Перевірено на собі: як насправді працює е-квиток у транспорті Львова

Новина - Транспорт та інфраструктура - Перевірено на собі: як насправді працює е-квиток у транспорті Львова

Новина - Транспорт та інфраструктура - Перевірено на собі: як насправді працює е-квиток у транспорті Львова

Транспорт та інфраструктура
08 лютого 2017 14:08

Чиновники гучно заявили, що у львівському електротранспорті екпериментально запровадили систему оплати за проїзд через е-квиток. Систему запровадили, але скористатись нею зможуть хіба що щасливчики.

Новий вид оплати вже понад тиждень діє на маршруті сихівського трамваю №8, а з цього тижня розраховуватися за проїзд за допомогою смартфона можуть і пасажири тролейбусів №9, 1, 13 і 25, пише газета Експрес. Для цього потрібно мати в телефоні вихід в інтернет і завантажений додаток "Приват24". Усе це в мене є. Що ж, беру на підмогу колегу Юрка, і заходимо в новесенький "Електрон", що прямує на Сихів.

Цьому маршруту пощастило - впроваджувати сучасну технологію почали саме з нього. Майже на кожній шибці є інструкція, як розрахуватися за проїзд з телефону. Проте, здається, пасажирів це не надто цікавить: вони далі шикуються в чергу до водія по квиточки. Я теж придбала собі один - на випадок, якщо зайде контролер, а я не встигну заплатити за проїзд з телефону. Отож трамвай рушає з кінцевої зупинки "Площа Соборна", а я підходжу до найближчої інструкції. Що ж тут вказано? Крок перший: підключаємося до інтернету. І? У цьому трамваї немає Wi-Fi. Тож вмикаємо з моїм колегою Юрієм на своїх смартфонах мобільний інтернет. До слова, Wi-Fi є тільки в десятьох трамваях на ціле місто.

Для оплати потрібно зайти на свій акаунт у "Приват24" і знайти сканер для зчитування спеціального QR-коду, що вміщений на вікні трамваю. Щастя, що зараз у трамваї людей небагато. Але якщо за твоєю спиною купа пасажирів, то вводити пароль для входу стає, м'яко кажучи, небезпечно.

Тепер крок другий: відсканувати QR-код. Цей пункт давався мені важко, адже трамвай рушив, і вагонами хитає. Я хапаюся за поручні. Відсканувати код вдається лише на наступній зупинці. І тут мене чекає неприємний сюрприз: "Неможливо розпізнати відсканований QR-код".

Далі - крок третій, який передбачає оплату квитка на телефоні. Моєму колезі це вдалось здійснити. А я тим часом закомпостувала свій паперовий. Проте не варто поспішати і тішитись за Юрія. Купивши квиток, тут же потрібно натиснути "закомпостувати" - і має з’явитися номер маршруту, дата і час компостування. Проте... "Я не зміг закомпостувати квиток, - показує свій телефон Юра. - Зняло з рахунка 2 гривні. Система дала збій, і мені прийшли одразу 3 квитки. Та жодного не можу закомпостувати. Тисну "закомпостувати", але нічого не відбувається".

Ще один нюанс. Мій товариш - поки що студент. Та за квиток заплатив 2 гривні. Бо пільгового квитка наразі в системі немає. Їдемо далі.

Крок четвертий: показати контролеру закомпостований квиток на телефоні. Ми проїхалися декілька разів цим трамваєм, проте контролера так і не зустріли. Я пробувала здійснити зазначені чотири кроки ще в двох трамваях №5 та №6, проте - безуспішно. Забігаючи в останній вагон одного з них, подумала: "Шкода, що не можу заплатити за проїзд з телефона". Довелось знову пробиратись через натовп до водія по квиток. За моїми спостереженнями - майже ніхто з пасажирів трамваїв не намагався скористатися безконтактним способом оплати.

"Безконтактний проїзд вже запровадили в усіх трамваях Львова та тролейбусах №1, 13, 9, 25. Також незабаром через смартфон можна буде придбати пільговий квиток та навіть місячний проїзний, - розповідає Володимир Забавський, в.о начальника служби руху ЛКП "Львівелектротранс". - Справді, трішки незручно перевіряти такі квитки. У деяких людей телефони заблоковані, поки пасажир введе пароль, поки зайде в додаток і знайде закомпостований квиток - у мене, скажімо, ця процедура контролю зайняла 5 хвилин. Та, як би там не було, лише за перший тиждень введення е-квитка цією послугою скористалися тисяча пасажирів - а це високий показник, який свідчить, що люди готові до такого нововведення. Невдовзі в міських тролейбусах і трамваях з'являться QR-коди для пасажирів-пільговиків, з ціною квитка 1 гривня. А що іноді пасажири не можуть зісканувати код, то через те, що підставляють телефон до зображення надто близько або надто далеко. Оптимальна відстань між смартфоном і кодом повинна становити 40 - 50 сантиметрів".

Це, звісно, чудово, що е-квиток у Львові нарешті запровадили в електротранспорті. Тільки от чому скористатись цією послугою можна з такими перешкодами?

Дивись ще: 

Поле для баскетболу та тенісний корт: як виглядатиме новий спорткомплекс на Сихові

Не "Шахтар": на Арені Львів гратиме ще один донецький клуб

Сніговий колапс: зранку у Львові не курсує частина транспорту

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах