Як не отруїтися: львів’яни потерпають від кишкових інфекцій після води з автоцистерн

Новина - Події - Як не отруїтися: львів’яни потерпають від кишкових інфекцій після води з автоцистерн

Новина - Події - Як не отруїтися: львів’яни потерпають від кишкових інфекцій після води з автоцистерн

Події
24 травня 2017 15:29

За даними аналізу захворюваності на гострі кишкові інфекції впродовж 4-х місяців 2017 року по області спостерігається підвищення рівня захворюваності в 1,1 рази. Про це Львівському порталу повідомили у Львівському обласному лабораторному центрі.

При зборі епіданамнезу хворі, крім харчових продуктів, неодноразово вказують на вживання води, яку вони використовували для пиття, придбавши у пункті розливу, з цистерн автотранспорту та привозну. Так, у Львові: вода "Моршинська"- придбана з автоцистерни по вул. Некрасова, вода "Трускавецька" – придбана з автоцистерни біля ринку "Привокзальний", вода питна придбана з пункту розливу по вул.Сихівській, вода питна придбана з пункту розливу по вул.Угорській, тощо. Також є посилання хворих на вживання привезеної води:

с.Лугове Бродівського р-ну; с.Побужани Буського р-ну; м.Городок; м.Дрогобич;  м. Жовква; с.Городжів Жовківського р-ну; с.Товстанці Кам’янко-Бузького р-ну; с.Коросниця Мостиського р-ну; с.Борщів, с.Лани та с.Нижня Білка Перемишлянського р-ну; м.Самбір; смт.Славське Сколівсського р-ну; с.Скелівка Старосамбірського р-ну; с.Буда Яворівського р-ну; м. Ковель Волинської обл.; с. Кольчино Мукачівського р-ну Закарпатської обл.; м.Кременець Тернопільської обл.; м.Херсон ; м.Київ.

Спеціалісти не виключають водного фактору передачі кишкових інфекцій.

Згідно наказу МОЗ, термін зберігання питної води в пунктах розливу у стаціонарних ємкостях не повинен перевищувати 24 годин, а у транспортних ємкостях (автоцистернах) – 6 годин. 

Для виробництва питної води фасованої та з пунктів розливу повинна використовуватись вода підземних джерел питного водопостачання або водопровідна питна вода, яка пройшла додаткову обробку.

Води питні фасовані та з пунктів розливу не повинні вміщувати ароматизаторів, підсолоджувачів та інших харчових чи харчосмакових речовин.

Забороняється заповнювати питною водою ємкості із залишками питної води.

Питну воду лише фасовану можна споживати дітям з перших днів їх життя для фізіологічних , санітарно-гігієнічних та господарсько-побутових потреб у тому разі, якщо вона відповідає таким вимогам:

– не обробляється реагентами, не містить консервантів та не є штучно мінералізованою;

– фасується в скляну тару та тару одноразового використання об’ємом не більше 6,0 куб.дм із зазначенням на етикетці строку її придатності та умов зберігання після розгерметизації тари згідно з результатами державної санітарно-епідеміологічної експертизи цієї води.

В пунктах розливу питної води повинен бути інформаційний листок із зазначенням:

– виду (оброблена, необроблена, природна, штучно-мінералізована, штучно-фторована, штучно-йодована, з оптимальним вмістом мінеральних речовин, газована чи негазована, тощо);

– складу "вода питна" та перелік введених речовин, зокрема консервантів, макро- та мікроелементів);

– умов зберігання;

– дати виготовлення;

– найменування, адреси та телефону виробника;

– місце її виготовлення, виду вихідної води, місцезнаходження підземного джерела питного водопостачання та номера і глибини свердловини, посилання на нормативний документ, згідно з яким виготовлено питну воду.

Дивись ще: 

Дізнайся: якою буде територія біля Стрийського парку (візуалізація)

Де відпочити влітку: 15 маловідомих місць на Україні, які варто побачити

Водіям на замітку: де у Львові від сьогодні перекриють рух

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах