей, які хотіли б бачити швидший прогрес. Євродепутат також впевнений, що український уряд не стане менш мотивованим продовжувати реформи після отримання "безвізу".

Нагадує про існування механізму призупинення безвізового режиму і євродепутатка від Польщі, членкиня комітету закордонних справ Анна Фотига. "Якщо Україна скасує або відступить від якихось реформ, які вже втілені, це (повернення візового режиму) може статись. Наприклад, якщо Україна відступить від якихось вимог, які перед нею були поставлені. Це завжди залежить від волі держав-членів ЄС", - зазначила вона, наголосивши при цьому, що вважає регрес у реформуванні в Україні малоймовірним.

Справді, запроваджуючи механізм призупинення, Євросоюз передбачив можливість відібрати у третіх країн право подорожувати до ЄС без віз у разі, якщо ці країни не виконуватимуть вимоги, які були перед ними поставлені. Для цього ЄС запроваджує спеціальний моніторинговий механізм, метою якого буде "забезпечення того, щоб треті країни, які у результаті діалогу щодо візової лібералізації були звільнені від віз, продовжували виконувати критерії, які стали основою для надання безвізового статусу", зазначено у відповідному комюніке Ради ЄС з нагоди ухвалення механізму призупинення.

Дивись ще:

Перемога! Європарламент проголосував за безвіз для України

Львів'янину на замітку: як працюватиме на практиці безвізовий режим з Євросоюзом

Готуй гаманець: у комунальних платіжках львів'ян чекає ще один сюрприз

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах