Львів'яни святкують Сиропусний тиждень: з наступного понеділка - Великий піст

фото з сайту Styler

 20 лютого, розпочався Сиропусний тиждень. Це час приготування до Великого посту, повідомляє РІСУ

Цьогоріч він розпочинається 20 лютого, триватиме до 26 лютого, а закінчується так званою Прощеною неділею, коли кожен повинен забути про кривди та попросити пробачення в усіх, кого образив.

На цьому тижні вже не вживали м’яса, але ще було дозволено молочні продукти, та зазвичай вшановували худобу. У храмі освячували продукти тваринного походження, зокрема, масло, молоко, сир.

Основною стравою є млинці, які печуть щодня з понеділка по неділю. Млинці випікають із житнього та пшеничного борошна, з різних злаків – гречки, проса, вівса, роблять їх простими і з припіком (із додаванням різних продуктів). До млинців подають: масло, сметану, мед, малосольну рибу, оселедець, повидло, варення.

Також Сиропусний тиждень відомий всенародними гуляннями: це танці, співи, катання з гірок на санчатах, спорудження опудала тощо.

Кожен день тижня має власні традиції. В понеділок влаштовують гуляння і роблять з соломи ляльку. У вівторок дівчата частують млинцями хлопців, а свекрухи приглядають невісток. У середу теща пригощає зятя, а в п’ятницю в гості чекають на тещу. І зять має запросити її особисто.

У неділю гуляння завершують, сповідаються і просять одне в одного вибачення. Потім йдуть до лазні – Великий піст зустрічати треба очистившись і душею, і тілом.

У Західній Україні цей період перед Великоднім постом називають Запустами і немає традиції випікати млинці.

Дивись ще:

Де саме: у Львові з'явиться новий парк

Обери собі друга: п'ять собак, які чекають на тебе

Багряник, слива, каштани: які вулиці Львова озеленять в 2017 році

 

Последние новости