День Василя: що можна і чого не варто робити 14 січня

Що можна і чого не варто робити 14 січня

Що можна і чого не варто робити 14 січня Фото: istockphoto.com

Дозвілля та їжа
14 сiчня 2023 08:56

Сьогодні, 14 січня, українці відзначають Старий Новий рік та Василів день. Люди вірили, що це свято особливе, тому з'явилась низка заборон та зобов’язань. VG Львів дізнався що можна і чого категорично не можна робити у цей день.

Церковні джерела характеризують Василя як аскета, богослова і вченого, автора кодексу чернечого життя. Василя Великого вважали покровителем землеробства, і саме тому цього дня основною обрядовою дією було засівання осель збіжжям.

Традиція святкувати Старий Новий рік в Україні йде від розбіжності Юліанського календаря (або інакше календаря "старого стилю") і Григоріанського календаря – того, за яким зараз живе практично весь світ. Розбіжність календарів становить 13 днів. Таким чином Старий Новий рік 2018 святкують в ніч з 13 на 14 січня.

Не шкодуй посівальникам

 Перелік заборон та зобов’язань на Василя та Старий новий рік || Фото: dyvys.info

Люди вважали, що на Новий рік до оселі приходить Доля людини і поселяється в якійсь тварині чи речі, а тому пильно стежили, щоб "злий" не зашкодив цій Долі. Тому й щедро викупляли те, що "пропало" та нічого нікому не давали чи позичали (окрім вертепу та посівальників).

Вчи слова: ТОП-10 найцікавіших посівалок на Старий Новий рік

Не конфліктуй 

Що можна і чого категорично не можна робити на Старий Новий рік та Василя || Фото: pravda.if.ua

Всі намагалися бути радісними, веселими і добродушними. Уникали на Новорічне свято сварок і намагались помиритись з усіма сусідами – адже, як зустрінеш Новий рік, так і проживеш.

Обережніше з цифрами 

Що можна робити, а чого категорично не можна робити на Старий Новий рік || Фото: chortkiv.online

Також вважається, що у цей день не слід вимовляти слово "тринадцять", а також рахувати дрібні монети. Кажуть, рахунок монет принесе сльози на весь рік.

Не позичай

Традиції та звичаї на Старий Новий рік та Василя || Фото: unsplash.com

Також багато хто досі вірить, що на Старий Новий рік та у Василів вечір не можна нічого давати в борг, інакше весь рік в боргах проведеш.

Щастя в хаті

Традиції: українці відзначають Старий Новий рік та Василів день || Фото: pinterest.com

Існує і більш дивна прикмета – якщо 14 січня винести сміття, то й щастя з хати винесеш. Забобонні люди вірять, що в перший день Старого Нового Року до хати першим обов’язково повинен увійти чоловік, саме тому посівати ходять тільки хлопці.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах