Глінтвейн завжди асоціюється із прохолодною погодою, адже він зігріває. Зазвичай його готують восени і взимку. Це гарячий алкогольний напій, який готують із вина, з додаванням цукру або меду, і обов’язково з прянощами.
VG Львів зібрав кілька рецептів, які ви точно захочете приготувати.
Класичний глінтвейн
- 750 грамів червоного сухого вина;
- 1/4 склянки води;
- 1 столова ложка цукру;
- 6 шматочків приправи гвоздики, дрібка тертого мускатного горіха, 2-3 палички кориці (можна мелену).
Залити водою гвоздику і горіх, кип'ятити 1 хвилину. Зняти з вогню, 10 хвилин дати настоятися. У вино додати цукор, підігріти, не доводячи до кипіння. Вилити прянощі в гаряче вино.
Медовий глінтвейн
- 0,5 літра червоного сухого вина;
- 5 столових ложок меду;
- Гвоздика (7 шматочків), бадьян (3 зірочки), перець духмяний (4 штуки), кориця.
Мед залити вином, додати прянощі. Постійно помішуючи, нагріти, не доводячи до кипіння.
Глінтвейн на білому вині
- 0,5 літра білого сухого вина;
- 3 чайні ложки меду;
- 1/4 чайної ложки мускатного горіха і стільки ж меленого чорного перцю;
- 1 апельсин.
Змішайте в каструлі приправи, мед і апельсин, нарізаний кружельцями. Залийте все вином. Проварити 5-6 хвилин на повільному вогні, постійно помішуючи.
Безалкогольний глінтвейн
- Для цього слід обрати біль-який рецепт алкогольного глінтвейну і варити вино протягом 5-10 хвилин, щоб википів алкоголь. Також можна замінити вино виноградним соком.
- 0,75 літра соку розбавити водою і приправити спеціями. До нього слід додати шматки фруктів (яблука, апельсини) і цедру лимону. Не доводячи до кипіння, витримати суміш на слабкому вогні, після чого настоювати 5-10 хвилин.
Глінтвейн із журавлини
- 0,4 літри портвейну;
- 1 літр журавлинного соку або морсу;
- 0,25 літри апельсинового соку;
- 4 столові ложки цукру;
- 1-2 палички кориці;
- 5-6 горошин чорного перцю;
- 2-3 квітки бодяну;
- 2-3 сантиметри кореня імбиру.
З’єднати приправи для глінтвейну з цукром. Залити мікс журавлинним соком або морсом та апельсиновим соком. Варити на повільному вогні. Коли суміш закипить, накрийте й відкладіть на 5-10 хвилин. Потім знову нагріти і додати портвейн. Не кип’ятити.
Кавовий глінтвейн
- 0,75 червоного вина;
- 250 мл чорної кави;
- 150 грамів цукру і 100 грамів коньяку.
Підігріти вино, зварити або запарити каву. Коли вино нагріється, додати в нього каву і цукор, провари ще кілька хвилин на маленькому вогні, помішуючи. Додати коньяк.
Імбирний глінтвейн
- 0,75 червоного вина;
- пів апельсина;
- пів лимона;
- кілька горошин духмяного перцю;
- корінь імбиру завдовжки з мізинець;
- паличка кориці;
- кілька шматочків гвоздики;
- цукор або мед за смаком.
Змішати в каструлі вино, корицю, гвоздику і перець. Очищений корінь імбиру нарізати невеликими шматочками. Лимон і апельсин тонкими кільцями. Імбир і фрукти додати в каструлю з вином, за бажанням — цукор або мед. Варити глінтвейн на повільному вогні. Не дозволити йому закипіти.