У жовтні в Україні зростуть пенсії: у кого і на скільки

У жовтні в Україні зростуть пенсії: у кого і на скільки.

У жовтні в Україні зростуть пенсії: у кого і на скільки. Фото: slovoidilo.ua

Події
25 вересня 2022 08:33

Уряд провів планові перерахунки пенсійних виплат і визначив нову суму пенсій для певних категорій населення. У жовтні на пенсіонерів чекає підвищення соціальних виплат.

У зв'язку з чим вирішили підвищити пенсії та для кого діє підвищення пояснили в Пенсійному фонді України.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Першочергово пенсії вирішили підняти у зв’язку зі зміною розміру мінімальної заробітної плати з 6 500 грн до 6 700 гривень. Тож громадяни, які не працюють і досягли віку 65 років і більше мають право отримувати 2 680 гривень пенсії вже з 1 жовтня. Варто зазначити, що для отримання виплати чоловіки повинні мати страховий стаж не менше 35 років, а жінки – не менше 30 років.

Пенсіонери, які працюють або зареєстровані як ФОПи будуть отримувати таку ж пенсію після звільнення з роботи.

Пенсіонери від 70 до 75 років з жовтня будуть отримувати щомісячні компенсаційні виплати в розмірі до 300 гривень, але якщо після такої виплати пенсія не перевищуватиме розмір середньої зарплати в Україні за 2020 рік – це 10 340,35 гривень.  Пенсіонери, яким виповнилося 70 років отримуватимуть гроші з 1 жовтня, а кому 70 років виповниться після 1 жовтня – з дати досягнення такого віку.

Встановлено, що мінімальний розмір пенсії громадян від 70 років буде не меншим ніж 3 000 грн за наявності повного страхового стажу. Тим, у кого розмір пенсійної виплати з урахуванням надбавок, підвищень, інших доплат до пенсії, встановлених законодавством (крім пенсій за особливі заслуги перед Україною), не досягає 3 000 гривень, буде встановлено доплата до пенсії в сумі, якої не вистачає до цієї цифри.

Пенсіонерам, яким виповнилося 70 років але вони не мають повного страхового стажу, мінімальна пенсійна виплата буде обчислена в розмірі, пропорційному до набутого страхового стажу, виходячи з розміру мінімальної виплати 3 000 гривень. У пенсіонерів віком від 80 років і зі стажем 25 років у чоловіків і 20 років у жінок розмір пенсійної виплати не буде меншим за 2 600 гривень, а людям від 70 до 80 років – за 2 500 гривень.

Розглядалося також збільшення виплат для людей із інвалідністю, призначених відповідно до Закону України "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб". Ті, хто отримав інвалідність внаслідок війни отримуватимуть від 4 396 до 6 532,50 гривень в залежності від групи інвалідності. Інші громадяни, що мають інвалідність не через бойові дії, матимуть пенсію у розмірі від 4 186 до 5 986,50 гривень в залежності від групи. До мінімального розміру пенсії по інвалідності встановлюються надбавки, доплати і підвищення, передбачені законодавством.

Нагадаємо, раніше Vgorode писав, чи будуть у 2023 році збільшувати мінімальну заробітну плату. Ми розповідали, чи планує Уряд виділяти гроші з бюджету, щоб давати українцям більші зарплати.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах