Рахуємо: скільки львів'янки насправді платять за "безкоштовні" пологи

фото з сайту Наша мама

фото з сайту Наша мама

Події
23 серпня 2017 17:25

"Не заплатиш – назад запхаю!"… "Ви можете оплатити пологи, сфотографувавши QR-код"… Певно, такі плакати мали б з’явитись на стінах пологових будинків. Принаймні, таку картину я уявила, прочитавши повідомлення про офіційне запровадження платні за пологи. Втім, діставшись закону №6327 (про медичну реформу) і перечитавши його, я переконалась: інформація не відповідає дійсності – жодної платні за пологи там немає.

Здавалося б, можна спокійно лягати спати, але словосполучення "безкоштовні пологи" муляє. Бо насправді "безкоштовні" пологи без ускладнень у Львові коштують 5-7 тисяч гривень, а кесарський розтин – не менше 8-10 тисяч.

Приблизно половину цих коштів ви витратите на "безкоштовні" ліки й різноманітні пологові набори, які вам скажуть купити в аптеці пологового. Решта – "дяка лікарю", яка різниться в залежності від лікаря та пологового.

До прикладу, "безкоштовний" набір для немовляти коштує 300-400 гривень. Найнеобхіднішою річчю в ньому, як на мене, є прищепка, якою перетискають пуповину. Здавалося б, шматочок пластмаси, який коштує копійки, держава могла б подарувати немовляті з нагоди появи на світ. Але ні. Завжди було цікаво: якщо не мати грошей, пупок не перев’яжуть узагалі чи пошлють додому по нитку з голкою?

Аналогічна ситуація з пологовими наборами. Набір для кесарського розтину коштує від 1700 до 3000 гривень у залежності від міста, аптеки й типу наркозу. Напевно, можна побігати й придбати це все гривень на сто дешевше, ніж в аптеці при пологовому. Проте, побачивши ці кілька великих ящиків, бажання заощадити кілька гривень відпаде.

Ще пологовий запам’ятався мені "благодійними внесками". Вносиш за все. За кров із пальця. За кров із вени. За нельвівську прописку. Особливо тішить останнє, адже "прописку" наче давно скасували, та все ж отримання медичної допомоги залежить від того, де ти зареєстрована. Благодійний внесок, звісно, добровільний, але квитанцію в карточку вклеїти мусять.

Тому я, в принципі, за платні пологи. Якщо держава фінансує медицину, а ми все одно купуємо все та платимо за все самі, то куди йде це фінансування? Тоді вже давайте платити в касу, а не лікареві в кишеню.

Напевно, логічно зробити різні програми для людей із різним рівнем доходів, аби породілля могла вибрати, що їй підійде – окрема палата чи загальна, наприклад. Окремо мала б існувати лікарня для малозабезпечених.

Логічною була б погодинна оплата роботи лікарів чи платня за послугу. Така практика вже існує в Луцьку й дуже добре саме зарекомендувала. Чимало львів’янок їде народжувати до Польщі та, звісно, за це платить. Ми ж нормально сприймаємо те, що мусимо платити за послуги стоматолога, та й більшість кабінетів ультразвукової діагностики давно платні…

Але я не вірю, що це станеться в найближчі сто років. Зламати систему, збудовану під чиїсь кишені, буде непросто. Тож і нас надалі буде "безкоштовна" медицина з перекисом і зеленкою від усіх хвороб – і платна прищепка для пупка.

Джерело: tvoemisto.tv

Дивись ще:

Будь в курсі: як працюватимуть львівські комунальні служби під час свят 

Фотофакт: вуличні камери зафіксували Димінського за кермом Mercedes перед ДТП 

Перформанс, читацька зона та аніматори: що цікавого готує фестиваль "Кіт Ґаватовича" 

Читайте всі новини на нашій сторінці в Facebook та в Телеграм

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах