Львову за приклад: 5 ідей від інших міст, де нормально працює міська парковка

Фото: www.crainsnewyork.com

Фото: www.crainsnewyork.com

Транспорт та інфраструктура
11 лютого 2015 11:50

Парковки для Львова - одна з найпроблемніших тем, яка доставляє незручність і водіям, і пішоходам.

Паркінгів у нас стабільно не вистачає, паркоматів мало і вони часто працюють з перебоями, а паркувальники, багато з яких працюють нелегально, запросто можуть дозволити собі проколоти шини, щоб помститися водієві, який не сплатив парковку.

Ми підібрали п'ять вдалих прикладів організації паркування в європейських і американських містах, які могли б служити Львову гарним прикладом.


Берлін


У Берліні є як платні, так і безкоштовні парковки. У центрі Берліна безкоштовно залишити машину не вийде, але механізм оплати чіткий й усіма дотримується. Спеціально для тих, кому потрібно покинути авто на короткий час, передбачена тарифікація за 15 хвилин.

У центральних районах тариф становить 0,75 євро за 15 хвилин або 3-4 євро за годину з понеділка по суботу, а в неділю паркуватися там же можна безкоштовно. У районах, наближених до центру, плата трохи менше - до 0,50 євро за 15 хвилин. І в наземних, і в підземних паркінгах оплата проводиться через паркомати. Виданий паркоматом талончик потрібно покласти під лобове скло машини.

У разі перевищення оплаченого часу, повернувшись, можна виявити під двірником сповіщення про штраф, дбайливо розміщене там контролером.

Паркомат в Берлине. Фото с сайта bz-berlin.de

Паркомат у Берліні. Фото з сайту bz-berlin.de

Проте на околицях біля станцій метро є безкоштовні паркінги. Для зручності створена навіть спеціальна інтерактивна карта із зазначеними безкоштовними місцями для паркування: на ній легко знайти парковку поруч з місцем свого знаходження. Якщо немає заборонного знаку, машину можна залишати і на узбіччі.


Амстердам


В Амстердамі безкоштовні парковки є на околицях, а в центрі вони досить дорогі - в районі 2 євро за 20 хвилин. На деяких паркінгах можна навіть оплатити 7 хвилин стоянки, а ось плата за цілий день - до 70 євро.

Всі вулиці патрулюються спеціальною службою, так що віртуозно уникнути оплати не вдасться. Вільний простір для парковки в місті - в дефіциті, в тому числі, через велику кількість велосипедів, які не втрачають популярності. Тому в місті поширені перехоплюючі парковки на околиці. Заїзд на них вільний, а оплачувати стоянку потрібно в паркомати на території паркінгу: до речі, вони приймають тільки платіжні картки.

Перехватывающий паркинг в Амстердаме. Фото Алексея Домарева, autotravellers.com

Перехоплювальний паркінг в Амстердамі. Фото Олексія Домарева, autotravellers.com

Паркомат після оплати видає не тільки відповідний талон, а й по два квитки на метро на кожного з пасажирів машини і водія - туди і назад. Таким чином, проїзд в метро виходить зовсім недорогим. За паркування на добу доведеться заплатити максимум 8 євро, включаючи проїзд в підземці.


Лондон 


Парковка в центрі Лондона заборонена протягом робочого дня по буднях і в першій половині дня по суботах, а в'їзд в центр, як відомо, платний.

На вулицях в інших частинах міста парковка вдень і по буднях платна і обмежена за часом, оплачувати її також потрібно через паркомати або за допомогою мобільного телефону. Ціна становить в середньому 4 фунта на годину.

Знаки о запрете стоянки заметить несложно. Фото с сайта urban75.org

Знаки про заборону стоянки помітити нескладно. Фото з сайту urban75.org

Порушникам правил паркування не просто загрожує штраф, а ще й додаткові заходи у вигляді фіксатора коліс або евакуатора. У цьому випадку крім штрафу також доведеться витратитися - забрати машину зі стоянки обійдеться в 125 фунтів стерлінгів. Сам штраф варіюється - від 80 до 130 фунтів. Оплатити його можна онлайн: якщо встигнути в 14-денний термін, отримаєш знижку 50%.

За неправильную парковку сразу выпишут штраф. Фото с сайта urban75.org

За неправильне паркування відразу випишуть штраф. Фото з сайту urban75.org


Сан-Франциско


Жителі Сан-Франциско можуть дізнатися про наявність вільних місць і розцінках на парковку онлайн на інтерактивній карті або через мобільний додаток. Ціна залежить від часу доби, району, дня тижня і навіть попиту - в середньому, 1-7 доларів на годину і до 40 доларів на день.

Паркоматы в Сан-Франциско. Фото с сайта kqed.org

Паркомати в Сан-Франциско. Фото з сайту kqed.org

Зручно, що на карті вулиці відображаються за кольорами - темніший колір позначає дорогу парковку, а більш світлий - дешеву. Оплатити паркування можна через паркомати, які стоять на кожному кроці - готівкою, карткою або через смс.


Нью-Йорк


У Нью-Йорку є як платна, так і безкоштовна парковка вздовж вулиць, поширені також криті і багаторівневі паркінги. Про вуличну парковку попереджають знаки: на багатьох з них є обмеження через прибирання вулиць: про це можна судити по щітці на знаку та зазначених часу і днях заборони на стоянку.

Знаки, предупреждающие об уборке улиц. Фото с сайта arantius.com

Знаки, що попереджають про прибирання вулиць. Фото з сайту arantius.com

Якщо забули прибрати машину - доведеться заплатити штраф, а на склі з'явиться наклейка "Цей транспортний засіб порушує правила паркування. В результаті, вулицю не змогли почистити як слід". Штрафи можна оплатити онлайн, а якщо набирається більше 350 доларів боргу - пропонується оформити розстрочку, щоб не платити всю суму за раз.

Інформація про обмеження паркування постійно оновлюється: стежити за нею можна, підписавшись на електронну розсилку, сторінку в Twitter або зателефонувавши за коротким номером. Один з мінусів стоянки на вулиці - ризикуєте подряпати бампер: паркуватися тут прийнято за кілька сантиметрів від сусідньої машини, тому деякі купують спеціальні гумові накладки.

Обычная парковка в Нью-Йорке. Фото Артемия Лебедева, tema.livejournal.com

Звичайна парковка в Нью-Йорку. Фото Артемія Лебедєва, tema.livejournal.com

Такие объявления, которые плохо отклеиваются, появляются на стекле в случае неправильной парковки. Фото с сайта arantius.com

Такі оголошення, які погано відклеюються, з'являються на склі у разі неправильної парковки. Фото з сайту arantius.com

Розцінки на платний критий паркінг різняться: в середньому, 12 доларів за півгодини або 23-30 за годину і до 45-55 на добу. У деяких випадках можна отримати знижку за спеціальним купону і зарезервувати місце заздалегідь. Тарифи залежать від дня тижня і часу, є знижки на ранню стоянку. Існує інтерактивна карта парковок по місту з усіма цінами і правилами. Оплачувати стоянку також потрібно за допомогою паркомату або придбати паркувальний талон заздалегідь по інтернету.


Підсумок


Резюмуючи відзначимо, що облаштування парковки у Львові за прикладом інших міст може стати надійним джерелом доходів до міського бюджету з гаманців соціально забезпечених громадян. Сподіваємося, що наш матеріал побачать представники міських служб та переймуться ідеєю зробити місто краще в цьому аспекті.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах