Більше, ніж очікували: у Львові можуть побудувати три сміттепереробні заводи

Новина - Події - Більше, ніж очікували: у Львові можуть побудувати три сміттепереробні заводи

Новина - Події - Більше, ніж очікували: у Львові можуть побудувати три сміттепереробні заводи

Події
31 травня 2017 18:01

Сьогодні, 31 травня, конкурсна комісія у Львівській ОДА визначила переможців конкурсу на будівництво сміттєпереробного заводу на Львівщині. Ними стали усі три компанії, що потрапили до фіналу конкурсу, передає кореспондент Львівського порталу.

За словами заступниці голови Львівської ОДА Ірини Гримак, усім трьом компаніям дадуть шанс будувати завод в області. Проте, оскільки на конкурс було подано лише дві ділянки, в області почнуть шукати ще одну.

"Ми вирішили все-таки розглянути ряд інших земельних ділянок і йти до громад, говорити з ними про те, що на здеградованих землях може бути задіяна у сміттєпереробці, з якої будуть сплачені податки і плата за землю", – повідомила вона.

Водночас заступник голови Львівської облради Андрій Білоус зазначив, що будівництво трьох заводів  входить до програми поводження із ТПВ, яка буде затверджувати облрада.

"Це рішення дуже важливе. По-перше, це означає, що наступний етап буде максимально публічний, бо кожен з цих підприємців повинен піти до громад, поспілкуватися із ними, подискутувати всі умови будівництва на тих чи інших територіях. Якщо ми збудуємо кілька сміттєпереробних виробництв, то це відповідатиме концепції поводження ТПВ у Львівській області, яка найближчим часом буде затверджена, що передбачає кластерний підхід", – сказав А. Білоус.

Водночас еколог Міжнародної організації "Екологія-Право-Людина" Анна Войцеховська під час засідання конкурсної комісії мала зауваження до двох конкурсантів.

“Стосовно компанії "ІЕК", яка пропонує спалювання змішаного сміття .тобто  невідсортованого. Це рішення суперечить чинному законодавству. Тому що законом з 1 січня 2017 року забороняється будь-яке змішування і захоронення сміття взагалі.  Крім того, для очищення викидів передбачена лише одна камера.  Також компанія “Глассворк” пропонує 4 камери для очищення відходів і передбачає для очищення 11 млн грн, а от, до прикладу, у познані систем очищення коштує 140 млн євро. Що буде летіти в атмосферу – невідомо. Також компанія передбачає використання грантів ЄС і немає коштів сьогодні. щоб вкласти у будівництво заводу. Щоб отримати грант можна чекати навіть 5-10 років.  Дозволивши тим компаніям, які не мають грошей будувати –це утопія. І все, що ми робимо – це просто шоу",  -переконує еколог.

Натомість Ірина Гримак зазначила, що якщо якась компанія підготує проект, що суперечить екологінчому законодавству, її відсіють.

Дивись ще: 

Долучайся: у Львові збиратимуть кошти для дітей з неповних родин

Цікава вакансія: для Стрийського парку шукають директора

Гарячий червень у Львові: Alfa Jazz Fest, Океан Ельзи, Yoga Day та Гармидер

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах