Безвіз є, а паспортів нема: львів'янин не поїхав у відпустку через проблеми з біометричним паспортом

фото з сайту Про Львів

фото з сайту Про Львів

Події
17 серпня 2017 10:03

Безвіз є, а біометричних паспортів нема. Небачений ажіотаж за пластиковими посвідками цього року б'є всі рекорди. Записатися в електронну чергу у відділи міграційної служби неможливо, ЦНАПи мають обмежену кількість місць. Через несвоєчасну видачу паспортів у людей зриваються поїздки за кордон.

Відтак подорожувальники шукають альтернативу. Одна із них сервісний центр ДП "Документ", що значно дорожче, але швидко і зручно. Однак європейський сервіс і тут не гарантований.

Разом з платіжками за терміновий паспорт Назар показує і авіаквитки. Сьогодні в обід у нього відбув літак до Німеччини. Звідти також куплений квиток на лоукост до Копенгагена. В сумі 160 євро. Та замість того, щоб збирати валізи і поспішати в аеропорт, вже який день він оббиває пороги сервісного центру.

"Сьогодні в мене летить літак без мене. Я втрачаю час, гроші, нерви, стикаюсь з неправомірними діями державного підприємства "Документ". Мене попереджали про затримки 1-2 дні", - розповідає клієнт сервісного центру Назар Щербань.

Назар свідомо втричі переплатив за терміновість і, як думав, за сервіс.

"Особисто вас я консультувати не буду. Ваші документи прийняли в Києві 24 липня. От чекайте коли прийдуть ваші документи", на підвищених тонах відмахнувся працівник сервісного центру ДП "Документ".

І з такими історіями, як у нашого героя, ми тут зустріли чимало людей. Книга скарг вся списана про зірвані терміни. На грані зриву відпустка і у львів'янина Олексія. З трьох паспортів він отримує лише один.

"Я вчора купив на 240 доларів квитки і прийшов один паспорт. Мали 12 числа минулого місяця видати паспорти - не видали", обурюється львів'янин Олексій Вишневський.

В прес-службі ДП "Документ" кажуть, що затримують видачу не вони, а інше підприємство. Кивають на офіційну друкарню паспортів.

"Семиденні паспорти, які мали б робитися за цей термін, робляться десь два тижні, а іноді два з половиною. Ті, які за 21 робочий день зазвичай приходять до нас з поліграфкомбінату "Україна",  за два місяці, а іноді через два з половиною місяці",  підкреслює речник ДП "Документ" Володимир Поліщук.

Якщо через порушення термінів видачі біометричного паспорта зірвалась відпустка або робоча поїздка варто звертатися до суду. Виграти справу реально, кажуть правники.

"Авіаквитки, бронювання і оплата проживання. Тобто усі ці речі вказати, коли формується позовна заява, я переконаний, що суд має усі законні підстави для задоволення такого позову, в тому числі і відшкодування моральної шкоди",  каже адвокат Олександр Сотник.

А от в туристичних компаніях радять спершу отримати паспорт, а вже потім бронювати готелі та перельоти. Не варто поспішно бронювати і "гарячі" тури.

"Зараз є високий сезон, тому штрафні санкції більші чим ближче до виїзду. Але зазвичай, якщо це менше ніж 7 днів до виїзду, то вони 100%", твердить керівниця відділу з організації туризму Наталія Онищук.

Тим часом Назару, який сьогодні так і не отримав паспорт, у авіакомпанії вже відповіли. З майже 3 тис. гривень за квиток йому повернуть лише 100.

Джерело: zaxid.net.

Дивись ще:

Будь в курсі: де у Львові сьогодні немає світла та коли включать 

Рейтинг: найкращі і найгірші школи Львова та області 

Будь в курсі: на автодорозі Львів – Шегині змінено схему руху 

Читайте всі новини на нашій сторінці в Facebook та в Телеграм

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах