Виставка "Роман Сельський. Живопис. Графіка"

Афіша - Виставки - Виставка "Роман Сельський. Живопис. Графіка"

Афіша - Виставки - Виставка "Роман Сельський. Живопис. Графіка"

У Львові, у музеї А. Шептицького відкрилась ретроспективна виставка малярства і графіки Романа Сельського, влаштована з нагоди 115-ї річниці від дня народження художника. Виставка працюватиме до 21 жовтня 2018.

На виставці представлені твори із фондових зібрань Національного музею у Львові імені Андрея Шептицького. Її експозиція, яку сформовано із понад півсотні живописних та графічних робіт, покликана вшанувати одну з найбільш знакових мистецьких постатей та її значення для сучасної української культури, загалом, і творення обличчя львівської малярської школи 1930-х—1970-х років, зокрема.

Роман Сельський (1903–1990) — видатний український живописець, графік, педагог, організатор та учасник мистецького життя Львова середини — другої половини ХХ століття. Він прагнув перебувати в епіцентрі мистецького життя, гуртував довкола себе молодь, виховував у ній вміння спостерігати, пізнавати світ та захоплюватись ним. 

Малярство Романа Сельського увібрало в собі прогресивні набутки мистецьких шкіл Європи (Париж, Краків), інтерпретовані на фундаменті духовної спадщини української художньої культури з її скарбницею давнього іконопису та народного мистецтва. Зустрічі з представниками французької творчої еліти та знаними українськими митцями вплинули на формування виразно індивідуального стилю у його творчості. У час тоталітарної асиміляції будь-якої національної природи у мистецтві, нищення традицій чи хоч якогось вільнодумства, художник навчав своїх студентів малярській грамоті на пленерах, спонукав експериментувати з формою, прищеплював любов до своєї культури. Це спричинило появу яскравої плеяди львівських митців, нескутих ідеологічними приписами соцреалізму. 

Українське культурне відродження в Західній Україні у 1960-х — 1970-х роках, головно зосереджене на продовженні ідей львівського авангарду 1910-х–1930-х років, великою мірою завдячує творчій та педагогічній праці Романа Сельського. Неперевершений колорист, майстер композиції і рисунка, він творив мистецтво, здатне представити українську національну школу малярства в контексті світової культури.

Приєднуйтесь до соцмереж Vgorode.ua - Telegram, Viber, Instagram, Facebook

Це чат - пиши та читай 👇
Ще в розділі Виставки
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах