Фарбування яєць на Великдень у деяких сім’ях це обов’язковий ритуал. Особливо це популярно у родинах, де є дітки. Багато овочів, фруктів, приправ та напоїв можна використати замість штучних барвників. Вони зафарбовують шкаралупу не гірше і при цьому не завдають шкоди здоров’ю.
Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь щоб бути в курсі найважливішої інформації.
VG Львів підготував перелік натуральних продуктів, які точно є на вашій кухні, для фарбування крашанок.
Лушпиння цибулі
Найпопулярніше це звичайно цибулиння, яке зафарбовує яйця у яскраво-червоний або темно-помаранчевий колір. Лушпиння можна поєднувати із зеленкою, щоб отримати мармуровий ефект, а також з буряком, робити візерунки і малюнки. Лушпиння з десяти цибулин, промити і скласти в каструльку. Залити водою і додати трохи солі, щоб яйця не потріскалися. Сюди ж додати яйця. Вони повинні бути повністю покриті рідиною і лушпинням. Варити протягом 10-15 хвилин. Потім вийняти яйця і перекласти на серветку.
Приправа куркума
Куркума надає крашанкам золотисто-жовтого кольору. Яйця потрібно витримати у розчині 1 столова ложка приправи на 1 склянку води не менше 4 годин. Для більш рівномірного відтінку варто використовувати оцет, або варити яйця у розчині.
Шпинат
Для фарбування крашанок у зелений колір вам знадобиться жмут шпинату. Його слід залити літром води, довести до кипіння і варити ще 4-5 хвилин. Коли шпинатний узвар охолоне туди слід помістити яйця і залишити їх на 6 годин.
Паприка
Колір крашанки після паприки стає темно-помаранчевим або бордово-коричневим. Столову ложку паприки залити літром води і варити на повільному вогні 5-7 хвилин. Після вистигання додати ложку оцту і покласти яйця на 20-40 хвилин.
Морква
Для фарбування крашанок у світло-помаранчевий колір, нам потрібен від моркви лише свіжовичавлений сік. Для більш насиченого відтінку можна одати кілька ложок куркуми. Яйця слід маринувати у фреші 5-6 годин.
Червонокачанна капуста
Також дуже популярний барвник для яєць. Вона надає шкаралупі ніжно-блакитного або ніжно-бузкового кольору. Для цього можна використати як відвар, так і сік. Щоб отримати бажаний відтінок, потрібно залишити яйця у фарбнику на 3-5 годин. Можна і на всю ніч, тоді відтінок буде яскравішим.
Буряк
Відвар або сік буряка надає яйцям ніжно-рожевого, червоного або бордового кольору. Очистіть два-три буряки від шкірки, натріть на крупній тертці і залийте 1 літром води. Влийте чайну ложку столового оцту і прокип'ятіть 5-10 хвилин, потім остудіть до кімнатної температури. У цей відвар додайте яйця. Інтенсивність кольору залежить від часу фарбування.
[read_more_vg id="1203721"]