Ховай гаманець: які медичні послуги для львів'ян стали безкоштовними

Які медичні послуги для львів'ян стали безкоштовними: перелік

Які медичні послуги для львів'ян стали безкоштовними: перелік

Події
20 серпня 2019 11:48

У львівських лікарнях перелік безкоштовних послуг збільшився. Українці можуть скористатися 54 безоплатними діагностичними та лікувальними послугами за направленням сімейного лікаря, терапевта або педіатра.

Як повідомили VG Львів у МОЗ, для пацієнтів це означає, що не потрібно приносити шприци, рукавички, вату.


Аналізи та обстеження


  Обстеження на поширені хвороби внутрішніх органів, серця, легенів та найбільш розповсюджені онкологічні захворювання у чоловіків та жінок; 12 лабораторних досліджень (креатинін у сироватці крові, С-реактивний білок, глікозильований гемоглобін крові, коагулограма). Ці аналізи додаються до списку вже існуючих восьми базових, які мають надаватися вашим сімейним лікарем (наприклад, загальний аналіз крові з лейкоцитарною формулою, загальний аналіз сечі, глюкоза крові, загальний холестерин, швидкий тест на тропонін тощо). До списку також увійшли:

  • мамографія і п’ять видів рентгену (грудної клітки, хребта, суглобів, трубчатих кісток і приносових пазух);
  • ехокардіографія, холтеровський моніторинг ЕКГ і два види тесту для визначення патологій серцево-судинної системи;
  • УЗД (шлунково-кишкового тракту, нирок, сечового міхура, артерій ніг, щитоподібної та молочної залоз);
  • біопсія під контролем УЗД (щитоподібної залози, лімфатичних вузлів, молочних та передміхурової залоз);
  • видалення новоутворень (м’яких тканин і шкіри, у носі, гортані, вухах, наприклад, видалення новоутворень шкіри з гістологічним дослідженням — атерома, ліпома, невус).

Згодом, зазначають у МОЗ, до безкоштовної діагностики увійдуть також ендоскопічні дослідження та операції одного дня: стравоходу, шлунку, дванадцятипалої і товстої кишки, сечового міхура, трахеї і бронхів (гістероскопія, колоноскопія, езофагогастродуоденоскопія тощо). Зокрема, обіцяють, що кількість цих послуг не буде обмежено.


Куди бігти?


По безкоштовну діагностику пацієнти можуть звернутися як до комунальних, так і до приватних діагностичних центрів, які підпишуть договір з Національною службою здоров’я (НСЗУ). Наразі приватних клінік, що приєдналися до медреформи, небагато. Більшість вичікує, але багато хто вже прораховує для себе можливість приєднатися до майбутньої програми.

Медичні послуги зі списку за проектом "Безкоштовна діагностика" оплачуватиме Національна служба здоров’я. Наклейка "Безкоштовна діагностика" на дверях поліклініки означатиме, що медзаклад приєднався до програми, підписавши договір з НСЗУ. 

"Безкоштовна діагностика" — проект поки що пілотний (розрахований на півроку — з 1 липня по 31 грудня 2019 року). У держбюджеті-2019 на нього передбачено 2 млрд грн. "Безкоштовна діагностика" ще проходить громадські слухання, тому список доступних безкоштовних медпроцедур може змінюватися. 

Зокрема, в Україні планують створити електронний реєстр листків непрацездатності (лікарняних). Планується, що у 2019 році електронні лікарняні повністю замінять паперові. Таким чином у МОЗ боротимуться з корупцією. 

Обговорити цю новину можна на нашій сторінці у Facebook

Читайте всі новини у нашому каналі Телеграм, додавайтеся у Viber і підписуйтеся на нас в Instagram

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах