10 січня 1972 року у Львові сталася наймасштабніша аварія в історії трамваю: фото

10 січня 1972 року у Львові сталася наймасштабніша аварія в історії трамваю. Фото: wikipedia.org (умовне).

10 січня 1972 року у Львові сталася наймасштабніша аварія в історії трамваю. Фото: wikipedia.org (умовне).

Події
10 сiчня 2022 10:40

10 січня 1972 року у Львові, на вулиці Городоцькій, трамвай розчавив 26 людей. Ця ДТП стала наймасштабнішою в історії львівського трамваю.

Вранці 10 січня вулицею Городоцькою спускався переповнений трамвай. На середині спуску, поблизу Львівського цирку, вагон став некерованим. Коли він досягнув перехрестя вулиць Городоцької і Шевченка, то зійшов із рейок і протаранив людей, що стояли на зупинці-острівці, та врізався в будівлю школи (сьогодні — Львівська правнича гімназія). Загинули 26 осіб.

За інформацією видання Фотографії Старого Львова, це був звичайний рейс за маршрутом №6, один із тисячі ідентичних. Перед  16:00, спокійного зимового пообіддя два зчеплені вагони Gotha, за кермом яких молода 24-річна водійка Надія Макара, виїхали із кінцевої зупинки на площі Двірцевій і звично попрямували вниз по Городоцькій.

Трамвай Gotha під номером 472, який спричинив ДТП. Фото Ханс Орлеманс. І фото водійки трамвая Надії Макари || Фото: Фотографії Старого Львова

Трамвай Gotha під номером 472, який спричинив ДТП. Фото: Ханс Орлеманс. І фото водійки трамвая Надії Макари. Фото: Фотографії Старого Львова

Доповідна записка Львівському обкому КП України від 19.01.1972. Скан-копії із Львівського обласного державного архіву. Фото: Фотографії Старого Львова

Доповідна записка Львівському обкому КП України від 19.01.1972. Скан-копії із Львівського обласного державного архіву. Фото: Фотографії Старого Львова.

Місцева влада інформацію засекретила. Очевидці аварії пригадують, що після трагедії на місце катастрофи прибули солдати-строковики, які миттю все прибрали так, що жодних слідів катастрофи не було видно.

Коли трамвай зійшов з рейок і вдарився об бордюр острівка з зупинкою, вагони розчепилися і їхали паралельно. Пасажири, які рятуючись, вистрибували з першого вагону, потрапляли під другий. Перший вагон трамваю повністю заїхав на шкільне подвір'я аж до його протилежного кінця, а другий наполовину проломив стіну. Поранених та загиблих забрали медики. Коли солдати все прибрали, то приїхала пожежна машина і зі шлангів змила кров з тротуарів і дороги. Пролом в мурі замурували, підібравши фарбу так, що наступного дня неможливо було віднайти місце пошкодження. Залишилися лише сліди від трамвайних коліс на бруківці і на тротуарі біля аптеки.

Увечері цього ж дня про подію повідомив "Голос Америки". Радянська преса замовчувала факт трагедії, лише газета "Вільна Україна" за 11 січня 1972 року в нижньому кутку третьої сторінки надрукувала: "Виконком Львівської міської Ради депутатів трудящих висловлює глибоке співчуття рідним і близьким потерпілих при аварії трамваю в м. Львові 10 січня 1972 року. Для розслідування причин аварії, вжиття заходів з посилення безпеки руху міського транспорту та надання допомоги сім'ям потерпілих створена спеціальна комісія".

Після аварії ліквідували зупинки-острівці посеред проїжджої частини та обмежили швидкість руху вагонів на спусках. А Львівський народний суд згодом виніс вирок молодій водійці львівського трамвая та засудив Надію Макару до тюремного ув’язнення.

Нагадаємо, у мережу виклали фото Сихівського району 1960 року, автором яких є Юліан Дорош. Об’єктив фотографа закарбував у пам’яті давні Козельники  —  місцевість Сихівського району Львова, що розташована між вулицями Луганська і Хуторівка та проспектом Червоної Калини. Колишня приміська громада на південно-східній околиці Львова. Зараз територія Козельник належить до Сихівського району.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах