Сумна річниця: як розслідують трагедію на Грибовицькому сміттєзвалищі

Новина - Події - Сумна річниця: як розслідують трагедію на Грибовицькому сміттєзвалищі

Новина - Події - Сумна річниця: як розслідують трагедію на Грибовицькому сміттєзвалищі

Події
30 травня 2017 10:21

Рівно рік тому,  30 травня, орієнтовно о 15.30, на Грибовицькому сміттєзвалищі трапився обвал сміття, під завалами якого опинилось троє пожежників та працівник ЛКП. У той день також зник інженер-еколог ЛКП "Збиранка", який найімовірніше також опинився під обвалом сміття - його тіла так і не знайшли.

Досі не завершене і розслідування обставин цієї трагедії, тому й зараз - рік по тому - невідомо, хто винен у смерті чотирьох людей.

ZAXID.NET зібрав усю інформацію про Грибовицьку трагедію та подає найважливіші факти у питаннях та відповідях.


З чого все почалося?


28 травня на Грибовицькому сміттєзвалищі, що поблизу Львова, виникла пожежа. У ДСНС Львівщини інформацію про займання на сміттєзвалищі отримали лише зранку 29 травня, хоча перші фото пожежі з’явились у соціальних мережах ввечері 28 травня.


Це був підпал?


Однією з версій виникнення пожежі на Грибовицькому сміттєзвалищі є підпал. Про це відразу після трагедії говорив речник ДСНС Львівщини Віталій Туровцев і безпосередньо керівник ДСНС Львівщини Сергій Дмитровський, хоча пізніше вони не наполягали на цьому. Послідовно версії про підпал у публічному просторі дотримується лише мер Львова Андрій Садовий. Однак, за даними офіційної експертизи, яку провів Харківський науково-дослідний інститут судових експертиз, пожежу спричинило "самозаймання не ущільнених твердих побутових відходів".


Як довго тривала пожежа?


Пожежу, що виникла 28 травня, надзвичайники погасили 30 травня. Вранці о 7:40 речник ДСНС Львівщини Віталій Туровцев повідомив, що пожежу ліквідовано. У найближчі дні на сміттєзвалищі виникало кілька масштабних загорянь, для гасіння яких застосовували авіацію.


До яких наслідків це призвело?


Попри те, що за офіційними повідомленнями пожежу погасили ще вранці 30 травня, по обіді того ж дня троє рятувальників ДСНС потрапили під обвал, це трапилось орієнтовно о 15:00. Рятувальники, ймовірно, обстежували схил сміттєзвалища, однак слідство так і не назвало офіційно причини, з якої вони опинилися біля підніжжя сміттєвої гори висотою близько 60 м. Невідомо також, чи рятувальники діяли самостійно чи виконували наказ вищого керівництва.

До рятувальної операції залучили понад 200 людей. У цей день також зник інженер-еколог ЛКП "Збиранка", який, найімовірніше, потрапив під обвал сміття.


Хто ці люди?


Наступного дня з-під завалів сміття відкопали тіла трьох рятувальників. Тіло 29-річного Юрія Рудого знайшли за 300 м від місця, де стався обвал. Загиблий отримав численні опіки тіла, а також носоглотки, які були несумісні із життям. За свідченням експерта, опинившись під завалом, пожежник просто задихнувся. У чоловіка залишилась дружина і двоє дітей.

Сумна річниця: як розслідують трагедію на Грибовицькому сміттєзвалищі фото

Зліва на право: Юрій Рудий, Богдан Юнко, Андрій Вненкевич

Тіло 32-річного Андрія Вненкевича знайшли за 20 м від тіла Юрія Рудого. Андрій Вненкевич був начальником зміни під час гасіння пожежі, що виникла там напередодні. Він очолював місцеву профспілку пожежників, був депутатом Жовківської міськради, у 2014 році балотувався на посаду мера цього міста. У нього залишилася дружина і двоє синів, 7-ми і 8-ми років.

Унаслідок обвалу на сміттєзвалищі загинув також 27-річний сержант Богдан Юнко, який працював разом із Андрієм Вненкевичем у ДПРЧ-17 Жовкви.


Що трапилось з четвертим?


У день, коли стався обвал сміття, зник 61-річний інженер-еколог ЛКП "Збиранка" Олександр Бутін. Чоловік мав вивезти на сміттєзвалище машину грунту, після чого машина з водієм повернулась на територію комунального підприємства, а Олександр Бутін вирішив добратись туди пішки. Однак, на території підприємства чоловік так і не повернувся. Він міг потрапити під обвал сміття, унаслідок якого загинуло троє рятувальників.

Сумна річниця: як розслідують трагедію на Грибовицькому сміттєзвалищі фото 1

Олександр Бутін. Фото: Вголос

Для пошуків зниклого комунальника кінологи прочісували ліси довкола Грибовицького сміттєзвалища, пошукові роботи на сміттєзвалищі припинили 1 червня через загрозу повторного обвалу. Згодом пошукові роботи на сміттєзвалищі продовжили, однак їх знову припиняли через нові займання та загрози зсуву. Тіло зниклого працівника ЛКП "Збиранка" рятувальники так і не знайшли.


Чому в Грибовичах стався обвал сміття?


За словами старшого слідчого в особливо важких справах СУ ГУ НП Львівщини Бориса Лісковського, обвал сміття стався унаслідок неналежної експлуатації полігону. Згідно з даними Харківського НДІ судових експертиз, усі дії ДСНС з гасіння пожежі відповідають вимогам та не перебувають у причиновому зв’язку із нещасним випадком.

За даними експертів, під час пожежі на Грибовицбкому сміттєзвалищі кути схилу полігону становили 60 градусів при нормі 18 градусів. Перший заступник прокурора Львівщини Олександр Русецький стверджує, що з 2011 року сміття на Грибовицьке сміттєзвалище вивозили без жодних дозвольних документів. Згідно висновку державної екологічної експертизи, яку провело Міністерство екології у 2011 році, подальша діяльність полігону була визнана як така, що є "екологічно неприпустимою та підлягає негайному закриттю та рекультивації".


Цю справу розслідують?


Так. У день, коли під обвалом сміття опинились люди, Нацполіція області відкрила кримінальне провадження за ч.2 ст.272 ККУ (порушення правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою, що призвело до тяжких наслідків чи загибелі людей).

За даними слідчих, у справі щодо Грибовицької трагедії було проведено 15 обшуків, 25 вилучень документів та опитано понад 700 осіб. Серед підозрюваних у виникненні Грибовицької трагедії є посадовці ЛКП "Збиранка" та Львівської міськради. Правоохоронці також ставили під сумнів дії самих працівників ГУ ДСНС Львівщини, однак експертиза показала, що вони діяли належним чином.

Екс-директору ЛКП "Збиранка" Богдану Горбалю, його заступнику Борису Плашенку та начальнику полігону Олександру Купричу оголосили про підозру через неналежну експлуатацію полігону ТПВ. Їх звинувачують у службовій недбалості, що призвело до смерті чотирьох людей. Справу скерували до суду.

Також було оголошено підозру Юрію Гольцю, що очолював управління ЖКГ Львівської міської ради на момент виникнення трагедії. Проти нього порушили карну справу за ч.2 ст.367 ККУ (службова недбалість, що спричинила важкі наслідки). Додамо, що проти Гольця порушена також ще одна кримінальна справа, його підозрюють у систематичному вимаганні хабарів.

Справу щодо службової недбалості посадовців Львівської міської ради Генпрокуратура у березні 2017 року передала у Тернопільську прокуратуру. За словами першого заступника прокурора Львівщини Олександра Русецького, це трапилось через появу у ЗМІ звинуваченнь щодо необ’єктивного розслідування справи.


Когось покарано?


Ні, розслідування ще триває. Олександр Русецький переконаний, що кінця 2017 року можна очікувати на судові вироки, які встановлять винних у Грибовицькій трагедії.

Сумна річниця: як розслідують трагедію на Грибовицькому сміттєзвалищі фото 2

Сумна річниця: як розслідують трагедію на Грибовицькому сміттєзвалищі фото 3

Дивись ще:

Що думають пацієнти: плюси та мінуси онлайн-запису у лікарнях Львова

Хто відпочине безкоштовно: у Львові запрацювали шкільні табори

Як святкувати і куди поїхати: відзначаємо Трійцю 2017 у Львові

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах