35 років стажу та накопичувальна система: чого чекати львів'янам від пенсійної реформи

фото з сайту Днепр Инфо

фото з сайту Днепр Инфо

Події
25 травня 2017 17:29

Пенсійна реформа, розроблена урядом, передбачає зростання пенсії без підвищення пенсійного віку.

Зокрема, Кабмін пропонує переглянути пенсії, які не змінювалися п'ять років, і ліквідувати дискримінацію пенсіонерів щодо року виходу на пенсію. Зараз розмір пенсій за однакової кількості років страхового стажу та заробітку може відрізнятися в 2,5 рази.

Оскільки середня заробітна плата, яка застосовується при нарахуванні пенсій, зросла, а самі пенсії не переглядалися.

При перерахунку пенсій буде застосовуватися показник середньої заробітної плати на рівні 3 764,40 грн. Цей же показник застосовується при призначенні пенсій в цьому році. Перегляд в цілому торкнеться 5,6 млн пенсіонерів. Приблизно 1,3 млн українців отримають додатково до своєї нинішньої пенсії щомісяця до 200 грн.

Для 1,2 млн підвищення складе від 200 до 500 грн. 2 млн отримають підвищення 500 - 1000 грн. І ще понад 1,1 млн українців отримають понад 1000 грн щомісячної доплати.

Крім цього, уряд пропонує вже з 1 жовтня, а не з 1 грудня, як передбачає бюджетний закон, переглянути мінімальну пенсію - вона виросте до +1373 грн. В результаті зростання виплат в цьому році торкнеться майже 9 млн пенсіонерів.

Також з жовтня цього року уряд пропонує скасувати 15% -е зниження пенсій працюючим пенсіонерам.

З 1 січня 2018 р пропонується встановити єдині правила нарахування пенсій. Так, за віком в 60 років на пенсію будуть виходити при наявності страхового стажу в 25 років. Кожні 12 місяців вимога до розміру страхового стажу буде збільшуватися на 1 рік. І в 2028 році, щоб отримати пенсію за віком, необхідно буде мати 35 років страхового стажу.

У 63 роки пенсія за віком як для чоловіків, так і для жінок, буде призначатися при наявності страхового стажу тривалістю від 15 до 25 років (з 2028 року - 25-35 років). Особи, у яких на момент призначення пенсії не буде необхідного страхового стажу, зможуть вибрати - доопрацювати або придбати необхідну кількість років (але не більше п'яти).

Починаючи з 1 січня 2019 року, для осіб, у яких страховий стаж становитиме 15 років, пенсія за віком призначатиметься в 65 років. Особи, у яких відсутній страховий стаж тривалістю 15 років, матимуть право на призначення державної соціальної допомоги після досягнення 65 років за сукупними доходами сім'ї.

Крім того, Кабмін пропонує ліквідувати спецпенсії для депутатів, державних службовців, суддів, прокурорів, службовців органів місцевого самоврядування, науковців. Спеціальні пенсії, які вже призначені, будуть виплачуватися і надалі. Зміни торкнуться лише пенсіонерів, які будуть виходити на пенсію після вступу в силу відповідного закону. З 1 січня 2018 року також скасовується право на призначення пенсії за вислугу років для працівників освіти, охорони здоров'я, соціального захисту та інших. Пенсії за вислугу років будуть призначатися тільки військовослужбовцям.

Крім того, реформа передбачає посилення захисту працівників шкідливих виробництв.

За діючими правилами, пенсійні виплати для пенсіонерів, які працювали на шкідливих виробництвах, повинні відшкодовувати підприємства. Однак підприємства нерідко уникають таких виплат. В результаті їх заборгованість перед Пенсійним фондом, який здійснює виплати пенсій колишнім працівникам шкідливих виробництв, вже досягла 10 млрд грн.

Уряд пропонує змінити діючу систему. По-перше, підприємства замість відшкодування пенсій будуть платити підвищений ЄСВ за своїх працівників, зайнятих на шкідливих виробництвах. Це дозволить попереджати подальше накопичення боргів підприємств перед Пенсійним фондом, а також стимулювати роботодавців покращувати умови праці для своїх працівників, щоб платити менше ЄСВ. По-друге, додаткові внески ЄСВ з 1 січня 2019 року на працівників молодших за 35 років будуть накопичуватися на їх індивідуальних пенсійних рахунках. Це підвищить їх соціальну захищеність і пенсійні гарантії.

Дивись ще:

Щось новеньке: для львівських "зайців" запровадили "електронні" штрафи

Покращення: на маршрути Львова виїдуть 48 новеньких автобусів Електрон

Що, де, коли: розклад "останніх дзвоників" у школах Львова

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах