Львів’янину на замітку: що робити, якщо не працює квитковий термінал на зупинці

фото з сайту afishalviv.net

фото з сайту afishalviv.net

Транспорт та інфраструктура
12 червня 2015 14:26

Купуючи квитки на проїзд в електротранспорті у спеціальних терміналах, які розташовані на зупинках, львів’яни скаржаться, що гроші автомат може взяти, а квитки не видати.  Мешканка Львова,  звернулася   до "Газети" і розповіла, що деякі автомати не працюють тижнями. Видання з’ясовувало, чому автомати часто ламаються та як власники їх ремонтуватимуть. 


Гроші взяв, квитка не дав


"Найчастіше купую квитки на трамвай на зупинці Русалка Дністрова або на кінцевій трамвая №2, на вул. Пасічній. Плачу 4 гривні й отримую 2 квитки. Це дуже зручно, бо не треба стояти в черзі до водія або передавати гроші з одного кінця трамвая в інший: людей це дратує. Тому намагаюся купувати квитки в терміналах заздалегідь. Користуюся ними більше ніж рік, але якщо спочатку термінали працювали добре, то тепер усе частіше "заїдають". Інколи на екрані є напис, що послуга не доступна, тобто квитки він друкувати не хоче, але термінал принаймні попереджає, що не видасть квитка. Зовсім інший випадок, коли ти вносиш купюру, а квитка нема", — розповідає львів’янин Ігор.

У "Львівелектротрансі" кажуть, що знають про такі випадки й готові відшкодувати витрачені людьми кошти. Для цього потрібно подзвонити на "гарячу лінію" банку, номер якої зазначено на терміналі, та розповісти про поломку. Після чого до терміналу мають відправити майстрів, щоб полагодити автомат, а людині мають запропонувати два варіанти повернення грошей: перерахувати зазначену суму на мобільний рахунок або віддати квитками на вул. Сахарова, 2, в ЛКП "Львівелектротранс". До слова, дзвінок з мобільного телефону є безплатним. 
"Так, знаю про те, що можна повернути гроші, але не користуюся цим, — додає пан Ігор. — Купую переважно на 2-4 гривні й вважаю, що це не настільки велика сума, щоб скандалити. А ось про те, що автомат не працює повідомляю завжди".  


У чому ж причина?



Інженер із впровадження новітніх технологій ЛКП "Львівелектротранс" Сергій Перепелюк пояснює, що є кілька причини, через які термінал може вийти з ладу. Найпростіші з них — папір, який "зажувало", та пилюка, що осідає всередині автомата. Такі поломки працівники "Львівелетротрансу" намагаються виправляти якнайшвидше і своїми силами. 
"Технічно принтер в терміналі працює так: людина замовляє квиток, після чого принтер його друкує, коли квиток вилазить у щілину в автоматі, людина має його швидко забрати. Чому швидко? Тому що принтер починає друкувати наступний квиток, здійснювати інші операції, а якщо квиток не забрати, то папір всередині автомата починає "зажовувати", — зазначає Сергій Перепелюк. 
Другою причиню є пил. Як розповідає чоловік, через те, що автомати розташовані біля проїжджої частини, на них часто осідає пилюка не лише зовні, а й всередині. Якщо пороху буде дуже багато, термінал не зможе функціонувати, в такому разі на екрані пише: "Послуга тимчасово не доступна", тобто автомат не приймає гроші та не видає квитків.

"Від пилу термінали чистять регулярно, однак навіть кількох днів достатньо для того, щоб це вивело його з ладу", — додав працівник ЛКП "Львівелектротранс".

 


Ремонт - у Європі


Львів’яни також скаржаться на те, що термінали можуть не працювати тижнями. Зокрема, до нас в редакцію звернулася жінка, яка зауважила, що два термінали на вул. Кульпарківській, 93, та біля пам’ятника Степанові Бандері, не працюють уже майже місяць, тому що зламалися принтери. Таку несправність уже не можуть виправити працівники комунального підприємства. Це мала би зробити фірма, яка встановлювала автомати, —   харківське підприємство ТзОВ "Оззон-Харків".
"Коли термінали ламаються, ми за допомогою спеціальних програм можемо  побачити, в чому причина, після чого відправляємо своїх майстрів, щоб відремонтувати автомат. Однак, зважаючи на те, що офіс нашої фірми розташовано в Харкові, це займає від трьох до восьми днів. Найчастіше причиною того, що термінали не видають квитків, є принтер. Якщо поломка незначна, то наші майстри на місці його ремонтують, однак бувають випадки, коли нам потрібно відправити принтери на ремонт. Це займає приблизно два місяці, адже фірма, в якої ми замовляли ці принтери і яка їх ремонтує, розташована в Європі", — пояснив куратор проекту встановлення терміналів продажу квитків на електротранспорт у Львові, представник фірми "Оззон-Харків" Микола Удянський. 
 


Що далі?


Зараз у Львові є 75 терміналів продажу квитків. За підрахунками фірми-власника, щомісяця приблизно 4-6 автоматів виходяться з ладу. 
За словами Миколи Удянського, незабаром "Оззон-Харків" має відкрити ще один офіс в Івано-Франківську. Оскільки це місто значно ближче до Львова,  чоловік запевняє, що ремонт терміналів вдасться скоротити до 1-2 днів. 
"Найбільшою проблемою є те, що причини, через які термінали виходять з ладу, не є системними. Наприклад, якщо б автомат не друкував кожен третій чи п’ятий квиток, це була б системна помилка, яку можна визначити й ліквідувати. У нашому ж випадку, помилки не є системними, тобто ми не знаємо, як поведе себе техніка у той чи інший момент", — пояснює Сергій Перепелюк. 
Щодо принтерів, які друкують квитки, то чоловік запевняє, що вони є одними з найкращих в Україні. 
"Можливо, незабаром нам вдасться змінити програмне забезпечення терміналів на іншу операційну платформу, що могло б полегшити їхню роботу. У такому разі термінал по-іншому видавав б команди, а принтер, своєю чергою, міг би трішки повільніше друкувати квитки. Потрібно пілотно запустити кілька терміналів зі зміненим програмним забезпеченням, щоб протестувати, чи буде це дієво", — прокоментував інженер із впровадження новітніх технологій ЛКП "Львівелектротранс" Сергій Перепелюк.

Водночас збільшувати кількість автоматів наразі не мають наміру. Нагадаємо, раніше йшлося про те, що таких автоматів у Львові має бути 150. Однак в "Оззон-Харків" кажуть: один такий автомат коштує 25 тисяч гривень. Через дороговизну техніки, а також через плани впровадження у Львові електронного квитка, збільшення кількості автоматів наразі зупинили.

 Львів у новинах:

Що треба знати при перетині кордону з дитиною: 8 слушних порад 

Львів’ян закликають прибрати місце для майбутнього собачого майданчика 

На Арені "Львів" для фанатів приготували металеві грати 

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах