Гуцульський колорит, сірководневе джерело та водоспади: що подивитись у Косові

Новина - Події - Гуцульський колорит, сірководневе джерело та водоспади: що подивитись у Косові

Новина - Події - Гуцульський колорит, сірководневе джерело та водоспади: що подивитись у Косові

Події
18 квiтня 2017 15:11

Косів здавна вважають перлиною Гуцульщини. Сюди можна приїхати будь-коли, і завжди вас зустрінуть із щирою гостинністю.

Біля вокзалу в Івано-Франківську завжди чекають маршрутні таксі, якими ви зможете дістатися до Косова. Відстань доволі чимала - майже 100 км, і, якщо є бажання, то можна розбити дорогу на два етапи та зробити зупинку в Коломиї, за 32 кілометри від Косова, і прогулятися стародавніми кам'яними вуличками. 

Гуцульський колорит, сірководневе джерело та водоспади: що подивитись у Косові фото

У самому Косові ви знайдете чимало затишних готелів із помірними цінами, де двомісний номер коштуватиме від 150-180 грн. за добу. Можна орендувати будинок у приватному секторі, де житло коштуватиме дешевше.

Деякі бази відпочинку запропонують вам сауну, більярд та Wi-Fi. При кожній базі також є кафе та ресторани. Ми ж рекомендуємо звернути увагу на санаторій "Косів", що знаходиться за три кілометри від центру міста в селищі Смодне.

Гуцульський колорит, сірководневе джерело та водоспади: що подивитись у Косові фото 1

Цей комплекс збудували ще в XIX сторіччі як заклад, де лікували в основному повітрям, сонцем, дієтами та іншими природними ліками. І зараз санаторій також пропонує широку лікувально-діагностичну базу. Та, насамперед, Косівський природо-лікувальний пансіонат відомий завдяки парку, який був закладений раніше за будівлю.

 

Гуцульський колорит, сірководневе джерело та водоспади: що подивитись у Косові фото 2

Сюди поступово звозили рослини з різних куточків світу. І зараз дендропарк санаторію "Косів" визнають найбільшим і найкращим на Івано-Франківщині.   

Якщо ви небайдужі до народної майстерності, завітайте до Музею народного побуту і мистецтва та Музею історії та побуту Гуцульщини і Покуття.

А також не забудьте відвідати знаменитий Косівський сувенірний ринок, де ви зможете знайти різноманітні витвори народних майстрів на будь-який смак.

Гуцульський колорит, сірководневе джерело та водоспади: що подивитись у Косові фото 3

Ринок працює двічі на тиждень, у четвер та суботу, за винятком великих релігійних свят. Торгувати починають із самого ранку, але варто пропустити натовп перших покупців, які приїжджають із прилеглих селищ та навіть віддалених міст за гуртовим товаром, і прийти сюди пізніше - близько 7-8 години ранку.

Тут, серед безлічі дешевих кошиків, ковдр та дерев'яних писанок, що продаються гуртом, ви можете знайти справді рідкісні речі.

У глибині ринку продають високохудожню вишивку на сорочках, спідницях, хустинах та предметах побуту, нашийні візерунчасті прикраси з бісеру, які називають герданами, майстерно вирізьблені з дерева тарелі, панно, статуетки, жартівливі фігурки та скриньки, вироби зі шкіри, напівкоштовного каміння, скла, металу й кераміки.

До речі, Косів традиційно славиться своїми гончарями, тож керамічних виробів тут удосталь. Але не соромтеся торгуватися. Тут люблять живу розмову та хороший жарт, тож, якщо знайдете вагомі аргументи, можна отримати чималу знижку.

У Косові ви зможете почути трембіту, самостійно спробувати пограти на цій незвичній трубі та зустрітися з майстрами, які виготовляють ексклюзивні музичні інструменти - скрипки, дримби, цимбали, сопілки, гудки та бандури.

У місті є й сірководневе джерело, яке можна здаля відчути завдяки характерному запаху. Воно знаходиться в межах Косова на горі Сопка.

Прогуляйтеся містом та подивіться на Косів із Міської гори, що височіє над центром, відвідайте водоспади, яких чимало поблизу Косова. Два з них, Гук-1 та Гук-2, розташовані в межах міста.

Завітайте до дерев'яної Василівської церкви, поласуйте унікальними фігурками з плавленого сиру або просто купіть їх як сувенір своїм близьким. Спробуйте традиційні місцеві страви, до яких належить насамперед банош - варена на сметані кукурудзяна каша, заправлена маслом, книші - невеличкі пиріжки з бринзою, кремзлики - картопляні оладки, та гурка - ковбаса з кукурудзяної муки, шкварок та цибулі.

Гуцульський колорит, сірководневе джерело та водоспади: що подивитись у Косові фото 4

У Косів можна приїхати й для активного відпочинку. У самому місті є гірськолижний витяг довжиною 1200 метрів, але можна також кататися і в сусідніх селах. В Шешорах, селищі, розташованому на висоті 600 метрів над рівнем моря за 14 кілометрів від Косова, витяг сягає 900 метрів, а в Яворові, що знаходиться за 12 кілометрів, траса досить коротка - усього 350 метрів.

Гірськолижне спорядження тут можна орендувати за 50 гривень на день, і за таку ж суму взяти абонемент на витяг. Година заняття з місцевим інструктором також коштуватиме вам від 50 гривень. До речі, Шешори знамениті ще й своїми "Сріблястими" водоспадами, а в Яворові виробляють рукотворні килими з овечої вовни.

Гуцульський колорит, сірководневе джерело та водоспади: що подивитись у Косові фото 5

Якщо ви захочете зробити екскурсію в Коломию чи Верховину, які відомі своїми архітектурними та історичними пам'ятками, то варто домовлятися з хазяїном вашого готелю. Вам детально розкажуть, як дістатися до обраного міста, порекомендують хорошого гіда або просто організують вам усе, що ви скажете.

Також при бажанні можна замовити тур "Гуцульські мандри" - це система розроблених кінних маршрутів у гори. Ви можете провести у такій подорожі годину, а можете зробити довгеньку екскурсію засніженим лісом, яка триватиме до вечора.

Неперевершені краєвиди Карпат, тиша та недоторканий сніг на полонинах, і тепле дихання коней - усе це складові чудового відпочинку однієї ясної зимової днини. А якщо ви приїдете сім'єю, то замовтекатання на санях - задоволення від такого катання отримають і малі, і дорослі.

Джерело: Точка

Дивись ще: 

Закохатись за один день: ТОП архітектурних перлин Львівщини

"Маст сі": ТОП-15 найпопулярніших "туристичних" кнайп Львова

Гід туриста: відпочинок на Західній Україні

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах