Як обладнають чотири унікальні громадські простори в центрі Львова

Фото взято з сайту http://lviv-online.com/

Фото взято з сайту http://lviv-online.com/

Транспорт та інфраструктура
01 липня 2015 17:24

Цьогоріч у Львові стартувало багато проектів, що мають на меті ревіталізацію вже існуючих або ж створення нових відкритих громадських просторів. Серед них ремонт фонтану і оновлення площі перед Оперним театром та створення пішохідної зони на вулиці Курбаса. Пропонуємо дізнатись більше про чотири відкриті громадські місця для відпочинку, що невдовзі з’являться у Львові.

фото: iver.com.ua, turkarta.com

ФОТО: IVER.COM.UA, TURKARTA.COM

Що? Пішохідна зона для відпочинку

Де? Вулиця Курбаса

Коли почне діяти? У серпні цього року

Вулиця Леся Курбаса у Львові вважається пішохідною зоною ще від лютого. Однак, вже до серпня ця вулиця має стати справді пішохідною: із лавками, зеленою зоною та болардами, що обмежуватимуть рух автомобілів. На вулиці Леся Курбаса завершили роботи із облаштування покриття, а також висадили дерева – шість катальп, крони яких матимуть кулясту форму. Невдовзі сюди також привезуть більше вуличних меблів.  

                     Як обладнають чотири унікальні громадські простори в центрі Львова фото

Нагадаємо, 13 лютого цього року виконавчий комітет Львівської міської ради погодив створення пішохідної зони на вул. Леся Курбаса. Перед тим рішення про створення пішохідної зони в межах вул. Леся Курбаса ухвалила міська комісія з безпеки дорожнього руху.

Що? Площа перед Оперою із новим фонтаном

Де? Проспект Свободи

Коли почнеться оновлення? Наразі невідомо

У вівторок, 23 червня, виконавчий комітет Львівської міської ради погодив проведення капітального ремонту фонтану перед  Оперою.  Як зазначає головний архітектор Львова, наразі він знаходиться у задовільному стані, але оскільки знайшовся благодійний фонд "Сокар-Благо", який у знак дипломатичної азербайджансько-української дружби виявив ініціативу зробити Львову подарунок – провести реконструкцію фонтану, то влада міста її підтримала: "Загалом було подано лише кілька ескізів, а проект самого фонтану тільки починає розроблятися. Проте ми вважаємо, що фонтан, який є, не підходить для нашого клімату. Тому що взимку він пустує. Там лежить сміття, якісь кульки і його постійно треба чистити. Коли фонтан є в одній площині із мощенням, на нього можна і ставати, і ходити,  і ставити там ялинку".

Як обладнають чотири унікальні громадські простори в центрі Львова фото 1

 Ремонт фонтану є комплексним, тому передбачає часткову зміну мощення самої площі перед Оперою. Юліан Чаплінський каже, що Управління архітектури Львова має критичну думку щодо надмірного засмічення площі перед Оперою атракціями, але не має на це впливу, бо це вирішується ухвалою сесії. Тому їх приберуть лише на період ремонту.

Кінцевого кошторису ремонтних робіт ще немає, але вже можна сказати, що фонтан обійдеться у кругленьку суму. "Зі свого досвіду я знаю, що такі фонтани недешеві. Тому попередню суму я назвав від 300 до 500 тисяч євро, але, знову ж таки, про конкретну ціну робіт можна буде говорити після затвердження проекту"  – каже Юліан Чаплінський. Такий фонтан робиться 3-4 місяці. Але наразі архітектор не береться коментувати, коли розпочнуться роботи, оскільки ще навіть не затвердили проект.

Що? Оновлена площа біля Музею скульптури Йогана Георга Пінзеля

Де? Площа Митна

Коли почне діяти? Ремонтні роботи планують закінчити у 2016-му

У Львові вже стартували роботи з реконструкції та оновлення площі біля Музею скульптури Йогана Георга Пінзеля. 24 червня, працівники ЛКП "Зелений Львів" зрізали 2 старі аварійні тополі, які, за словами директора підприємства Богдана Москв’яка, раніше вже пошкодили колектор та в подальшому могли завдати шкоди мешканцям.

Як обладнають чотири унікальні громадські простори в центрі Львова фото 2

Як зазначив головний архітектор міста Юліан Чаплінський, загалом роботи триватимуть і цього року, і наступного. Реконструкція передбачає:

- пониження площі,

- заміну верхнього покриття та усіх комунікацій,

- оновлення фонтану, влаштування вуличних меблів,

- висадку нових зелених насаджень.

Відбуватиметься вона у два етапи, тож, відповідно, продовжиться і наступного року. Найближчим часом будуть розпочаті роботи з заміни комунікацій, – інформує прес-служба міста.

За словами міського голови Львова Андрія Садового, цього року заплановано завершити роботи з реконструкції та заміни даху в Музеї. Паралельно тривають переговори щодо фінансування робіт з відновлення фасаду Музею. Також він наголосив на тому, що зараз важливо розпочати підготовку проекту з реставрації внутрішньої частини Музею, зокрема, відновлення цінного стінопису.

Замовником робіт виступає управління охорони історичного середовища ЛМР. Попередня вартість ремонту даху становить 3 млн 52 тис. грн. У бюджеті міста Львова передбачено кошти у сумі 2,545 млн. Відтак, місто планує додаткову суму, якої бракуватиме для повного завершення робіт з реконструкції даху, виділити з бюджету. Попередня вартість реконструкції площі складає 6 млн, а фасаду – приблизно 3,5 млн грн.

Що? Відкритий простір для сімейного відпочинку

Де? Площа Святого Теодора

Коли почне діяти? Планують ревіталізувати площу до закінчення року

Нещодавно у Львові відбувся воркшоп ревіталізації площі Святого Теодора в рамках "Майстерні міста". Проект громадського простору, який максимально задовольняв би всіх — як мешканців, так і управлінців — представили архітектори, які тиждень працювали над ревіталізацією площі Святого Теодора.

Архітектори вивчали містобудівельну ситуацію, заслухали експертів, зробили польові дослідження: як люди використовують площу, як довкола їздять машини та велосипеди. Опитування та підрахунки показали, що площа Святого Теодора використовується найбільше місцевими мешканцями: протягом всього дня тут бавляться діти, відпочивають дорослі, гуляють домашні улюбленці разом зі своїми власниками. Дуже багато людей тут опиняється з єдиною метою: постояти в черзі на маршрутку, - інформує Майстерня міста.

Як обладнають чотири унікальні громадські простори в центрі Львова фото 3

Але за останні два тижні на цьому просторі стали гостювати мешканці й інших районів "Майстерні міста". Нові функції площі показали її потенціал як місця громадського відпочинку. А її минуле говорить про те, що вона могла би бути привабливою для туристів, адже тут стояла древня церква. Але наразі від храму залишилась тільки назва — Святого Теодора, а знайти саму площу складно не тільки туристам, а й самим львів’янам.

Поки одна частина команди проводила дослідження, інша частина будувала вуличні меблі — обов’язковий елемент воркшопів від Urbanideas. "Лавки зробили, щоб показати, що зміни вже відбуваються", - кажуть учасники воркшопу.

Розробники запропонували вирішити цілу низку проблем такими невеликими та незатратними методами:

- досадити дерева та підсадити газон;

- позначити фундамент церкви окремим видом мощення;

- прокласти маршрути для дітей на роверах;

- встановити вказівники.

Також позитивно на саму площу вплине організація довколишнього простору. Зменшити кількість машин навколо можна, змінивши напрямок вулиць, реорганізувавши існуючі паркінги та зробивши стовпчики там, де стоянка заборонена. Однак, деякі речі неможливо змінити локально, бо вони пов’язані з більшими проблемами. Наприклад, надто активний трафік та перенавантажена автобусна зупинка виникли через відсутність розкладу руху транспорту в місті. Результатний проект ревіталізації  презентували в павільйоні "Майстерні міста" і, оскільки він не передбачає значних затрат, реалізацію ідей можна чекати вже найближчим часом.

За матеріалами  Tvoemisto.tv.    

Львів у новинах:

Фотопрогулянка затишними вуличками Львова

Шоколадна, ягідна, патріотична: ТОП-6 незвичайних лавочок Львова

Гарячий липень: які фестивалі відбудуться у Львові

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах