В поліклініках Львова з’являться реабілітаційні кабінети (фото)

Новина - Транспорт та інфраструктура - В поліклініках Львова з’являться реабілітаційні кабінети (фото)

Новина - Транспорт та інфраструктура - В поліклініках Львова з’являться реабілітаційні кабінети (фото)

Транспорт та інфраструктура
12 травня 2016 10:35

Впродовж шести місяців успішно функціонує реабілітаційне відділення у Комунальній міській клінічній лікарні швидкої медичної допомоги. За цей час медичну допомогу надано 433-трьом хворим, 8 з яких – демобілізовані учасники АТО. Як розповів Володимир Зуб, начальник управління охорони здоров’я ЛМР, цьогоріч планують створити реабілітаційні кабінети і у поліклінічних відділеннях, адже реабілітаційного лікування потребує все більше і більше людей.

В поліклініках Львова з’являться реабілітаційні кабінети (фото) фото

"Реабілітаційне відділення у Комунальній міській клінічній лікарні швидкої медичної допомоги створене для людей, які перенесли важкі захворювання: інсульт, черепно-мозкову травму, спинальну травму, тобто для людей, які втратили рухові функції, у тому числі – для постраждалих в зоні АТО.  Для того, щоб їх адаптувати, навчити по-новому жити, максимально відновити втрачені функції – таке відділення є необхідним, адже у ньому є специфічне обладнання, є кваліфіковані спеціалісти, є ціла система фізичної і психологічної реабілітації. Окрім того, є досвід своєрідної творчої праці серед пацієнтів, які у межах реабілітаційних курсів ліпили вареники, розмальовували писанки до Великодня. Реабілітаційне відділення завжди заповнене пацієнтами", - розповіла Оксана Воробель, в.о. головного лікаря Комунальної міської клінічної лікарні швидкої медичної допомоги.

Реабілітації підлягають пацієнти неврологічного, нейрохірургічного, травматологічного та інших відділень. Показами для реабілітаційного лікування є: нейрохірургічна і неврологічна патологія (наслідки черепно-мозкових травм, травми хребта і спинного мозку, судинних уражень головного і спинного мозку та ін.), патологія опорно-рухового апарату.

"Рання реабілітація є вкрай необхідною для пацієнта,  адже вона сприяє досягненню максимально можливого позитивного результату для пацієнта. Відповідне обладнання у відділенні, а це різноманітні тренажери для пацієнтів, як от підвісна терапія, бігові доріжки тощо  –  допомагає пришвидшенню фізичної реабілітації. Також є дзеркало, аби пацієнти мали змогу наочно бачити і вирівнювати своє положення тіла у просторі.  У нас працюють висококваліфіковані фізичні реабілітологи.

В поліклініках Львова з’являться реабілітаційні кабінети (фото) фото 1

Комплекс реабілітаційного лікування передбачає:

- заняття фізичною реабілітацією двічі на день у вигляді індивідуального заняття з пацієнтом і додатковим заняттям у тренажерному залі, тривалістю та інтенсивністю, що визначається фахівцем фізичної реабілітації, відповідно до функціонального стану пацієнта;

- один раз в день заняття з психотерапевтом (можливо, раз в 2-3 дні, відповідно до стану пацієнта);

- щоденні заняття з працетерапії (ерготерапії). Відповідно до функціонального стану пацієнта, заняття з ним можуть проводитись у палаті у вигляді самостійних занять чи навчань певних видів побутових навичок", - зазначає Олег Білянський, фізичний реабілітолог, кандидат наук з фізичного виховання і спорту Львівського державного університету фізичної культури.

"Пацієнти відзначають очевидний ефект від занять фізичної реабілітації, тому у планах управління охорони здоров’я ЛМР – продовження проекту, створення реабілітаційних кабінетів у поліклінічних відділеннях, щоб після виписки зі стаціонару пацієнт мав змогу продовжити лікування за місцем свого проживання в амбулаторних умовах. Кабінет фізичної реабілітації  уже створений на базі неврологічного відділення 5 міської клінічної лікарні  для  пацієнтів, які перенесли інсульт у віддаленому періоді. До кінця року плануємо створити реабілітаційні кабінети на базі неврологічного відділення у 8 міській клінічній лікарні та за районним принципом – у 2, 4, 5, 6 міських поліклініках і у 1 і 2 поліклінічних відділеннях 1 міської клінічної лікарні. Тобто, у базових поліклініках міста створимо такі кабінети.

На жаль, на сьогодні в Україні немає такої посади як спеціаліст з фізичної реабілітації. Медичні університети не готують  фізичних реабілітологів, їх готують інститути фізичної культури, і маємо домовленість з Інститутом фізкультури  про те, що нам підготують фахівців для майбутніх кабінетів фізичної реабілітації. Також співпрацюватимемо з УКУ, який анонсував про створення школи фізичної реабілітації. Це відділення у лікарні є навчальною базою для майбутніх реабілітологів.

Бачимо, що кошти бюджету і грантодавців ефективно використані і реально допомагають нашим мешканцям, які перенесли важкі захворювання чи травми.  Тому треба розширювати мережу, розвивати реабілітацію по всій Україні", - розповів начальник управління охорони здоров’я Львівської міської ради Володимир Зуб. 

Що важливо, у відділенні фізичної реабілітації є створені  умови для хворих на візочках (пандуси, спеціальна висота столиків у кабінеті ерготерапії, є належно облаштований санвузол тощо). Людей вчать одягатися, застібати ґудзики, застеляти постіль, розплачуватися грішми, є модель кухні – усе для того, щоб пацієнти заново привчалися до побутової діяльності.

Львів у новинах:

Стали відомі ім'я та деталі самогубства підлітка у Львові (фото)

У Львові відкривається сезон сніданкових ярмарків

Львів'янину на замітку: де можна посмажити шашлики і не нарватися на штраф

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах