Чому російських окупантів в Україні називають орками

Чому російських окупантів в Україні називають орками?

Чому російських окупантів в Україні називають орками? Фото: New Line Cinema

Події
20 березня 2022 11:38

Після нападу окупантів на Україну 24 лютого російських військових масово стали називати орками. Причому це прізвисько настільки прижилося, що його застосовують до ворога не лише цивільні, а й офіційні особи, відомства та структури. Vgorode розібрався, хто такі орки і чому росіяни стали ними.

Хто такі орки

Орки. Кадр із фільму Володар Перстнів: Дві вежі.Орки. Кадр із фільму Володар Перстнів: Дві вежі. Фото: New Line Cinema

Орки в культурі жанру сучасного мистецтва фентезі – це міфічні істоти, що відрізняються дезорганізованістю, неохайністю, великою чисельністю, а також вкрай низьким інтелектом і великою злістю до людства.

Класичними вважаються орки англійського письменника Джона Толкіна, який написав знамениту трилогію "Володар кілець". Його орки – це служителі чорного володаря Саурона. Вони колись були ельфами, але слуги пітьми викрали їх, катували й калічили, створивши у них потворну форму життя, здатну лише до жорстокості.

Росіяни самі вважають себе орками

Орки. Кадр із фільму Володар Перстнів: Дві вежі.Орки. Кадр із фільму Володар Перстнів: Дві вежі. Фото: New Line Cinema

У СРСР і на пострадянському просторі була традиція тлумачити книги Толкіна так, ніби Мордор символізує СРСР, а орки – це росіяни, тоді як ельфи – західні країни.

Чому? Росіяни, як і орки, живуть за "завісою" (Мордор), ворогують з усіма у світі, вони мають єдиний богоподібний авторитарний лідер (Моргот, Саурон). Та й те, що герої всесвіту (ельфи) перебувають на заході теж зіграло свою роль.

Одна з найпопулярніших і найвідоміших книг, у яких так дивно трактується Толкін, – це "Останній кільценосець" Кирила Єськова, яка видана в 1999 році. Вона заснована на ідеї, що "Володар кілець" – це ельфійська пропаганда, яка написана, щоб приховати справжні цілі війни і виправдати геноцид орків. У ній Мордор – толерантна держава з просунутою наукою, яка змушена захищатися від людей на заході.

Останній кільценосець.Останній кільценосець. Фото: bookovka.ua


Після публіцисти та громадські діячі Максим Калашніков та Юрій Крупков видали книгу "Гнів орка", в якій йдеться про те, що росіяни мають визнати себе орками. Цій же темі присвячена пісня письменника, співака та композитора Михайла Єлізарова під назвою "Оркська".

Книга «Гнів орка».Книга «Гнів орка». Фото: unc.ua

Зазначимо, що сам Толкін заперечував якісь політичні алегорії у своїх книгах. У 1966 році в авторській передмові до другого видання "Володаря Кільця" письменник прямо і докладно написав, що війна за Кільце не є аналогією на Другу світову війну, а Мордор не аналог Радянського Союзу.

Коли українці стали називати росіян орками

Орк. Кадр із фільму Володар кілець.Орк. Кадр із фільму Володар кілець. Фото: uapress.info


Українські воїни, зіткнувшись із "російським світом" ще у 2014 році, коли росія окупувала Крим та частину Донецької та Луганської областей, звернули свою увагу на схожість поведінки росіян та орків. Але якщо до російського вторгнення 24 лютого 2022 року слово "орк" стосовно російського військового було популярне лише серед наших військових, волонтерів та мешканців Донбасу, то зараз так їх називають усі українці. Дивного у цьому нічого немає. Як ще можна назвати істот, які кидають бомби та ракети на цивільні об'єкти  – лікарні, пологові будинки, садки, університети та житлові будинки.

Можна сказати, що офіційно росіян "дозволили" так називати на сторінці Сухопутних військ України у Facebook. 25 лютого 2022 року вони використали у своїй публікації слова "орки" та "Мордор" по відношенню до загарбників.

Про орків. Фото: cкріншот facebook.com/UkrainianLandForcesПро орків. Фото: cкріншот facebook.com/UkrainianLandForces

І хоча прес-секретар росії Дмитро Пєсков вважав образливим, що російську армію називають орками і просив так більше не робити, не ми перші це почали...

Варто додати, що в цій війні українців підтримали й деякі актори, які грали у екранізації "Володаря Кільця", зокрема Елайджа Вуд (Фродо), Кейт Бланшетт (Галадріель) та Ендрю Клемент Серкіс (Горлум). До речі, останній навіть спародіював путіна.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах