Чемпіонат світу з шахів у Львові: хто виграв четверту партію

фото прес-служба ЛМР

фото прес-служба ЛМР

Спорт
06 березня 2016 20:35

Четверта шахова партія Матчу за звання Чемпіонки світу з шахів серед жінок у Львові завершилась нічиєю. Рахунок 2,5 до 1,5 – на користь Хоу Іфань. Як розповіли під час післяматчевої прес-конференції учасниці Чемпіонату українка Марія Музичук та китаянка Хоу Іфань, гра була нелегкою, але швидкою, розіграли іспанську партію. Завтра, 7 березня, у дівчат день відпочинку, а вже 8 березня відбудеться п`ята шахова партія, що означатиме, що половину Чемпіонату вже пройдено. Як анонсувалось раніше, перший хід у п`ятій партії має виконати українська співачка Руслана Лижичко.

"Сьогодні знову було розіграно відкритий варіант іспанської партії, але дещо рідкісний. Але вже були такі партії. І, звичайно, білий король був трохи в небезпеці, багато тактики, фігури навпроти короля. Пізніше воно перейшло у форсовану лінію. Було багато можливостей для обох сторін. Цього дня моя суперниця грала досить швидко, для мене це форсований варіант", - зазначила Хоу Іфань.

"Я не знаю, чи була зроблена якась новинка в цій партії, в мене цей варіант був проаналізований, а це, що я потратила півгодини для роздуму, я гадаю, це зрозуміло чому. Мені прийшлося віддати фігуру, робити точні ходи і кожен хід був важливим.

Все таки, я привикла довіряти своїм варіантам і не хотілося мені пробувати щось нове", - зазначила Марія Музичук, чинна чемпіонка світу з шахів.

Також Хоу Іфань запитали, чи вона цікавиться музикою Славка Вакарчука, який робив сьогодні перший хід.

"Оскільки я не знаю ні української, ні російської мов, тому не цікавлюсь цією музикою. Моїх інтереси зводяться до китайської, англійської, але, можливо, згодом…", - додала Хоу Іфань.

"Це завжди дуже приємно, коли такі відомі люди цікавляться шахами. Я дуже рада, що сьогодні він прийшов зробити  перший хід в нашій партії. Моя двоюрідна сестра дуже захоплюється музикую Святослава Вакарчука і я повинна взяти для неї автограф", - додала Марія Музичук.

Загальні результати гри Хоу Іфань прокоментувала так: "Я не роблю суджень щодо 1 партії".

"Щодо результату сьогоднішньої партії, то в мене не було можливості ухилитися і тому результат такий, який він є", - додала Марія Музичук.

Також Хоу Іфань розповіла про свої враження від організації Чемпіонату у Львові.

"Як я вже згадувала, тут відрізняється зал гри, тому що тут лише 4 людини, а в попередніх це був, як правило, великий зал, де багато глядачів. Також, якщо взяти до уваги, що нас лише двоє, ми концентруємось лише на партії, то це трошки по-іншому. Я думаю, що для промоції матчу краще, коли є глядачі, більше привертає увагу. І є спеціальні технічні способи, що глядачі можуть бачити гравців, а ті на аудиторію не відволікаються – такі спеціальні екрани", - додала Хоу Іфань.

"Як відомо, я такі матчі раніше не грала і тому порівнювати я не маю з чим. Але я дума, що, коли були б глядачі, то це було б набагато краще", - додала Марія Музичук.

На запитання, чи бачила Хоу Іфань, як змінилось місто Львів до Чемпіонату світу з шахів серед жінок, китаянка відповіла: "Так, звичайно. Кілька днів тому мер Львова показав мені, як ви змінили лого міста на "Львів відкритий для шахів".

"Для мене, як для шахістки, яка вже понад 15 років грає в шахи, Україна – це сильні шахісти – вихідці з цієї країни. Я грала з багатьма сильними українцями. Я чула про Іванчука, знаю, що він зі Львова. Він дуже творчий шахіст, я з ним грала один раз", - розповіла Хоу Іфань про свої загальні враження від України.

Також журналісти запитали гравчинь, який ще вид спорту, крім шахів, їм подобається.

Хоу Іфань розповіла: "Сама я люблю плавання, біг, скакати на скакалці. Також дуже люблю дивитись по телевізору. Надаю перевагу зимовим видам спорту, особливо видовищним, наприклад – фігурному катанню".

На запитання журналістів, коли розпочала грати в шахи та досягати результатів, Хоу Іфань сказала: "Звичайно, опісля були певні важкі моменти, а я граю в шахи вже понад 15 років. Але перші успіхи прийшли досить швидко: десь через півроку я вигравала турніри на національному рівні".

"Окрім гри в шахи, я люблю усі види спорту, але, якщо називати конкретно, то це, звичайно, настільний теніс", - розповіла Марія Музичук.

"Я не можу сказати, що успіх прийшов так зразу, я брала участь у змаганнях, але я не відносилася до цього настільки професійно, як зараз. Мій найбільший успіх прийшов до мене у віці 9-ти років, це коли я виграла свій перший Чемпіонат України до 10-ти років, то це мій найбільший успіх і після я почала більш серйозніше відносити до гри у шахи" ,- додала Марія Музичук.

Також журналістів зацікавив фіолетовий флакончик, який Хоу Іфань щодня приносить зі собою у ігрову кімнату. Китаянка відповіла так: "Це звична річ для китайців. Я, наприклад, приношу його з собою саме тому, що люблю фіолетовий колір. Ну, наприклад, якби поряд були якісь маленькі комашки, то воно відганяє. Це не тільки для цього. Також, якщо ви, скажімо, невпевнені, то китайці вірять, що воно покращує процес мислення".

Нагадаємо, сьогодні перший хід у грі здійснили відомий український музикант Святослав Вакарчук та його батько Іван Вакарчук. Лідер гурту "Океан Ельзи" перед грою запевнив у своїй підтримці українську шахістку Марію Музичук.

Довідка

Титул чемпіонки світу з шахів Марія Музичук здобула на Чемпіонаті світу з шахів серед жінок у 2015 році. Хоу Іфань після перемоги на серії Гран-Прі 2013-2014, отримала право на участь в Матчі за звання чемпіонки світу.

Шахістки вже двічі зустрічались за шахівницею. Вперше у 2012 році на турнірі в Гібралтарі та вдруге під час Гран-Прі в Монако у 2015 році.

Святослав Вакарчук відкрив четверту партію Чемпіонату світу з шахів

Чемпіонат світу з шахів у Львові: хто виграв третю партію

Чемпіонат світу з шахів у Львові: хто виграв другу партію

Як пройшла перша партія на чемпіонату світу з шахів у Львові: деталі, відео

На площі Ринок встановили гігантську шахову дошку: зіграти може кожен (відео)

У Львові діти влаштували флеш-моб на підтримку української шахістки (фото)

Як пройшла перша партія на чемпіонату світу з шахів у Львові: деталі, відео

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах