Експонат тижня: де у Львові можна побачити змієхвісток

Де у Львові можна побачити змієхвісток. Фото: Зоологічний музей ЛНУ ім. Івана Франка

З популярних мультфільмів і великі, і малі знають про існування морської зірки. А чи знали ви, що в цієї істоти є рухливі та граційні сестри? Хоча у Львові немає моря, проте у Зоологічному музеї можна побачити змієхвісток.

Змієхвістки або офіури мешкали на нашій планеті ще до появи динозаврів, а це аж 500 мільйонів років тому! Ці морські безхребетні тварини й досі є найчисельнішим класом серед голкошкірих, який об’єднує понад 2000 сучасних видів. Діаметр диска цих тварин може сягати 10 сантиметрів, а довжина променів може перевищувати його розмір у 4-5 разів. Вага найбільшої змієхвістки може досягти 5 кілограм!

Офіур можна зустріти у всіх районах світового океану, від полюсів до тропіків, а 4 види трапляються і в Чорному морі. На дні змієхвістки можуть утворювати великі скупчення, що виглядають як суцільні кольорові килими зі щупальцями. Крім того, морські істоти знаходять домівку між каменями, в пустих черепашках молюсків, на коралових рифах чи губках. Невеликі види оселяються навіть між голками морських їжаків, які забезпечують їм водночас і їжу, і захист.

Як і в морських зірок, забарвлення офіур дуже різноманітне – від зеленуватого, жовтого або бурого з контрастними плямами до яскраво червоного і малинового. Деякі види здатні до люмінесценції, їхні промені світяться жовтувато-зеленим світлом, яке відлякує ворогів. При нападі ворога тварина може втратити усі кінцівки, а за деякий час повністю їх відновити, за умови, що диск залишиться неушкодженим!

Живляться офіури детритом, планктонними організмами, рідше водоростями, які доправляють за допомогою рук до рота, що розташований на нижній стороні диска. Трапляються серед них і паразити, які присмоктуються до ротового отвору жертви і їдять при цьому все, що вдається перехопити, часто залишаючи бідолашну тварину голодною.

Коли приходити і де подивитись

Зоологічний музей розташований на території біологічного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка, що на вулиці Михайла Грушевського, 4 у Львові.

Для відвідувачів Львова, студентів та співробітників університету імені Івана Франка в Зоологічному музеї проводять безкоштовні екскурсії. Їх поводять у понеділок, вівторок, четвер та п’ятницю, з 10:00 до 16:00. На екскурсії потрібно записуватися заздалегідь, за 2-3 дні. До музею можна завітати після карантину.

Нагадаємо, при Львівському університеті імені Івана Франка ще з 1784 року функціонує Зоологічний музей, який є одним з найстаріших університетських музеїв Європи. Та попри його унікальність, навіть не всі львів’яни знають про його існування. А даремно, адже тут справді є на що подивитись.

Последние новости