Фабрику повидла у Львові відновлять австрійці (візуалізація)

фото з сайту zik.ua

У Львові на вул. Б. Хмельницького розробляється проект ревіталізації Фабрики повидла. Свої проекти з відновлення будівлі та перетворення її на мистецько-культурний центр запропонували архітектори з України та з-за кордону.

Зазначимо, Фабрику повидла у 2015 році купив швейцарський та австрійський історик, фахівець з історії Східної Європи Гаральд Біндер. Він одразу наголосив: хоче привнести в індустріальну частину Підзамча мистецького духу, тож у планах – перетворити колишню фабрику на культурний центр.

Відтак, компанія Harald Binder Cultural Enterprises оголосила конкурс для архітекторів, щоб визначитися з проектом реконструкції. На Facebook-сторінці Jam Factory опубліковано чотири проекти, запропоновані архітектурними бюро.

Так, архітектурний офіс "Зелемінь" зі Львова запропонував проект комплексу за принципом часткового збереження низки будівель і будівництва нових на прилеглих територіях. За задумом архітекторів, будівля мала зберегти оригінальний об’єм, фасад та інтер’єр. Водночас простір мав бути доповнений низкою сучасних концептуальних просторів та об’єктів.

Конкурс щодо реставрації Фабрики повидла у Львові

Команда з Києва "Urban куратори" запропонували перетворити Фабрику повидла на простір для комунікації, навчання та творчості. Основна увага мала приділятися не так зовнішньому вигляду, скільки принципам, які втілює простір фабрики: відкритості, прозорості, доступності, свободи. "Менше дизайну означає більше місця для творчості, вираження та взаємодії. Створення умов для творчості та реалiзацiї потенцiалу кожної людини важливiше, нiж естетика/форма будівлі", – пояснили архітектори.

Конкурс щодо реставрації Фабрики повидла у Львові

Конкурс щодо реставрації Фабрики повидла у Львові

Пропозиція від архітектурного бюро "Дроздов і партнери" з Харкова передбачала стратегію не тільки для ділянки колишньої Фабрики повидла, а й для всієї околиці, вводячи ідею пішохідного проходу. Крім того, архітектори вважають усі пласти, датовані в радянським періодом, однаково цінними. Компанія запропонувала облаштувати відкриті галереї з двома сходовими клітками у дворі та встановити постійно діючу сцену.

Конкурс щодо реставрації Фабрики повидла у Львові

Конкурс щодо реставрації Фабрики повидла у Львові

Свої проекти також презентували і закордонні архітектурні бюро. Наприклад, Baumhauer Gesellschaft von Architekten з Берліну передбачало, що деякі будівлі будуть знесені, інші будуть додані, деякі з них будуть дещо відновлюватися. Німецькі архітектори запропонували створити ансамбль різних будівель, які мали би гармонійно доповнювати одна одну.

Конкурс щодо реставрації Фабрики повидла у Львові

Перемогла ж на конкурсі концепцій пропозиція Архітектурного бюро Штефана Ріндлера з Відня. Вона передбачає оформлення від ультрасучасного до мінімалістичного оформлення фасаду, яке підкреслює ансамбль історичних споруд та, водночас, відповідає функціональному наповненню простору, пристосованому для сучасних мистецтв.

Історичний фасад головної будівлі з вежею, безумовно, повинні бути збереженими. Історичний ансамбль зберігається. Торцевий додаток до основної будівлі, збудований значно пізніше, ніж головна частина, буде замінений новим будинком, що створює нову архітектурну особистість.

Конкурс щодо реставрації Фабрики повидла у Львові

Конкурс щодо реставрації Фабрики повидла у Львові.

Директор компанії Harald Binder Cultural Enterprises Божена Закалюжна у коментарі IA ZIK зазначила:

"Хто і коли буде займатися реконструкцією – точно наразі не відомо. Зараз проходить ще етап затвердження концепції. Але у Фабриці повидла має бути мистецький центр. Планується облаштувати виставковий простір для сучасного мистецтва, частина площі буде відведена для медіа-арту, театрального мистецтва, концертів. Також дуже важливою є освітня складова, щоб у мистецькому центрі можна було відвідувати театральні чи художні студії. Досить цікавою річчю мають стати мистецькі резиденції, оскільки ми хочемо вийти на міжнародний рівень і щоб у центр приїжджали митці і створювали цікаві ескізні проекти. На даний момент обрана концепція бюро Штефана Ріндлера, яку ми хотіли б реалізувати. Але, можливо, доведеться ще вносити зміни, адже це складний процес узгодження підходу до реставрації і її якісне виконання".

Водночас Божена Закалюжна наголошує, що в архітектурній концепції, яку згодом реалізують, не буде ультрасучасного оформлення. Відновити колишню фабрику планують у більш мінімалістичному, стриманому оформленні.

Львів у новинах:

Невідомий Львів: фабрика повидла 

На Фабриці повидла у Львові облаштують креативний простір

Як виглядатиме львівська Фабрика повидла після реконструкції 

Последние новости