Як працює онлайн-реєстрація в дитсадки Львова: 5 актуальних питань

Новина - Транспорт та інфраструктура - Як працює онлайн-реєстрація в дитсадки Львова: 5 актуальних питань

Новина - Транспорт та інфраструктура - Як працює онлайн-реєстрація в дитсадки Львова: 5 актуальних питань

Транспорт та інфраструктура
05 сiчня 2017 11:03

Із серпня 2016-го року у Львові в тестовому режимі працює платформа реєстрації дітей у садочки онлайн. У новорічну ніч мами, які намагалися зареєструвати малечу, зіштовхнулися зі збоями в системі, які почали активно обговорювати. Що сталося із сайтом, як виправлятимуть помилки й забезпечать справедливість та що треба знати львів’янкам про роботу електронної системи реєстрації розповіла Наталія Клочко, головний спеціаліст із питань дошкільної освіти Львівської міської ради.

Суто львівська платформа онлайн-запису дитини в дитячий садок працює з 15-го серпня 2016 року. Менше 5-ти місяців розробники, спеціалісти та міськрада співпрацюють у створенні ефективного сайту, що зараз діє в тестовому режимі. Наталія Клочко пояснює: кожен раз, коли виявляється якийсь збій чи недолік, про це повідомляють адміністраторам, які їх виправляють. Нагадаємо, до того у Львові послуговувалися харківським сайтом, від послуг якого відмовились через різні проблеми та необхідність платити за користування.

Львів’ян просять взяти до уваги: лише один сайт - edu.smart.lviv.ua - є актуальним для реєстрації у дошкільний навчальний заклад. За словами пані Наталії, часто мами записують дітей на старій платформі чи на сайті області, або навіть іншого міста. Щоб уникнути плутанини, спеціалісти працюють над тим, щоб заблокувати для львів’ян харківський сайт, який не є актуальним з серпня 2016-го року, та розповсюджують інформацію на дошках оголошень.


Що сталося із сайтом у новорічну ніч?


"Дана платформа є не українською, тому на роботу вплинув такий нюанс, як часовий пояс, за яким система працює на 2 години пізніше, – прокоментувала Наталія Клочко. – Проте в 2-й ночі електронна система чітко спрацювала без збоїв. У новорічну ніч більше, ніж 4 тисячі львів’ян зареєстрували своїх дітей". Однак виникло й декілька проблем: деякі батьки скаржаться, що їхня зареєстровано на 17 хвилин пізніше (не о 00:01 а о 00:18), яких тепер їм бракує, інші запізнилися й опинилися в черзі далі. Як відомо, це може вплинути на те, чи потрапить дитина до садочка.

Щоб заспокоїти батьків та налагодити справедливість, спеціалісти запропонували такий вихід: кожен, хто вважає, що час реєстрації збився й не є правильним, може написати листа на електронну скриньку support@smart.lviv.ua у форматі "Прошу змінити час реєстрації з такого на такий…". "Хлопці зі служби підтримки промоніторять, чи це відповідає дійсності. Якщо людина справді зареєструвалася раніше, цей лист може бути підставою для зміни положення заявки в списку", - наголосила Наталія Клочко.


5 відповідей на актуальні запитання про онлайн-реєстрацію в дитсадок


1. З якого віку можна реєструвати дітей? В соцмережах поширюються чутки про те, що відтепер заявку на запис у садок можна подати на наступний день після того, як малюку виповниться 1 рік. Наталія Клочко наголошує: "Дитину, народжену в поточному році, можна зареєструвати лише на наступний рік з 1-го числа. Іншого варіанту немає".

2. Як і коли потрапляють в список заявок діти, що не пройшли в садочок минулоріч? "Діти, які були зареєстровані з бажаною датою зарахування на 2016-й рік будуть автоматично переведені на 2017-й з 11 січня, бо за правилами системи на перерахування необхідно 10 днів", - пояснює спеціаліст. Наприклад, якщо мама подала заявку на зарахування малюка в ясельну групу у 2016-му році, але з певних причин він не пройшов, з 11 січня його автоматично перенесуть у списки до молодших груп 2017-го року.    

3. Чи можна видалити чи відредагувати заявку? Адміністратори, керівники дошкільних закладів та спеціалісти міськради працюють над збільшенням опцій сайту, у тому числі на нещодавній нараді вже затвердили таку функцію. Зараз видалити чи відредагувати свою заявку можна лише написавши службі підтримки support@smart.lviv.ua, яка на прохання користувача зробить це вручну.

4. Чи захищена система від махінацій? Наталія Клочко зізналася, що її дивує, як часто батьки намагаються обдурити чи злукавити. Найпопулярніша схема – зареєструвати свою дитину під декількома номерами свідоцтв: наприклад, якщо свідоцтво про народження закінчується цифрами 90, подати заявку ще й під номерами 91, 92, 93. Такі дії призводять до того, що батьки, свідоцтва чиїх малюків дійсно мають ці числа, не зможуть зареєструватися в системі й матимуть проблеми. Захист від махінацій розробляють, а поки просять людей бути самосвідомими й думати про інших.

5. Як визначають пріоритет дитини в списку? Деякі мами скаржаться, що порядковий номер малюка в переліку можуть постійно посувати пільговики чи минулорічні заявники. На ці зауваження Наталія Клочко відповіла: "Ця система побудована виключно на даті реєстрації. Тому хто швидше зареєстрований – той вище у списку. Це працює тільки таким чином".

Джерело: tvoemisto.tv. 

Дивись ще: 

Мандруємо до Карпат: зі Львова до Ворохти можна буде доїхати без пересадок

Скандал: у Львові на хабарі в 140 тисяч гривень затримали помічника нардепа

Подарунок до Різдва: з Києва до Львова поїде додатковий потяг

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах