Відеофакт: у Львові під радянським ремонтом переховувалось мистецтво

Новина - Події - Відеофакт: у Львові під радянським ремонтом переховувалось мистецтво

Новина - Події - Відеофакт: у Львові під радянським ремонтом переховувалось мистецтво

Події
19 червня 2017 14:04

Львів'янка випадково побачила, що стіни будинку 1912 року, де вона мешкає, розписані історичним орнаментом, але все це приховує радянський ремонт. Жінка за фахом реставратор, тож сама взялася за відновлення старовинних розписів.

Старовинні візерунки Ірина Дуткевич побачила, коли комунальники латали дірки у стінах під'їзду. Будинок звели понад 100 років тому – 1912 року. Жінка мешкала в ньому від народження, але й гадки не мала, що приховує старий ремонт. Не здогадувалися про знахідку і сусіди.

За збігом обставин, Ірина сама реставраторка, тож одразу взялася відновлювати знахідку. За півроку встигла попрацювати над десятою частиною прихованих розписів. На решту забракло грошей.

"Я не використовую жодних синтетичних теперішніх матеріалів. Повернулася до аналогів, до джерел. Технологія, як це робилося тоді. Буду її використовувати. У першу чергу, це вапняні фарби, замішані на казеїновому розчині, пігменти натуральні, клеї", - розповідає реставратор Ірина Дуткевич.

Мистецтвознавці кажуть, що ці старовинні розписи - частина інтер'єрної композиції архітектора Якова Зільберштейна, який звів цей будинок.

"Цей будинок у нас буде єдиний у Львові, який наближений до європейських зразків реставрації", - зазначає мистецтвознавець Тетяна Казанцева.

Трояндами та візерунками були оздоблені чотири поверхи будинку та сходова клітка. Щоб заново відкрити для мешканців красу їхнього помешкання - потрібно не менше двох років. То які ще будівлі у Львові приховують мистецькі шедеври та чому про них десятиліттями нічого не відомо - дізнайтеся у сюжеті:

Джерело: 5 канал

Дивись ще: 

Допоможіть знайти: у Львові зникла 17-річна студентка

Колишній інспектор ДАІ: винуватець трагічної ДТП у центрі Львова купив авто два тижні тому

Чим зайняти дітей влітку: перелік безкоштовних гуртків у Львові

Читайте всі новини на нашій сторінці в Facebook та в Телеграм

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах