Виставка ретро-листівок "Carte postale: жінка на зламі епох"

вул. Стефаника, 3

27 вересня, 12:24

+38 (032) 261-44-48

Львів'ян запрошують на виставку ретро-листівок кінця ХІХ - початку ХХ століття з приватної колекції  "Carte postale: жінка на зламі епох". 

Відкриття виставки 29 вересня о 16.00 год.

Кінець ХІХ-початок ХХ століття – час становлення стилю модерн на теренах Галичини. У Кракові та у Львові особливості модерну мали віденське забарвлення й увійшли в історію мистецтва як явище сецесії.

Ілюстровані поштові листівки, найчастіше з зображенням жіночої постаті – зробили значний вклад у розповсюдження сецесії. Саме "прекрасна стать" пропагувала новий стиль, який мав виразне феміністичне забарвлення. Вітальні могутні сили природи і жіноцтва, як їх втілення – це улюблені мотиви сецесії.

Характерними як на предметах декоративно-ужиткового мистецтва так і в ужитковій графіці на почтових листівках зокрема, були зображення струнких, вигнутих, як стебло, жінок, з розпушеними пасмами волосся у дивних кучерях. Сецесійні художники обожнювали гармонійну єдність людини і природи, яка слугувала скарбницею, творчо інтерпретованих декоративних мотивів та форм.

Последние новости