Суд зобов’язав львів’янку демонтувати пластикові вікна у її квартирі

Новина - Транспорт та інфраструктура - Суд зобов’язав львів’янку демонтувати пластикові вікна у її квартирі

Новина - Транспорт та інфраструктура - Суд зобов’язав львів’янку демонтувати пластикові вікна у її квартирі

Транспорт та інфраструктура
18 грудня 2014 15:02

Галицький районний суд Львова зобов’язав мешканку вулиці Руської, 10 повернути до попереднього вигляду фасад історичної будівлі, який вона зіпсувала, змінивши ще в 2012 році автентичне вікно у своїй квартирі на пластикове.

Про це під час апаратної наради з управлінцями ЛМР повідомив заступник начальника Галицької районної адміністрації Львова Андрій Зозуля, пише zaxid.net.

"Наскільки мені відомо, під час одного із судових засідань у Галицькому суді мешканка погодилась з нашими умовами, і запевнила, що відновить автентичне вікно", - заявив Зозуля.

Начальник управління охорони історичного середовища Львівської міської ради Лілія Онищенко розповіла, що міськрада мала можливість допомогти львів’янці відновити первинний вигляд віконної рами в той час, коли проводились реставраційні роботи фасаду на Руській у 2012 році. Сьогодні, на жаль, мешканка змушена буде виконувати рішення суду самотужки.

"Тоді на будинку були облаштовані  риштування, відповідно, заміну рами можна було б провести швидше та якісніше. Але жодні наші вмовляння не діяли на власницю квартири. Як це робитиметься зараз, це мабуть питання до самої мешканки Руської", - повідомила Онищенко.

Вона також нагадала, що явище із самовільними замінами вікон в історичних спорудах міста є досить масовим. І сьогодні у судах Львова розглядаються десятки подібних позовів, скерованих управлінням охорони історичного середовища ЛМР.

"Сьогодні люди ще частіше зловживають заміною чи то вікон, чи то дверей у спорудах, що належать до історичних пам’яток, і не тільки. Коли справа стосується будинків, які не мають відповідних охоронних паспортів, міська рада навіть не має підстав скеровувати відповідні позови до судів", - пояснила начальник управління ЛМР.

Онищенко також нагадала , що мешканці історичного середмістя Львова мають можливість відновлювати вікна чи брами за одну п’яту вартості (20%), решту доплачує міськрада та німецьке товариство GIZ у рамках програми "Муніципальний розвиток та оновлення старої частини Львова".

"У рамках цієї програми у нас сформувалась велика черга, понад 500 заявок ми прийняли на заміну вікон чи дверей. Половина з них уже виконана. Не зважаючи на те, що бракує майстрів, але справа рухається", - повідомила Онищенко.

Під час реставраційних робіт фасаду історичної будівлі на вул. Руській у центральній частині Львова у грудні 2012 року було виявлено, що одна із мешканок цієї вулиці самовільно замінила автентичне вікно у своїй квартирі за адресою вул. Руська, 10 на пластикове білого кольору.

Понад рік управлінці міської ради звертались до жінки з проханням повернути віконну раму до первинного вигляду, однак вона навідріз відмовлялась це зробити. Зрештою, у серпні 2014 року чиновники управління охорони історичного середовища ЛМР склали адміністративний протокол на мешканку. Згодом Галицька адміністрація направила до районного суду відповідний позов з вимогою зобов’язати мешканку вул. Руської відновити вигляд фасаду.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах