"На **я "Карпатам" мавпа": львівські ультрас образливо зустріли нігерійського легіонера

Новина - Спорт - "На **я "Карпатам" мавпа": львівські ультрас образливо зустріли нігерійського легіонера

Новина - Спорт - "На **я "Карпатам" мавпа": львівські ультрас образливо зустріли нігерійського легіонера

Спорт
21 березня 2016 13:58

Недільний матч "Карпат" проти дніпропетровського "Дніпра" запам’ятався не лише черговою поразкою "зелено-білих" - підопічні Володимира Безуб’яка поступились команді Мирона Маркевича з рахунком 0:1. Вкотре після повернення із зимової перерви львівські фанати "привітали" нігерійського новачка клубу Габріеля Окечукву нецензурними і расистськими зарядами.

Вперше це сталося під час виїзного матчу "Карпат" проти "Чорноморця" 5 березня. Тоді львів’яни, які поїхали підтримати команду в Одесу, зарядили на стадіоні "Чорноморець": "На **я "Карпатам" мавпа?". Опісля на домашніх матчах із "Динамо" та "Дніпром" вболівальники із фан-сектору зустрічали на полі нігерійця лише такими словами.

І якщо спочатку здавалось, що це "одноразова" акція найбільш радикальних представників львівського фан-руху, то потім виявилось, що проблема має глибший характер і відмовлятись від своїх слів львівські фани не збираються.

ZAXID.NET спробував розібратися, що стало причиною расистських вигуків львівських фанатів, і якою була реакція представників клубу.

"На **я "Карпатам" мавпа": львівські ультрас образливо зустріли нігерійського легіонера фото

Павло Ксьонз, Олег Голодюк та Гегам Кадимян.

77 хв матчу "Карпати" - "Дніпро". На "Арені Львів" зібралось більше 8000 вболівальників, що загалом непогано для львівського клубу, враховуючи, що у той же час в Києві центральний матч УПЛ "Динамо" - "Зоря" зібрав ледве 6000 глядачів.

Отже, 77 хв матчу. "Карпати" програють "Дніпру" один м’яч у відверто нецікавій грі. Вболівальники на стадіоні нудьгують, лускаючи насіння. У другому таймі 19-річний вихованець львівського клубу Дмитро Кльоц мав чи не найкращий і чи не єдиний шанс забити у ворота "Дніпра", вийшовши один на один із голкіпером дніпрян Яном Лаштувкою. Однак вже на підході до штрафного майданчику віддав м’яч вбік, а там команда заплуталась у передачах і втратила атаку.

Кльоц отримав передачу від аргентинця з українським корінням – Густаво Бланко-Лещука, який приєднався до клубу зовсім нещодавно. 77 хв матчу – головний тренер "Карпат" Володимир Безуб’як вирішує замінити аргентинця на "нігерійського ван Персі" Габріеля Окечукву. У цей момент оживає фан-сектор львівського клубу гучним зарядом: "На **я "Карпатам" мавпа? Гей-гей!". І так кілька разів.

Решта вболівальників апатично, як і до цього, лускають насіння. Високий 20-річний нігерієць вибігає на поле, немов не було жодних вигуків. Не чує образливих викриків із "зелено-білого" сектору також наставник "Карпат" Володимир Безуб’як.

На післяматчевій прес-конференції тренер щиро дивується, що такі вигуки були на стадіоні. Каже, що сам особисто не чув. На запитання кореспондента ZAXID.NET, чи буде клуб якось реагувати на таку поведінку фанатів, тренер відповів:

"Габріель – хороший хлопець, викладається на полі на всі 100%. Чому вони його не люблять – не розумію. Напевне, це така культура наших фанатів. Будемо вести з ними бесіду, підключати керівництво клубу".

"На **я "Карпатам" мавпа": львівські ультрас образливо зустріли нігерійського легіонера фото 1

Габріель Окечукву.

Якщо у когось виникне ілюзія, що Габріель, який лише кілька тижнів живе у Львові, не зрозумів "вітальних" вигуків львівських фанатів у свій бік – то це не так. Окрім лайки та образливого слова "мавпа", фани голосно супроводжували вихід нігерійця на поле, імітуючи звуки мавп. Ці вигуки не потребують перекладу і відомі у цілому світі.

У той же час, "Карпати" також поповнились іншими новачками, які за логікою "прихильників білої раси", теж не зовсім білі. Йдеться про вірменина Гегама Кадимяна та аргентинця Густаво Бланко-Лещука. Однак їх чомусь фан-сектор "Карпат" расистськими вигуками не вітав. Чому – ZAXID.NET запитав у лідера фан-руху львівських "Карпат" Тараса Павліва.

"Усі говорять про расизм, який у цих зарядах, звісно, присутній. Однак це більше протистояння вболівальників із клубом. Керівництво команди останні 5 років обіцяло, що в "Карпатах" гратимуть вихованці клубу. Молоді футболісти, з якими ми спілкуємося, надіялися, чекали, отримували копійчані зарплати , думали, що прийде час і їх візьмуть в клуб, а тут різко все змінилося.

Клуб почав запрошувати інших футболістів – не важливо, темношкірих чи ні. Це так само, як Україна йшла в Європу, а тут різко за Януковича перестала. Так, ці викрики – трохи різкі щодо того футболіста, я навіть не знаю його прізвища. Тут не до хлопця  питання. Хлопець просто попав. Так вийшло, що на ньому більшість зганяє свою злість на клуб", - прокоментував Тарас Павлів.

За його словами, фанати виступають не проти самого Габріеля Окечукву, а проти нової політики "Карпат". Раніше клуб обіцяв залучати більше вихованців команди, але цієї зими запросив аж чотирьох новачків.

"На своїх вихованцях нічого не заробиш, а тут на трансферах починаються крутитись великі гроші. Здавалось, ми розуміли, як працюватиме клуб, а тут вертається Дячук-Ставицький, і все знову по колу. Ну не грає ні Кадимян, ніхто інший із новачків краще за вихованців клубу", - додав Тарас Павлів.

Лідер львівських фанатів наголосив, що клуб легко може вирішити цю проблему, якщо буде більше довіряти своїм вихованцям. Проблеми саме у вияві расизму щодо Габріеля Окечукву не бачить, хоча й не відкидає, що він, расизм, тут присутній.

"На **я "Карпатам" мавпа": львівські ультрас образливо зустріли нігерійського легіонера фото 2

Разом із запрошенням новачків генеральний директор клубу Юрій Дячук-Ставицький розповів, що головною метою "Карпат" є потрапляння в Лігу Європи. Мовляв, навіщо тримати команду, якщо вона не грає в єврокубках. Невже й тоді фани львівських "Карпат" шокуватимуть рідне місто і європейських гостей расистськими зарядами?

"Ліга Європи? Це смішно. Ми не попадемо в Лігу Європи з такою грою. Але якщо попадемо, то таких зарядів не буде, я зразу скажу", - резюмував Тарас Павлів.

Не менш цікавою була реакція офіційного сайту львівського клубу, який подав повний текст прес-конференції свого головного тренера без слів про расизм щодо Габріеля Окечукву. Немовби цього запитання ніколи і не було.

Після сумнозвісних подій 19 березня,коли право-радикали закидали камінням автобус із представниками ЛГБТ біля готелю "Дністер", расистський скандал із фанатами львівських "Карпат" лише підтвердив невтішну картину – Львів відкритий для світу, але не для світу з іншим кольором шкіри та іншою сексуальною орієнтацією.

До слова, для шанувальників конспірологічних теорій, які у всьому шукають "руку Кремля", лідер львівських фанатів визнав, що такої нема і не було. Хлопці все придумали самі, і обрали для цього такий шлях, який вважають найбільш дієвим і найбільш прийнятним. 

ТОП РОЗДІЛУ
Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах