Морепродукти, хліб і вино: що і коли можна їсти у Різдвяний піст

Яким має бути меню у Різдвяний піст

Сьогодні, 28 листопада, розпочинається Різдвяний піст, який триватиме 40 днів і закінчиться на Святвечір, 6 січня. Це останній піст у цьому році. Він називається ще Пилипів, бо починається одразу після дня пам'яті святого апостола Пилипа. 

Головна ціль посту — очистити тіло й душу напередодні Різдва. Тому вважається, що на період посту слід відмовлятися від шкідливих звичок, сексу і веселощів, оскільки це період молитов. Протягом всього часу не можна вживати в їжу: м'ясо, молоко, яйця, жири і масло.


Продукти, які можна вживати

Під час посту дозволяється їсти крупи, овочі, бобові і хліб

Круп'яні каші слід варити на воді, гречку можна запарювати окропом і готувати без варіння. Страви з бобових бажано чергувати кашами, щоб відшкодувати недолік корисних речовин. Для харчування під час посту бажано вибирати хліб, виготовлений з цільнозерновий борошна. Від здобної випічки бажано відмовитися, як і від великої кількості цукру. Овочі можна використовувати будь-які.


Що і коли можна їсти

З 28 листопада по 19 грудня 2019 року

Рибу і вино під час Різдвяного пості можна вживати в окремі дні

4 грудня — свято Введення в храм Пресвятої Богородиці. Можна випити трохи червоного вина і включити в раціон рибу.

З 20 грудня по 1 січня 2020 року

Під час Різдвяного посту рекомендують дотримуватися календарного харчування

З 2 по 6 січня 2020 року

Останні сім днів посту - найсуворіші

Останній тиждень Різдвяного посту найсуворіший. Варто відмовитися від солі, цукру, гарячих напоїв.

У переддень Різдва (6 січня) до появи першої зірки можна вживати тільки воду, утримуюючись від їжі.

Найважливіша страва на Святвечір - кутя

Після появи першої зірки можна їсти особливу страву — кутю. Її готують із зерен рису або пшениці, замочених у воді, з додаванням горіхів, меду, сухофруктів, маку тощо. Окрім неї, готують ще 11 страв, які мають бути пісними.

Обговорити цю новину можна на нашій сторінці у 

Читайте всі новини у нашому каналі , додавайтеся у  і підписуйтеся на нас в 

Последние новости