Як зміниться дитячий майданчик біля цирку

Фото з сайту zaxid.net

Фото з сайту zaxid.net

Транспорт та інфраструктура
13 липня 2015 17:34

Уже через кілька місяців парк з дитячим майданчиком біля львівського цирку почнуть змінювати. У міськраді ще вирішують, що там залишати і чим доповнювати, а тому закликають львів'ян долучитися до цього обговорення.

"Це єдиний дитячий майданчик загальноміського значення – у цирку бувають усі діти. Тому до нього має бути відповідна увага. Більшість поколінь львів'ян так чи інакше бували тут, він всім є близький. Тому зараз ми думаємо, як переосмислити цей майданчик", – розповла керівник управління адміністрування, будівництва та розвитку інфраструктури ЛМР Олександра Сладкова, повідомляє zaxid.net.


Зонування, безпека від дерев і універсальний дизайн


Ідея змінити цей простір належить управлінню молоді, сім'ї та спорту. Його керівник Володимир Шнайдер прогнозує, що роботи на цьому місці розпочнуться вже у вересні: "Майданчик зараз в плачевному стані: частина елементів там поломані, частина – морально застарілі. Тому ми ініціювали створення нового дизайну цього місця".

Наразі відбулася одна зустріч із львів'янами, які живуть та часто гуляють поруч, – у міськраді хотіли почути, що їм не подобається в парку, чого бракує, а що потрібно залишити. "Була дискусія щодо тих скульптур, які є в парку, – чи їх залишати, чи замінити на інші варіанти. – розповіла ландшафтний архітектор Ольга Небораць, яка також працює над зміною цього простору. – Говорили й про те, на які зони має бути розбитий цей майданчик. Здебільшого мешканці висловлювалися за три вікові зони – діти до шести років, від шести до десяти і старші десяти. Йдеться про те, що можна залишити ті бетонні розділи, які зараз там є, але привести їх до нормального вигляду за мінімальні кошти і замінити ті фігури".

"Я не знаю, що буде з психікою дітей, якщо їх водити сюди кожен день – тут же все розмальоване у страшні психоделічні кольори, – обурюється мати двох дітей Христина Одуха. – Тут дуже класно – є дерева, тінь і цей майданчик далеко від дороги. Тут було б чудово гуляти з дітьми, але ж нема чим бавитись – є одна травмонебезпечна гойдалка, гірка в жахливому стані і пісочниця".

Ще одна проблема – мами з візочками не можуть добратися до верхньої частини майданчика. "Я б виділила три основних принципи зміни цього простору – зонування, безпека від дерев і універсальний дизайн. Тут перепад висот, а тому мами з візками взагалі не мають доступу до верхніх частин майданчика", – пояснила одна з активісток руху "Львів дружній до сімей і дітей", мама дворічної дитини Юлія Гвоздович.


Комплексний підхід


Насправді таких майданчиків у Львові чимало. На початку року управління молоді, сім'ї та спорту звернулося за допомогою до Департаменту розвитку ЛМР: вони відібрали 30 нетипових дитмайданчиків, з якими не могли дати собі ради.

"Усі "типові" вони вже відремонтували, але ті стали однакові, схожі одне на одного, – зазначила Сладкова. – Насправді кілька таких унікальних майданчиків вже пропало саме через те, що не розуміли, як їх реставрувати, а тому все просто демонтували. Зокрема – дерев'яний майданчик у парку І.Франка: зараз там залишився стандартний майданчик а-ля "Рошен" і ми би не хотіли, щоб біля цирку трапилося те саме".

Сладкова наполягає, що змінювати потрібно не один дитячий майданчик – потрібно братися одразу за весь довколишній простір, тим більше, що тут колись-таки мають встановити пам'ятник Богдану-Ігорю Антоничу. "У нас людина виходить на вокзалі, йде до церкви Ольги та Єлизавети, потім бачить, що довкола немає що робити, сідає на трамвай і їде в центр. Ми ж хочемо, щоб по вулиці Городоцькій було приємно пройтися, щоб на ній було багато точок притягання", – розповіла Сладкова.

Вона згадує, як в останні роки змінювалася ця вулиця: "Озеленили нижню частину, реанімували театр, навпроти нього побудували досить цікавий сучасний готель... І далі ми маємо простір перед цирком, сквер і дитячий майданчик – це також може бути громадським простором для людей, які хочуть відпочити. Досить розглядати благоустрій, обмежуючись територією фонтану чи дитячого майданчика – є громадський простір, який має бути однаково цікавий і придатний для використання всіма віковими категоріями".

Втім, в управлінні молоді, сім'ї та спорту наполягають, що наразі йдеться виключно про реконструкцію дитячого майданчика – грошей не так багато. "Ми провели зустріч з тамтешніми мешканцями. Наступним кроком стане електронне опитування, що буде розміщене на сайті мерії та на відповідних сторінках у соціальних мережах. Відтак свою думку щодо цього майданчика зможуть висловити більше людей", – пояснив Шнайдер.

Після цього, за його словами, архітектори зроблять візуалізацію нового майданчика і вже тоді управління молоді, сім'ї та спорту проведе ще одну зустріч із мешканцями, на якій обговорюватимуть вже конкретний проект зміни майданчика.

"Насправді ми ще не знаємо, яким у нас буде кінцевий продукт і, відповідно, скільки він буде коштувати. До вересня ми плануємо отримати остаточний вигляд майданчика, обговорити його з громадою і лише після цього визначити кошторисну вартість проекту", – підсумував Володимир Шнайдер.

Новини Львова

З’явилися нові фотографії з місця перестрілки у Мукачево

Безопасно ли ехать: ситуация на Закарпатье в связи с событиями в Мукачево

"Ніч у Львові" зібрала десятки тисяч глядачів (фото)

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах