Як львів'яни боролись за квитки на футбол (відео)

фото з сайту arenalviv.com.ua

фото з сайту arenalviv.com.ua

Спорт
06 листопада 2015 15:16

Збірна України з футболу опинилася за крок до історичного виходу у фінальну частину Євро-2016. Суперником підопічних Михайла Фоменка стала команда Словенії. За оновленими рейтингами ФІФА розрив між збірними становить 35 пунктів на користь українців. Однак у словенців є геніальний голкіпер Самір Ханданович, а в українців – традиційне невезіння у вирішальних матчах за вихід на чемпіонат Європи.

Тому у Федерації футболу України, де на фарт розраховують так само часто, як на здоровий глузд, вирішили нарешті змінити сумну статистику збірної у стикових матчах і провести поєдинок проти словенців у Львові. Тут не лише чудова атмосфера, наголошували у ФФУ, а й прекрасна статистика – із 13-ти офіційних матчів, проведених у Львові, збірна України не програла жодного.

У свою чергу для львів’ян, які через невтішні результати перестали ходити на "Карпати", а на Лігу чемпіонів за участю "Шахтаря" ходять лише подивитись на суперника, матч збірної у Львові повинен був стати святом. Святом щирих емоцій, заповненого стадіону, гарячої підтримки рідної команди.

І те, що навколо цього матчу здійметься шалений ажіотаж, не розуміли хіба далекі від футболу люди. А от справжні вболівальники із нетерпінням чекали, коли стартує продаж квитків. Щоправда, ніхто не очікував, що цей безневинний, на перший погляд, процес завершиться перекритими дорогами, протестами і штурмом кас "Арени Львів".

Про те, як львівські вболівальники змогли вибороти право на купівлю квитків на матч Україна – Словенія, - у репортажі ZAXID.NET.


Два дні під касами


Продаж квитків у касах "Арени Львів" стартував у понеділок вранці 2 листопада. Вболівальники почали займати чергу ще за кілька годин до відкриття кас. До полудня біля арени вже юрмилося кілька тисяч народу. Усім хотілося якнайшвидше придбати квитки. До стадіону вболівальники приїхали не лише зі Львова, а й із Львівщини, Івано-Франківська та Тернополя.

Багатьом із них не вдалося придбати квитки за кілька днів до цього на сайті УФІ. Дехто встиг лише забронювати місця, а от оплатити, а відповідно й отримати вже не змогли. Сайт традиційно перестав працювати. За даними УФІ, у перший та єдиний день онлайн-продажу квитків сайт відвідали понад 24 тис. вболівальників. Усього ФФУ виділила УФІ для продажу через веб-сайт лише 6414 квитків.

Черги біля кас "Арени Львів" не скорочувалися, а квитків ставало все менше – для продажів у касах стадіону ФФУ видалила теж до сміховинного мало – лише 6335 квитків.

Пополудні і ці квитки закінчилися, тому сотні вболівальників після багатогодинного чекання залишилися ні з чим. У касах стадіону пообіцяли відновити продаж квитків наступного дня.

Однак на ранок наступного дня черги стали не меншими, а каси стадіону завершили роботу ще швидше. Для кількох тисяч фанів під "Ареною Львів", які мали можливість взяти по 4 квитки в одні руки, - квота у шість тисяч виявилася недостатньою. Тому найбільш відчайдушні зважилися на радикальні кроки – фани перекрили в’їзд до Львова.

"Ми попередили поліцію, що через таку несправедливість перекриємо дорогу, - розповідає один із активістів Ігор Сулимко. – Почали ходити на пішохідному переході туди-назад. Після двох днів чекань біля "Арени Львів", сутичок і сварок у чергах, ми більше не могли цього терпіти. Із квитками нас просто обдурили".

Ігор – офіцер 80-ої аеромобільної бригади, учасник АТО, брав участь у боях біля Луганського аеропорту. Він швидко зумів організувати натовп вболівальників, які обрали його своїм представником на переговорах із футбольними функціонерами і та керівництвом стадіону. Одразу ж біля закритих кас фани склали список із охочих отримати квитки, створили групу у соціальних мережах під назвою "Квитковий Майдан". У списку виявилося 222 особи.

Як львів'яни боролись за квитки на футбол (відео) фото

Ігор Сулимко із отриманими квитками. Фото: ZAXID.NET.

"На переговори з нами вийшла лише одна людина – директор "Арени Львів" Денис Ринський. Саме він зумів зв’язався із представниками  ФФУ, які передали нам 840 квитків", - розповідає Ігор Сулимко.

Омріяні квитки вболівальники отримали у п’ятницю 6 листопада. Денис Ринський особисто привіз пачки квитків номіналом по ?80. у приміщення Федерації футболу Львівщини. У присутності представників Федерації директор "Арени Львів" із офіційним актом передачі віддав квитки у руки Ігорю Сулимку.

"Від цих квитків  відмовилися вболівальники збірної Словенії. За офіційними правилами, квота гостей становить 5% від загальної місткості стадіону. Так сталося, що словенцями потрібно було менше квитків, тому різницю після мого дзвінка у ФФУ вирішили віддати львівським вболівальникам", - прокоментував Денис Ринський.


Львову виділили вдвічі менше квитків


Чому, запитаєте ви, виникла така ситуація із квитками у Львові? Як повідомив  голова Федерації футболу Львівщини Ярослав Грисьо, раніше ФФУ порівну розподіляла усю кількість квитків для продажу між касами стадіону "Арена Львів", Федерацією футболу Львівщини та партнерською компанією "УФІ". Кожен із партнерів ФФУ отримував однакову квоту на реалізацію квитків - по 11,5 тис.

Цього разу Федерації футболу Львівщини виділили для реалізації лише 6254 квитків. Враховуючи, що для продажу у касах львівського стадіону виділили приблизно стільки ж квитків, легко підрахувати, що Львів отримав на 11 тис. квитків менше для реалізації, ніж зазвичай.

"Як повідомили у ФФУ, решту квитків, які зазвичай отримувала Федерація футболу Львівщини, віддали на реалізацію в інші регіональні федерації. Ми свої квитки вже майже реалізували між районними федераціями футболу, членами Виконкому та місцевими футбольними клубами", - розповів Ярослав Грисьо.

В інші Федерації, як повідомили  на офіційному сайті ФФУ, віддали 10 079 квитків. Ще 1700 квитків традиційно бронюють для спонсорів. Вболівальники збірної Словенії купили 1396 квитків. Загалом ФФУ реалізувала 32 178 квитків.

За яким принципом Львівська федерація розподіляла квитки? Адже цього разу звичайні вболівальники не могли купити у приміщенні Федерації квитків, як це було раніше.

"До нас надійшло дуже багато колективних заявок. Ми пішли на зустріч тим, хто займається розвитком футболу на Львівщині і демонструє хороші результати. Зокрема, квитки отримала Яворівська федерація футболу, де районний чемпіонат на досить високому рівні, де розвивають жіночий футбол, де функціонує успішна дитяча команда", - прокоментував Ярослав Грисьо.

Також за нехитрими підрахунками легко вичислити, що лише 12 749 квитків (6 414 зі сайту УФІ та 6 335 у касах "Арени Львів") могли придбати люди, які не мають жодного відношення до федерацій футболу різного рівня. Тобто на прямий продаж виставили трохи більше третини місць із загальної кількості на стадіоні.

"Якщо ФФУ вирішила провести такий важливий матч у Львові, оскільки тут настільки сильна підтримка збірної України, - продовжує Денис Ринський, - то варто було враховувати, що львів’янам захочеться придбати більше квитків. Адже цю атмосферу, за якою  їдуть до Львова, створюють місцеві вболівальники, чи не так? Шість тисяч квитків для продажу в касах "Арени Львів" - це справді дуже мало".

Окрім цього, багатьох вболівальників обурювало те, що відстежити продаж квитків – неможливо, адже ФФУ розподілила їх між різними організаціями. Єдиної схеми, яка б демонструвала, скільки місць викупили, а скільки ні, ніхто зробити не додумався, або просто не захотів.

Також цікаво, якою була б доля квитків із гостьового сектору, якби не дводенні протести вболівальників під "Ареною Львів". Чи змогли б вони отримати своїх 840 квитків, якби не крайні заходи? Чи довелося б купувати у перекупників, які вже пропонують придбати квитки номіналом ?70 за ?350 або й ?500.

Як львів'яни боролись за квитки на футбол (відео) фото 1

З актом про передачу квитків. Фото: ZAXID.NET.

"Люди, які записані у нашому списку, зможуть впродовж вихідних прийти і викупити квиточки, - додає Ігор Сулимко. – Якщо у нас залишиться кілька квитків, адже не всім потрібно зразу чотири штуки, ми передамо їх нашим військовим у госпіталі на вул. Чехова у Львові. Для них це буде надзвичайний подарунок".

Львів у новинах:

Матч збірної України зі Словенією спровокував у Львові квитковий ажіотаж

Львів одержав додаткові квитки на матч "Україна-Словенія"

Шахраї "розводять" львів'ян з квитками на футбол

 

ТОП РОЗДІЛУ
Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах