Ратуша

Рейтинг закладу

5.0
#2
із 16 підприємств у рейтингу категорії Пам'ятки

* рейтинг працює у тестовому режимі
Дуже добре
1
Добре
0
Непогано
0
Погано
0
Жахливо
0

Про компанію

Львівська Ратуша - адміністративний будинок у центральній частині Львова, протягом всього часу свого існування була місцем перебування центральної міської влади. Сьогодні є резиденцією Львівської міської ради.

Пам'ятка архітектури національного значення, що належить до Світової спадщини ЮНЕСКО. Сучасна вежа львівської Ратуші має висоту 65 метрів, є найвищою в Україні.

Першу міську ратушу побудували в 50-60-х роках XIV століття, коли Львів отримав Магдебурзьке право. Про цю найстарішу ратушу Львова відомо дуже мало - тільки те, що вона була дерев'яною і згоріла у 1381 році. Протягом століть львівську ратушу неодноразово відбудовували і перебудовували.

Існуюча тепер споруда збудована в 1827-1835 рр. за проектом складу архітекторів (А. Вондрашка, Й. Маркля, Ф. Третера, Ю. Глоговського). Сучасна Ратуша має прямокутну форму. Це чотириповерхова будівля в стилі віденського класицизму з внутрішнім подвір'ям і триярусною квадратною вежею. 

1836 року на новозбудованій вежі встановили годинник, виготовлений у Віденському Політехнічному Інституті. Однак функціонував новий годинник лише 11 років - до 1848 року, коли під час артилерійського обстрілу австрійськими військами Львова годинник разом з вежею ратуші згорів. Після відбудови вежі 1851 року був встановлений новий годинник, теж віденського виробництва, виготовлений відомою австрійською фірмою "Wilgelm Stiehl", який працює дотепер. Годинник на Ратуші - один з останніх механічних вежових годинників у Європі.

Вхід у Ратушу вільний, на її вежі розташований платний оглядовий майданчик, з якого відкривається вигляд на місто. Для того, щоб видертися на висоту 65 метрів, треба подолати 408 сходинок.

Графік роботи оглядового майданчика на Ратуші: 

  • Понеділок - вихідний
  • Вівторок - четвер: з 9:00 до 17:00
  • Субота і неділя: з 11:00 до 19:00

 

Це чат - пиши та читай 👇
Давайте покращим довідник 💪
Виправляй застарілі дані
Додавай нові компанії
Просувай свою компанію
(coming soon)
Не виходить внести правки? Зв'яжіться з нашим редактором довідника в Telegram

Компанії поряд

Завантаження...